Har det solidariska ansvaret blivit osolidariskt? Ja, det verkar inte bättre. En revisor kan bli solidariskt skadeståndsskyldig med vd och styrelseledamöter om de har medverkat till samma skada. Ändå är det oftast revisorn som stäms. Helt enkelt för att det innebär en större chans att få ersättning.
Bilden bekräftas från flera håll. Och trenden gäller även redovisningskonsulter och rådgivare.
Men hur ska man agera i en sådan situation? Kanske vill man av kundvårdsskäl ersätta en missnöjd kund direkt, innan man vet vem som egentligen bär ansvaret. Men det bör man akta sig för. Om det senare visar sig att det inte finns någon skadeståndsskyldighet får man ingen ersättning för detta.
Kanske har revisorsyrket blivit tuffare? Helst klart är i alla fall att det är viktigt att ha koll på vad som gäller. Sofia Hadjipetri Glantz har intervjuat revisorer och jurister om hur man kan hantera den ökade stämningsbenägenheten och hur man bör agera om olyckan är framme. På sidan 21 listar vi tre återkommande skadescenarier som är bra att ha koll på.
Låter detta avskräckande? I så fall ska du läsa intervjun med BDO:s vd Carl-Johan Kjellman. Han tror stenhårt på revision i framtiden och tänker inte låta byrån bli ”vilket konsultföretag som helst”. I visionen för 2020 är BDO fortfarande en tydlig revisionsbyrå.
Trevlig läsning!
Pernilla Halling
pernilla.halling@far.se