Sverige har höga skatter på arbete jämfört med andra länder. Särskilt sticker den allmänna löneavgiften ut. Det visar en rapport från Konjunkturinstitutet.
På uppdrag av SNS, som en del i forskningsprojektet Skatter i en globaliserad värld, har Konjunkturinstitutet tagit fram rapporten Svenska skatter i internationell jämförelse. I den konstateras att Sverige sedan slutet av 1990-talet sänkt skatten på arbete med närmare fem procent av BNP, men att skatterna på arbete fortfarande är höga sett ur ett internationellt perspektiv.
”Skatt på arbete och konsumtionsskatt utgör de klart största källorna till skatteinkomster. Jämfört med andra länder har Sverige dock jämförelsevis höga skatter på arbete, både sett till skattenivån vid lägre inkomstnivåer och sett till de högsta marginalskatterna.” står det i rapporten.
Samtidigt betonas att man ska ha i åtanke att skatterna delvis används för att finansiera välfärdstjänster. Det innebär enligt rapporten att Sveriges jämförelsevis höga skatter på arbete inte behöver vara ett konkurrensproblem.
Sticker ut gör däremot den allmänna löneavgiften. Löneskatter av detta slag är enligt rapporten ovanliga i andra länder. I rapporten uppmärksammas också den internationella trenden med sänkt bolagsskattesats. Sveriges bolagsskattesats och skatteuttag ligger i linje med andra länders. En parallell trend är också ett ökat internationellt samarbete för att minska skadlig skattekonkurrens och därigenom säkra skattebasen.
Text: Charlotta Marténg