– Stoltheten jag kände när jag presenterade vår nya logga för över hundrafemtio personer var väldigt stor, säger Marcus Svensson, revisor, vd och en av fem delägare på Revisorsgruppen i Värnamo. Bytet av varumärkesplattform visar sig hänga intimt samman med byråns resa från trygghet och tradition till något nytt.

Mitt i Värnamo, granne med Posten, Systembolaget och H&M ligger Revisorsgruppens kontor. Kontrasten mot den iskalla februaridagen är slående när man kliver in i lokalerna. På väggen bredvid väntsoffan i receptionen sitter bilder på byråns medarbetare. Och strax efter jag slagit mig ner kommer en av dem, i god fart, nerför spiraltrappan och sträcker fram handen.

– Tjena, det är jag som är Marcus. Vad kul att se dig och välkommen hit.

När vi pratar om var vi ska göra intervjun föreslår Marcus Svensson att vi kan börja med att hänga med på halv tio-fikat. Och där blir vi kvar. För det visar sig snabbt att det är byråns medarbetare man vill prata om. Det är personalen som är en av nycklarna i förändringsresan och framgångarna för byrån.

– I samband med ett generationsskifte på byrån bestämde vi oss för att göra ett nytt avstamp. Vi hade ett strategimöte med hela företaget för ungefär ett och ett halvt år sedan. Innan hade vi gjort en kundenkät bland cirka 30 av våra kundföretag där vi frågade hur de uppfattade vår verksamhet, säger Helen Blomstrand, revisor och delägare.

Mötet blev startskottet för ett nytt sätt att arbeta och synen på företagskulturen ändrades. I stället för att det fanns en tydlig hierarki på kontoret skulle nu alla involveras i arbetet för att skapa delaktighet och engagemang. Organisationen plattades helt enkelt ut.

Den riktning som togs ut och som fortfarande gäller verkar ha gett resultat, både i hårda och mjuka värden. Marcus och Helen pratar nästan i mun på varandra när de berättar om förändringen och det är tydligt att deras entusiasm och energi är en del av framgångsreceptet.

– Byrån har funnits sedan 1980 och den erfarenhet och det goda rykte den alltid haft är grunden och en förutsättning för den omställning vi har gjort, säger Marcus Svensson.

Och det snurrar på fort i verksamheten. Sedan december förra året har man anställt fyra nya medarbetare för att hinna med allt fler förfrågningar och uppdrag som strömmar in till byrån.

– Vi syns mycket mer nu än vi gjorde tidigare. Ryktet sprider sig i bygden och vi har fullt upp med att hinna med, säger Helen Blomstrand.

Arbetet med byråns varumärkesplattform återkommer Svensson till flera gånger. Han är övertygad om att den bidrar till helheten och är en förutsättning för att byrån ska uppfattas som modern och professionell.

– Hela vår nya grafiska profil speglar på ett bra sätt hur vi är som byrå. Öppna, positiva och serviceinriktade. Men när vi nu har spänt bågen så hårt gäller det också att leverera, säger han och i ögonen syns plötsligt ett fokus och en eftertänksamhet som skvallrar om att han menar allvar.

I varumärkesarbetet och strategitänket har man tagit hjälp av en extern byrå. Och det är helt i linje med filosofin att om man ska göra något – då ska man göra det ordentligt.

I likhet med många andra byråer har man på Revisorsgruppen börjat fokusera på rådgivning som en del i affärsidén. Och för att kunna erbjuda det ser kravprofilen på deras rekryteringar delvis annorlunda ut än den gjorde för några år sedan. Men man måste inte nödvändigtvis vara ett socialt geni för att få jobb på byrån. Det viktigaste är att man är en ”Revisorsgruppare”. Helen Blomstrand förklarar vad det betyder.

– Det handlar om att vara positiv och lösningsorienterad. Och det känner man snabbt när man träffar någon för första gången vid en anställningsintervju. Vår filosofi är att vi är en grupp av människor med olika kompetens där alla behövs för att skapa en bra helhet. Vi frontar inte enskilda medarbetare utan är noga med att om man vänder sig till oss så får man hjälp av Revisorsgruppen – inte av den eller den medarbetaren. Då måste man vara prestigelös som person och gilla att det är högt i tak.

För att ytterligare få ihop vi-känslan har alla medarbetare ett ansvar att dela med sig av ny kunskap. Den kunskapen delar man sedan med sig till resten av företaget under månadsmötet.

– Några av oss har till exempel varit med på FAR:s webbinarier och då får man berätta om vad man har lärt sig för de andra. Om du får kunskap är det också ditt ansvar att dela med dig av den, säger Helen Blomstrand.

Värnamo är en av fyra kommuner som utgör det som brukar kallas Gnosjöregionen, eller GGVV-regionen. Utöver Värnamo ingår också Gislaved, Gnosjö och Vaggeryd. Men finns det en Gnosjöanda även på Revisorsgruppen? Både Marcus och Helen tystnar och funderar ett tag innan Marcus börjar resonera:

– Jo, det gör det säkert men man tänker kanske inte i de banorna när man bor här själv. Gnosjöandan uppstod ju i den här trakten där det var svårt att bedriva jordbruk. I stället fick man vara uppfinningsrik och ta hjälp av grannar och vänner för att hitta alternativa försörjningar. Och det är klart att vi skördar ju på något sätt frukten av det i dag. Många av våra kunder är ju företag som är sprungna ur den andan. Vissa av våra kunder som var små i början omsätter i dag mångmiljonbelopp och det är ju så klart väldigt roligt att vara med på den resan, säger han.

Men om man definierar Gnosjöandan som entreprenörskap, uppfinningsrikedom och kunskap – då är väl Revisorsgruppen ett företag som personifierar Gnosjöandan?

– Ja, det har du kanske rätt i, säger Helen Blomstrand med ett leende.

Mats Rimér

FAKTA:

Revisorsgruppen i Värnamo AB

Grundades: 1980

Antal anställda: 27

Antal delägare: 3

Omsättning 2016: 26 miljoner.

Byrån med tre ord: Service, tillgänglighet och kunskap.

Kommunikativt budskap: ”Gör det du är bäst på, så gör vi resten!”