Balans följer Karin Conradzon – från april 2017 då hon bestämmer sig för ATT SKRIVA auktorisationsprovet för lönekonsulter till maj 2018 för ett avslutande samtal.
Flera år i yrket som lönekonsult borgar för en viss självsäkerhet. Men det är ändå inte en garanti för godkänt resultat på examensprovet för att bli auktoriserad lönekonsult.
2017
19 april
Beslutet är taget
Sedan i juni 2016 jobbar Karin Conradzons som kundansvarig på PwC i Umeå, med fyra lönekonsulter under sig. Men hon har arbetat med lön längre än så, närmare bestämt de senaste 16 åren. Nu har hon bestämt sig. Hösten 2017 ska hon gå FAR:s förberedelsekurs och skriva examensprovet för att bli auktoriserad lönekonsult.
– Jag vet ju vad jag är i dag och vad jag kan. Men under åren lär man sig olika genvägar i jobbet. Kommer jag klara av tentamen? Det är väl lite som om man skulle ta körkortet igen efter att ha kört bil i många år, säger hon till Balans.
Säkert är att rollen som lönekonsult har förändrats under åren. Förutom att man ska hålla reda på många olika lagar, regler och kollektivavtal, har den rådgivande delen av arbetet ökat. Jobbar man mot en mellanstor eller mindre kund saknas ofta en HR-avdelning och då får lönekonsulten även en personalpolitisk roll.
Framöver tror Karin Conradzon att lönekonsulten kommer att arbeta ännu mer som rådgivare, men också inom systemsupport och systemadministration eftersom den tekniska och digitala delen av arbetet är i ständig omgörning.
Vad hoppas du på med en auktorisation?
– Framförallt är det en kvalitetsstämpel. Det här är vi. Det här klarar vi. Och om jag fixar det, så klarar flera av mina kollegor det också.
2017
21 juni
Tävlingsnerverna börjar ge sig tillkänna
10 oktober 2017 är det satta datumet för det första momentet; förberedelsekursen. Drygt en månad senare, 8 november, ska auktorisationsprovet skrivas i FAR:s lokaler i centrala Stockholm.
– Man kan tycka att auktorisationsprovet är långt bort, men snart smäller det till och man är där. Det kan bli en del läsning på semestern. En blandning av formella böcker på förmiddagen och deckare på kvällarna, säger Karin Conradzon.
En viss jävlar anamma har alltid funnits där, nu gäller det att komma ihåg att tänka bort genvägarna i arbetet som lönekonsult.
– Jag har tävlingsinstinkten i mig och en viss anspänning kan ju visa sig när allt måste ner på pränt. Och jag måste nog rensa alla fallgropar och genvägar jag har lagt till. Det är sådant man lägger till dels för att tidsoptimera, dels för att alla kunder är olika. De kreativa kunderna måste man fortfarande få in i systemen, säger Karin Conradzon.
2017
10 oktober
Förberedelseprovet
Datumet för FAR:s förberedelseprov är här och därmed en chans för tentanderna att få koll på de bästa praktiska tipsen i fråga om upplägg, tidsåtgång och delmoment.
– Det känns bra! Stora delar var repetition, men det fanns även en del aha-moment i kursen. Det var skönt att få en viss överblick över hur auktorisationsprovet är upplagt, säger Karin Conradzon när vi haffar henne utanför kurslokalen.
Hon medger samtidigt att det finns ett och annat hon måste plugga extra mycket på.
– I min lönekonsultvardag är jag mer inriktad på vissa delar, som systemuppsättningar och beräkningar av olika slag. Bokföring är däremot inget jag jobbar med, så det får jag öva på.
2017
8 november
Examensdags!
Äntligen dags att skriva FAR:s auktorisationsprov. Efter totalt fem timmar är Karin Conradzon klar; sista timmen används till att gå igenom frågor och svar en extra gång.
– Jag är trött. Jag är ju inte så van att sitta och skriva tenta. Sen har jag ingen aning om hur det gick. Antingen har det gått hyfsat eller så har jag missuppfattat allt. Men generella känslan är att det känns OK, säger hon efteråt.
2017
17 november
Samtalet från FAR kommer tidigare än väntat ...
17 november är samtliga prov rättade. Och samtalet från Camilla Carlsson på FAR kommer. Karin Conradzon kan äntligen pusta ut. Hon är godkänd – och kan därmed titulera sig auktoriserad lönekonsult!
– Det är skönt att ha det gjort och att min kunskap räckte till. Sen känns det självklart bra att kunna lägga till auktoriserad i titeln, säger Karin Conradzon.
Hur var det att få samtalet från FAR?
– Det kom tidigare väntat, så jag blev lite förvånad. Men självklart var det ett kul och trevligt samtal.
Skulle du rekommendera andra lönekonsulter att satsa på att ta sin auktorisation?
– Absolut, tveka inte och gruva inte så mycket för det heller. Har du erfarenheten och kunskapen tycker jag absolut att du ska satsa.
Har du firat auktorisationen på något sätt?
– Så mycket firande har jag inte hunnit med än. Löneutbetalningarna ligger för nära. Men jag ska ut och fira med mina kollegor så snart vi har gjort klart lönerna.
2018
5 maj
Tiden efter auktorisationen
Ett drygt halvår har hunnit passera sedan Karin Conradzon fick det efterlängtade beskedet.
Är det någon skillnad att vara auktoriserad mot hur det var innan?
– Innan jag började jaga titeln försökte jag fortfarande göra mitt bästa, så på det sättet är det ingen skillnad. Men på en del kundmöten märker jag att jag får en viss reaktion om jag säger att jag är auktoriserad. Det är som om det blir en automatisk tyngd bakom orden, berättar hon.
– Hela den här resan har gjort mig mer uppdaterad på Reko. Och jag har fått en större förståelse för vissa steg, för varför vi gör som vi gör.
Pratar du om yrkesrollen, jobbet eller auktorisationen på ett annat sätt än tidigare?
– Jag uppmanar och pushar för auktorisationen mer. Att man ska våga gå upp och skriva provet. Jag märker att man kan vara orolig för att inte klara det. De flesta har varit borta från skolbänken länge. Då är det läskigt att skriva ett prov i ett ämne man förväntas kunna utan och innan.
– Det är nyttigt att kollegorna ser att det går. Jag kan ju också vara ett stöd för de på min byrå som väljer att skriva provet. Jag har exempelvis en kollega nu som funderar på att ta sig an auktorisationen och jag tror inte att hon hade haft den planen om inte jag hade banat vägen. Så, ja, auktorisationen ger verkligen ringar på vattnet!
Sofia Hadjipetri Glantz