Det är måndag morgon vecka 37. Jag träffar revisorer i börsföretag och finansiella företag vid ett möte på FAR. Under en stund flödar dialogen fritt. Vi stannar upp inför hur digitaliseringen förändrar arbetsinnehållet i branschen. Några av möjligheterna och utmaningarna som framkommer i nya framtidsrapporten – Nyckeln till framtiden – kommer på tal. Alla är överens om att förändringarna bidrar till branschens attraktionskraft eller som någon uttrycker det: ”Jobbet kommer att bli intressantare.”
Ännu en spännande arbetsvecka i branschens tjänst inleds med positiva förtecken. På måndag eftermiddag filmas jag inför en konferens om Standard Business Reporting och XBRL 4 oktober i Stockholm. Sedan är det dags att ladda inför ett besök hos Riksrevisionen dagen därpå. För flera månader sedan fick jag en inbjudan att tala om trender samt revisionens möjligheter och utmaningar vid myndighetens tisdagsmöte.
Jag måste erkänna att det känns lite pirrigt. Jag har ju varit aktiv i debatten och tydligt deklarerat att samtliga riksrevisorer måste avgå till följd av vad som framkommit genom Dagens Nyheters granskning. Som jag ser det har riksrevisorerna brustit i grundläggande revisorsetik samtidigt som förtroendetappet kan påverka allt vad revision heter negativt.
Det blir ett mycket konstruktivt samtal hos Riksrevisionen kring områden som revisionens relevans, nya revisionsberättelsen, digitalisering och etik, och jag har nog aldrig fått så bra frågor. Jag tror det är angeläget att dialogen mellan FAR och Riksrevisionen fortsätter. Vi har ett gemensamt intresse av att revisionen i landet utvecklas på bästa sätt.
Under onsdagen diskuterar jag konsekvenser av EU:s revisionspaket med Företagsekonomiska Föreningen som förlagt sitt lunchmöte till Deloitte i Stockholm. En hand viftar och Edward Waller, som var min vd i dåvarande Hagströms Revisionsbyrå när jag började i branschen, säger med övertygelse: ”Jag hade hellre jobbat under de nya reglerna. De ställer större krav på kunskap om kundföretaget, och det gör jobbet intressantare.”
Torsdagen blir intensiv med förberedelser inför de innehållsrika Branschdagarna, bland annat en avstämning med inspirationsföreläsaren Milad Mohammadi som brinner för mångfald och hur vi gemensamt kan skapa ett hållbart samhälle. Mitt i allt detta kommer nyheten att den tredje riksrevisorn avgår, och tidningen Balans vill genast få en kommentar.
Det är fredag, och jag får göra det som är allra roligast i mitt jobb – att träffa medlemmar ute i landet. Den här gången är det baks & co som konfererar på Vildmarkshotellet intill Kolmårdens djurpark. Det märks att redovisningskonsulterna och revisorerna har varit på safari och stått öga mot öga med lejon. De är inte rädda för någonting. Tvärtom, de diskuterar redan redovisning och revision i realtid. Ur Nyckeln till framtiden hämtar jag inspiration och fyller på med hur tillgången till Big data och nya analysverktyg kommer göra att vi vänder kikarsiktet från historia till framtid. Och jag berättar hur artificiell intelligens (AI) blir ett oslagbart stöd i kundarbetet.
Jag diskuterar även FAR:s PT-utbildning för redovisningskonsulter som hjälper till i omställningen från traditionella redovisningstjänster till ett mer proaktivt kundarbete. Den positiva vändningen kring revisionen i mindre företag måste jag också berätta om. Den globala standardsättaren IAASB har ju äntligen frågan högt upp på agendan.
Vi kommer till sist in på hållbarhet – en given följeslagare under branschens fortsatta förändringsresa.
När stort hopp sätts till att det främst är företagen som ska rädda världen har vår bransch en fantastisk möjlighet att bidra. I smått och stort. Som rådgivare och revisorer men också genom ideella insatser.
Arbetsveckan avslutas med att Yvonne Jansson, Mazars, och jag diskuterar hennes medverkan på ett hållbarhetsseminarium under Branschdagarna.
På tåget hem till Göteborg reflekterar jag över hur positiva alla är till att bidra till förändringen.
Dan Brännström är FAR:s generalsekreterare.