Från kontorschef i Visby med ett fyrtiotal anställda till vd för Grant Thornton med 24 kontor och 1.100 anställda. Anna Johnson talar om passion och engagemang, men också om vikten av att ha balans i livet.
Din föregångare på vd-posten, Peter Bodin, beskrev sig själv som en ledarskapsnörd och var väldigt engagerad i verksamheten. Han hade jobbet i 16 år. Hur tar man över efter det?
– Ja, hur man gör? Jag började med att lyssna. Och att sätta mig in i vad arbetet innebär. Trots att jag har varit på Grant Thornton i många år är det inte samma sak som att jag med självklarhet vet hur det är att vara vd för företaget. Peter Bodin var extremt aktiv, både internt bland medarbetarna och externt hos näringslivet. Jag har ju kastats in i hans roll och är ödmjuk inför den. När man tar över efter någon ärver man ju till viss del den personens schema och de förväntningar som fanns. Nu är det viktigt att skapa egna relationer. Jag åker runt och besöker våra kontor, och till jul har jag varit på åtta stycken. Det ger mycket energi och är jättekul.
Vad kan medarbetarna förvänta sig?
– Som jag sa är det med stor ödmjukhet jag tar mig an jobbet. Som vd har jag självklart större möjlighet att påverka vår verksamhet än jag hade som kontorschef.
Det är mitt arbete att se till att det förs diskussioner om till exempel vilka värderingar som är viktiga för oss. För mig är det också viktigt att sträva efter hållbara, långsiktiga resultat och att arbeta vidare med det engagemang som finns bland medarbetarna.
Grant Thornton hamnar ofta högt i undersökningar som visar hur nöjda medarbetarna är, vilken som är studenternas framtida drömarbetsplats och vilken byrå kunderna är mest nöjda med. Vad är hemligheten?
– Återigen engagemanget hos medarbetarna. Peter Bodin har lagt en grund genom ett engagerat ledarskap på alla nivåer. Alla är ledare, det är något som är viktigt för oss att trumma ut. Du leder dig själv. Engagemanget och glädjen som finns smittar av sig även mot kunderna. De ska känna att vi har en enorm kunskap som vi gärna delar med oss av. Jag brinner för entreprenörskap och känner stor passion i mitt jobb. Samtidigt är det viktigt att ha balans i livet, ingen mår bra av att arbeta 24 timmar om dygnet. Jag tror också att en av anledningarna till att medarbetarna trivs är att det finns goda möjligheter till personlig utveckling. Vill du så får du – det är lite så det fungerar på Grant Thornton.
Är du själv en produkt av den kulturen, alltså var det ditt mål att bli ledare?
– Nej, jag har egentligen aldrig strävat efter att bli ledare eller haft som mål att bli vd. Jag har sett de små utmaningarna och det ena har lett till det andra när jag har fått frågan om att utvecklas. Jag blev anställd på Östersundskontoret, men flyttad till Stockholm efter att ha frågat om det fanns möjlighet. I samma veva som jag och min man ville flytta tillbaka till Gotland förvärvade Grant Thornton ett kontor där och jag fick då chansen att börja där.
Du var med och byggde upp Grant Thornton på Gotland, och blev senare kontorschef i Visby. Hur var det?
– När jag kom till Gotlandskontoret kände jag stort ansvar för att föra in Grant Thornton-kulturen. Det var en spännande utmaning. Jag jobbade som revisor och hade en egen kundstock i flera år innan jag tog över och blev kontorschef 2014. Jag har visserligen varit länge inom Grant Thornton men i och med att jag haft olika tjänster har det varit olika uppdrag. Revisorsassistent är en sak, revisor en annan. Att vara kontorschef innebär dessutom att du är ansiktet utåt i relationerna med det lokala näringslivet och kunderna i ännu större utsträckning.
Finns det några likheter med jobbet som kontorschef och vd-tjänsten?
– På många sätt finns det mycket som är lika, men i en helt annan skala. Nu är jag fortfarande ansiktet utåt, men mot hela Sverige, våra 27.000 kunder, alla våra kontor och medarbetare. Att driva utvecklingen och skapa engagemang och passion hos medarbetarna är också en likhet.
Grant Thornton har profilerat sig i frågor som jämställdhet och hållbarhet. Är det viktigt?
– Om vi tittar på jämställdheten så kan man konstatera att Grant Thornton har både en kvinna som vd och en kvinna som styrelseordförande. Men för mig är jämställdhet könsneutralt. Genom jämställdhet i en grupp uppstår en dynamik som är viktig för att utvecklas. Hållbarhet är en fråga där vi själva faller in i hållbarhetsredovisningen, men där vi även har stora möjligheter att påverka eftersom vi arbetar med 27.000 kunder. Det är häftigt.
Utvecklingen går snabbt och branschen genomgår just nu en förändring. Var ligger ert fokus?
– Att lyssna in vad kunderna vill ha. Kundfokus och att bygga relationer är nummer ett, två och tre på listan. Både att skapa och utveckla kundrelationer. Sociala medier är ett sätt att bygga relationer men vi måste prioritera de fysiska mötena. Det är i det fysiska mötet som relationer och trygghet skapas och det är viktigt gentemot kunderna.
Vilken är Grant Thorntons största utmaning just nu?
– Att bibehålla engagemanget och ständigt vara med i utvecklingen. Det går snabbt och vi vet inte vilken väg det tar. Det gäller att vara öppen för förändring och utveckling, så att vi kan fortsätta att ta plats på marknaden. Vi måste fråga oss vad kunden vill ha och bibehålla hög kvalitet i våra tjänster.
Charlotta Marténg
Fakta:
Anna Johnson
Bor: Visby och övernattningslägenhet i Stockholm.
Familj: Man och en 10-årig son.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Visby. Övervägde att hoppa av gymnasiet för att satsa på hästarna, men kom på att skolan var rolig. Efter vikariat inom bank och växlingskontor i Stockholm hamnade hon i Östersund och läste fyra år ekonomi på dåvarande Mitthögskolan.
Träffade Peter Bodin, då kontorschef på Grant Thornton i Östersund, på ett studentevent och bad om att få komma på intervju. Sedan dess anställd inom Grant Thornton.
Har arbetat på Grant Thornton i Stockholm och Visby och är nu återigen placerad i Stockholm.
Gör på fritiden: Hänger med familjen.