Med den stora byråns kompetens, men med den lokala förankringen, leder Guide Revision sina kunder in i den digitala framtiden.

Det är en svår balansgång, men Guide Revision känner sig trygga med att de är på rätt väg. Omställningen från att ha jobbat med papper och pärmar till att hjälpa kunderna att bli digitala är stor.

– Jag upplever att man har pratat om digitalisering och affärsmodeller i mer än femton år utan att det egentligen hänt så mycket. Det är först på senare tid det har tagit fart. Det är spännande och nu måste vi gå från ord till handling, säger Stefan Freij.

Och det är precis det som Guide Revision har valt att göra. I våras bestämde de sig för att ta steget in det nya affärslandskapet med hjälp av FAR:s handlingsplan för byråutveckling. Stefan Freij och hans kollegor har noga följt vad som händer i omvärlden och tagit del av både Rob Nixons tankar kring branschens utmaningar och läst FAR:s framtidsstudie.

– Det finns ju lite olika alternativ, men för vår del var FAR:s handlingsplan för byråutveckling den som låg närmast. I och med att FAR är en branschorganisation med medlemmarnas bästa för ögonen känns det som om det inte finns några baktankar med utbildningen annat än att det ska bli så bra som möjligt för oss, säger Stefan Freij.

– Vi har precis börjat digitalisera oss själva, och innan det är gjort fullt ut är det så klart svårt att få med kunderna helt på banan. Vissa jublar och andra är lite mer skeptiska. Vår målsättning är ändå att alla bokslut ska vara digitala 31 december 2017, säger Anna Ohlsson.

Guide revision jobbar mycket internt med att låta dem som är mest intresserade fungera som ambassadörer gentemot sina kollegor. Precis som på alla arbetsplatser är några mer intresserade än andra av att ligga i framkant – och genom att dra nytta av dessa får man med sig hela byrån.

– Vi känner att vi kommer att kunna spara mycket tid när vi fått allt på plats och har fått till riktigt bra rutiner för hur vi ska jobba, säger Anna Ohlsson.

För Guide Revision som har kontor både i Alingsås och Lerum, och där de anställda dessutom jobbar både hemifrån och ute hos kund, innebär digitaliseringen stora fördelar. Till exempel slipper de anställda att rent fysiskt släpa med sig alla pärmar.

– Vi tittar just nu på våra rutiner kring scanning och ser klara fördelar med att alla kommer att kunna sitta var som helst och jobba. Genom att hitta lösningar med bärbara scanners och kanske en möjlighet att ha med sig en extra skärm kommer arbetet att bli riktigt smidigt, säger Anna Ohlsson.

Förändringen som Guide Revision, och hela branschen, genomgår just nu påverkar allt. Även ledarskapet. Stefan Freij konstaterar att det är viktigt att ha en gemensam målbild och att vara tydlig med hur man ska arbeta på kontoret.

– Samtidigt gäller det att vara smidig eftersom en del tycker att förändringar är jobbigare än andra. Vi jobbar hela tiden med frågorna och pratar mycket om det som sker. Omställningen handlar i grund och botten om den egna överlevnaden. Om vi ska kunna vara med och konkurrera i framtiden måste vi ställa om. Att det dessutom är bra för miljön är ju en klar bonus. Sedan vi började digitalisera har vi sparat mycket i både papper och transporter, säger Stefan Freij.

Charlotta Marténg

Byrån i siffror

Grundades år: 2003

Antal årsarbetare: 37

Antal delägare: 4

Omsättning 2016: 40.000 tkr

Utmaningar inför framtiden

  • Hur hittar vi bästa affärsmodellen för vår verksamhet?

  • Vilka kunder passar oss?

  • Hur attraherar vi rätt medarbetare?

  • Hur anpassas våra lokaler bäst för framtiden?

Tre tips till framgångsrik omställning

1 Samsyn. Att ägare och byråledning är överens och har samma målbild.

2 Roller. Att rätt personer leder förändringen och att dessa ges tid och verktyg.

3 Delaktighet. Att så många som möjligt känner delaktighet och har roligt på jobbet.

Så löser vi ekvationen

Affärerna

Kundarbetet är alltid prioriterat. Jobbar än så länge med en kombination av fasta och rörliga priser, men går allt mer mot fast pris. Kunderna uppskattar när de vet vad det kostar.

Medarbetarna

Blandad åldersstruktur. Har nischat sig genom att vara lokaliserade strax utanför Göteborg, vilket bland annat attraherar dem som inte önskar pendla in till Göteborg.

Kunderna

Tidigare specialiserade mot franchise och bensinstationer. I dag finns kunderna inom dagligvaruhandel, hotell- och restaurangbranschen, konsultverksamhet, tillverkning med mera. Kunderna återfinns i huvudsak över hela Västsverige.

Nätverket

Gick för ungefär ett år sedan med i BakerTilly. Känner att nätverket tillför en kompetens samt en attraktionskraft som arbetsgivare. Ger nödvändig tillgång till bland annat skatteexperter, gemensamma marknadskanaler och dessutom tryggheten att ha flera kollegor att diskutera exempelvis utveckling och ledningsfrågor med.