– Att vi har ordning på siffrorna är självklart för oss och våra kunder. Men det intressanta och roliga i vårt jobb är kundmötet, säger Sten Eriksson, revisor och delägare på Folkesson i Uppsala.Byråns motto är, och har alltid varit, att vara länken mellan siffrorna och människan.

Ett stenkast från Uppsala station ligger Folkesson. På fjärde och femte våningen i ett hyreshus upptar kontoret större delen av våningsplanen där det ursprungligen låg lägenheter.

– Det kanske inte är de häftigaste lokalerna man kan tänka sig men de är väldigt funktionella. Hit kan våra kunder komma och känna sig trygga och omhändertagna. Vill man stänga dörren om sig och vara privat är det inga problem, säger Sten Eriksson.

På anslagstavlan i fikarummet hänger en inramad trycksak som berättar att Folkesson är nominerade som en av tre företag till Årets hållbara företag i Uppsala kommun.

– Såklart är det jätteroligt. Men vi har alltid arbetat hållbart, långt innan hållbarhet och CSR blev något man pratade om, säger Eva Andersson Dverstorp, auktoriserad revisor, partner och vd för Folkesson.

De senaste tjugo åren har man arbetat enligt något man kallar för HUL – Humanism, Utveckling och Långsiktig lönsamhet. Här ryms bland annat värderingar som människors lika värde, en utvecklande arbetsmiljö för de anställda och att företagets resurs- och miljöpåverkan ska vara så liten som möjligt.

När Gunnar Folkesson grundade företaget i mitten av 1980-talet etablerade han den företagskultur som råder än i dag. Om man ska göra ett bra jobb gäller det att involvera både hjärnan och hjärtat. Det var också det som fick Sten Eriksson att bli revisor.

– När jag klev in på kontoret för första gången ville jag absolut inte bli revisor. Jag tyckte det verkade ganska tråkigt. Min idé var nog att bli controller eller något annat inom ekonomi. Men när jag hade träffat Gunnar och lyssnat på hur han såg på revisorsyrket blev jag kvar på firman. Och blev dessutom revisor, säger Sten och ler vid minnet.

Rådgivning har alltid varit en del av byråns DNA, även om man inte kallat det för rådgivning.

Först och främst gäller det att göra nytta för kunden. Och i förlängningen också vara med att utveckla den region där man är verksam – i Folkessons fall Uppland. För Sten och Eva är det självklart att allting hänger ihop och att deras byrå i allra högsta grad kan påverka det regionala näringslivet positivt.

– Jag tycker det är viktigt att man ser sin roll i ett större sammanhang. Om vi inte gör nytta för våra kunder och för näringslivet har vi heller inget existensberättigande. Vårt uppdrag är att skapa förtroende hos våra kunder. Vi ställer oss hela tiden frågan vad kunden får ut av det. Hur hjälper vi dem på bästa sätt. Och värdet av våra tjänster skapas i kommunikationen med kunden, säger Sten Eriksson.

Hur långt har då Folkesson kommit i sin digitaliseringsprocess? Det är inte helt lätt att svara på visar det sig. Byrån har samarbete med bland annat Fortnox kring digitalisering av vissa delar av verksamheten. Men man har kommit olika långt med olika kunder.

– Vi har inte rusat in i digitaliseringsprocessen. Självklart är det viktigt att vara med på banan, men det viktigaste för oss är hela tiden att fråga oss: Vad får kunden ut av det? Vissa kunder är helt bekväma med att digitalisera sitt material, medan andra fortfarande inte känner sig helt trygga med de lösningar som finns. Då måste vi acceptera det och inte stressa eller pressa på de kunder som är tveksamma, säger Eva Andersson Dverstorp.

I sin interna arbetsprocess jobbar man hela tiden för att de anställda ska förstå sin roll i helheten. Frihet under ansvar är självklart, men i den friheten ligger också att alla har ett tydligt uppdrag gentemot varje enskild kund – hur gör vi mest nytta för den här kunden?

Eva Andersson Dverstorp berättar att det är ledningens uppgift att underlätta för de anställda att hitta balans i livet och ge dem förutsättningar för att kunna prestera bra på jobbet. Alla anställda får mellan 80 och 100 utbildningstimmar per år och varje vecka har alla en timmes betald träningstid.

– Våra medarbetare är generellt en högpresterande grupp med höga krav på sig själva – både på jobbet och privat. Och då är det vår uppgift att hjälpa till att stötta för att pusslet ska gå att få ihop, säger hon.

I rekryteringsprocessen vid nyanställningar strävar man medvetet efter att få en arbetsplats med många olika personligheter. Det är viktigt inte minst i den förtroendeskapande processen med kunder. Att prata samma språk som kunden och komma från samma kulturella bakgrund är en fördel. En del av yrket går ut på att läsa mellan raderna i kundmötet och det är lättare om man är nära kunden språk- och kulturmässigt.

– Det är så klart en aspekt av det. Men lika viktigt är det att man kommer med nya idéer och andra infallsvinklar i gruppen av anställda på byrån, säger Eva Andersson Dverstorp.

I dag finns Folkesson, förutom i Uppsala, också i Enköping och Tierp. Om fem år hoppas Sten och Eva att man har anställt några till i Enköping. Men några storslagna visioner om expansion har man inte. Det viktigaste är att fortsätta att vara relevanta och leverera nytta till sina befintliga kunder.

Och att Gunnar Folkesson, byråns grundare, inte trillar in i klichébilden av revisorn som bakåtblickande, stel och lite tråkig märker man när Eva Andersson Dverstorp berättar om sitt första möte med honom.

– Jag kom hit på anställningsintervju 1995 och Gunnar tog emot mig utan slips och pratade om utveckling, personlighet och framtid. Där spräckte han myten om branschen direkt och sedan dess har jag varit kvar här, säger hon och skrattar.

Mats Rimér

Fakta:

Folkesson

Grundades: 1986

Antal anställda: 48

Antal delägare: 6

Omsättning 2016: Närmare 40 miljoner.

Typkund: Små och medelstora ägarledda företag, ideella föreningar och stiftelser.