Jessica Otterstål. Auktoriserad skatterådgivare på BDO och ledamot i styrgruppen i FAR:s skattesektion. Hon är ny ordförande i kvalitetsnämnden för skatterådgivningsverksamhet och en av arkitekterna bakom Standard för kvalitetssäkring av skatterådgivningsverksamhet.
Varför behövs en standard för kvalitetssäkring av skatterådgivningsverksamhet?
– Standarden som antogs av FAR:s styrelse i juni syftar till att sätta den gemensamma miniminivån för riktlinjer och rutiner som måste vara på plats på företag eller i verksamhet där en auktoriserad skatterådgivare arbetar. Rådgivning är per definition betydligt mindre regelstyrt än både redovisning och revision. En skatterådgivare lämnar i princip aldrig samma råd två gånger, och det är svårt att gå in i efterhand och kontrollera rådgivningen i sig. Vad man däremot kan kontrollera är att företaget där skatterådgivaren är verksam har system på plats för kvalitetssäkring.
Varför kommer denna standard just nu och inte i samband med auktorisationen?
– Det är viktigt att betona att standarden inte är en effekt av skriverierna i samband med Luxleaks eller Panama Papers, utan resultatet av ett långsiktigt arbete med att ta fram en process för auktorisation av skatterådgivare. Sedan 2011 har en ganska tuff examinationsprocess funnits på plats och nu är det dags att följa upp den med kontinuerlig kvalitetskontroll. Det tar tid att enas om ett regelverk eftersom det ska passa alla, små såväl som stora byråer och nätverksanslutna verksamheter såväl som oberoende rådgivare. Det vi nu kommit fram till är ett gediget och genomarbetat system och ingen pappersprodukt för att tillfredsställa den allmänna opinionen. Det är ett verktyg som skatterådgivaren ska använda i sin praktiska verksamhet.
Vad är poängen med att det ska vara en standard?
– Standarden sätter en lägsta nivå för system för kvalitetssäkring som måste finnas på plats på varje företag där en auktoriserad skatterådgivare arbetar. Standarden ska fungera som ett användbart stöd i skatterådgivarens praktiska verksamhet, samtidigt som den fungerar som kvalitetsstämpel gentemot kunder och samhället i stort.
Ställs det specifika krav på skatterådgivare som inte ställs på revisorer och redovisningskonsulter?
– Ja, det gör det. FAR:s yrkesetiska regler bygger på internationella standarder som lägger en gemensam grund för hela branschen. Därtill finns specifika regler som träffar specifika verksamheter inom revisions- och rådgivningsbranschen. För skatterådgivningstjänster är dessa exempelvis IESBA:s etikkod 290.177–189 och EtikR 3.
Hur förhåller sig standard för kvalitetssäkring av skatterådgivningsverksamhet till ISQC1?
– ISQC1, som är den internationella standarden för kvalitetssäkring för revisionsbyråer, ligger till grund för Standard för kvalitetssäkring av skatterådgivningsverksamhet inom FAR, men vi har tagit bort det som bara är relevant för skatterådgivare som är verksamma på en revisionsbyrå.
Vem har det yttersta ansvaret för kvaliteten i ett uppdrag, företagsledningen eller ledningen av verksamheten/uppdraget?
– Det är företagets ledning som har det yttersta ansvaret för att rådgivningsverksamheten hanteras på ett ändamålsenligt sätt. Det är däremot den individuella skatterådgivaren som auktoriseras och som ska följa regelverket i utförandet av uppdraget, men även företaget där rådgivaren är verksam omfattas alltså av kontrollen.
Standarden ställer krav på att ställningstaganden där rättsläget är osäkert ska uppmärksammas särskilt i rapporten till kunden. Varför gäller inte detsamma i fråga om etiska avväganden?
– Frågan om skatt och moral är väldigt problematisk. Vems moral ska vi utgå ifrån och vilken syn på skatt ska vi inta? Företag kan till exempel se skatt som en kostnad som liksom övriga kostnader ska hållas nere, medan andra mer eller mindre ser skatt som en odiskutabel avgift. Det vi som skatterådgivare kan göra i fråga om etiska dilemman är att tala om för våra kunder att viss hantering förvisso kan vara helt laglig men ändå uppfattas som olämplig. Det är alltid kunden som fattar beslutet.
Vilka vidareutbildningskrav gäller för skatterådgivare?
– Samma vidareutbildningskrav gäller för samtliga yrkeskategorier i FAR och regleras i EtikR 4 i FAR:s Medlemsvolym. Vidareutbildningen ska omfatta minst 120 timmar per treåperiod och fördelas med minst 20 timmar per år. Minst 60 av de 120 timmarna ska vara verifierbara, vilket bygger på att det finns relevanta kurser att gå. Vissa specialister har problem att hitta relevanta kurser i tillräcklig omfattning, vilket är någonting FAR kan behöva titta på framöver.
Rakel Lennartsson
Fakta:
Auktoriserad skatterådgivare FAR
För att bli auktoriserad krävs akademisk examen, fem års yrkeserfarenhet, diplom från FAR:s skattesektions kurs i yrkesetik samt fyra referenser.
I dag finns cirka 350 auktoriserade skatterådgivare FAR. 2011 infördes titeln Auktoriserad skatterådgivare FAR. De första auktoriserade skatterådgivarna antogs genom övergångsregler.
2012 antogs den första skatterådgivaren genom examination. 2016 antogs Standard för kvalitetssäkring av skatterådgivningsverksamhet.
2016 genomförs frivillig kvalitetskontroll av byråer där skatterådgivare är verksamma.
2017 införs obligatorisk kvalitetskontroll av byråer där skatterådgivare är verksamma. Kvalitetskontrollen utförs löpande, minst vart sjätte år.