Hur ser en revisionsintresserad advokat på etikdiskussionen kring revisorer? Det och annat undrar Balans när advokat Carl Svernlöv kommer förbi på en fika i FAR:s nya lokaler i Stockholm.
Du har skrivit boken Aktiebolagsrätt för revisorer tillsammans med Peter Åkersten på KPMG. Varför är du så intresserad av revisorer?
– Revisorer ägnar sig mycket åt frågor inom aktiebolagsrätten, något jag tycker är spännande. Det handlar om ansvarsfrågor, som jag har doktorerat inom.
Hur ser du på etikdiskussionen kring revisorsyrket?
– Jag tror att mycket beror på en missuppfattning från medierna om revisorernas funktion och vilken förmåga de har att påverka vad som faktiskt händer i bolagen. Det finns en tendens att skylla på revisorerna när det går snett. Den kritiken är långtifrån alltid befogad. Man glömmer bort att det är styrelsen som har ansvaret och att revisorn bara har en kontrollerande funktion.
Hetaste frågorna inom bolagsrätt?
– Den första är ändringar i aktieägarrättighetsdirektivet som ska vara implementerade senast våren 2019. Ändringarna är under utredning och läget kommer att klarna senare i år. Den andra frågan som jag tror kommer att vara en bubblare på vårens stämmor är frågan om vinstintresset kontra andra intressen, såsom CSR och hållbarhet. Röster har höjts för att ta in bestämmelser i bolagsordningen som uttryckligen medger att styrelsen tar hänsyn till andra frågor än vinstintresset. Jag anser att detta är överflödigt eftersom styrelsen kan ta sådan hänsyn även utan en särskild föreskrift. Risken är dessutom att det skapar målkonflikter och försvårar uppföljningen av styrelsens arbete.
Sofia Hadjipetri Glantz
Carl Svernlöv
Vad:
Advokat på Baker McKenzie och adjungerad professor i associationsrätt på Uppsala universitet.
Ort:
Stockholm.
Aktuell:
Boken Aktiebolagsrätt för revisorer (Wolters Kluwer).