Det är ganska exakt på dagen sju år sedan revisionsplikten för mindre bolag avskaffades i Sverige. Jag minns tiden före reformen. Debatten gick het. Men när reformen väl var beslutad och skulle genomföras så är min känsla att de flesta ändå välkomnade den nya situationen. Många såg helt enkelt fram emot att leverera en tjänst som var efterfrågad. Inte påtvingad.
Reformen innebar att runt 270.000 bolag kunde välja att inte ha revisor. Men i och med att regeringen valde en så kallad opt out-lösning blev övergången inte så dramatisk.
Men nu har det alltså gått sju år. Så vad blev konsekvenserna på lite längre sikt? Balans har låtit frilansjournalisten Jeanette Neij undersöka detta. Att kvaliteten på årsredovisningarna är lägre i dag verkar det råda enighet om. Men har ekobrotten ökat? Ja, den frågan är inte riktigt lika enkel att svara på. Många menar att det är så, men det verkar vara svårt att fastställa. Och har revisorerna blivit sysslolösa? Nej.
De flesta företagen väljer ju ändå att ha revision, trots att de inte måste. Bättre bevis för revisionens nytta finns väl knappast!
Pernilla Halling, chefredaktör för Balans.
Hör gärna av dig till mig på pernilla.halling@far.se