Etik är eftersatt inom universitetskurserna i redovisning. Det visar en undersökning av Gunilla Eklöv Alander, vid Stockholms universitet.
Gunilla Eklöv Alander har undersökt kursplanerna i företagsekonomi vid sju ledande högskolor och universitet avseende kurserna i redovisning på grundnivå upp till termin 6. I undersökningen, som publicerats i tidskriften Ekonomisk debatt, framkommer att etik ingår i ett fåtal av kursplanerna och där hanteras ytligt, dels att områden som ligger nära etik, exempelvis genus-, integrations- och jämlikhetsfrågor helt saknas i de analyserade kursplanerna.
Av 41 kursplaner har endast åtta etik i innehållsbeskrivningen och 14 har etik i lärandemålen.
Blev du förvånad när du såg resultatet?
– Jag ville få klarhet i frågan. Nu när underlag finns svart på vitt önskar jag att vi får en diskussion om att etik i våra kurser, även inom redovisning, är viktigt för redovisningsämnets samhällsrelevans, säger Gunilla Eklöv Alander, universitetslektor i företagsekonomi vid Stockholms universitet.
Hon menar att tillsammans ger etik och kritisk reflektion viktiga förmågor som studenter behöver för att kunna förhålla sig till problem de stöter på under kommande karriärer och för att kunna fatta kloka beslut.
Martin Wallström
Fotnot: En längre intervju med Gunilla Eklöv Alander finns publicerad på tidningenbalans.se