Karl-Johan Kjöllerström, revisor, K-J K Revisionsbyrå, Borås
Åse Bäckström, Managing director, Global Child Forum
Torbjörn Westman, specialist på KPMG och ordförande i FAR:s arbetsgrupp för hållbar utveckling
Efterfrågar dina kunder hållbarhetstjänster?
– Nej, men i min revision (ingår i checklistan) ställer jag ett antal hållbarhetsfrågor beroende på typ av företag. Det kan gälla resor, transporter eller energi. Det gör att jag väcker ett intresse, särskilt som företaget ser att det har positiva effekter, på såväl förbrukning som kostnader. Många inser också att det ökar trovärdigheten gentemot kunderna.
– Global Child Forum är en oberoende plattform med syfte att skydda och stärka barns rättigheter. Näringslivet har en viktig roll i det arbetet. Vår forskning visar att allt fler företag inkluderar barn som viktiga intressenter. Ökad kunskap om hur företag påverkar barn och hur barn påverkar företag gör att fler företag ser att barnarbete inte är den enda väsentliga barnfrågan i den egna verksamheten.
– Jag upplever absolut att det finns en efterfrågan på hållbarhetstjänster. Just nu är det många som efterfrågar hur man ska tolka det nya lagförslaget om hållbarhetsrapportering. Vidare är det fler och fler som är intresserade av granskning av hållbarhetsredovisningar eller enskilda indikatorer. Många frågor handlar också om hur företagen kan visa vilket värde hållbarhetsarbetet skapar.
Hur ser du på FAR:s position inom detta växande område?
– Det är möjligt att FAR agerar för noterade företag där hållbarhetsredovisning är ett krav, men för oss andra – alldeles för lite. Var finns utbildningen? Var finns engagemanget? Här finns ett underutvecklat affärsområde där vi kan bidra med mycket, som att räkna fram förbrukning och få med den i resultatanalysen. Det finns en mängd enkla åtgärder som kan göras, som får påvisbara effekter.
– Nya krav på hållbarhetsrapportering gör att FAR:s medlemmar har ett guldläge och kan bidra med kunskap till företag om hur de i sina årsredovisningar kan integrera exempelvis barns rättigheter som en del i ett ansvarsfullt företagande. FAR:s medlemmar kan göra ännu mer genom att lyfta frågan med sina kunder. Många företag är inte medvetna om vilken positiv eller negativ påverkan de har.
– Jag tycker att FAR (och inte minst branschen i form av revisionsbyråerna) har en stark position inom hållbarhet. FAR ska fortsätta leda utvecklingen inom redovisningsområdet och ge ut tydliga riktlinjer som medlemmar och även företagen kan förhålla sig till när det gäller icke-finansiell redovisning och granskning av denna.
Hur ser du på utvecklingen av hållbarhet och drivkrafterna?
– Den är utan tvekan affärsmässigt motiverad. På allt fler håll påverkas företag och enskilda människor av miljöförändringarna. I takt med att dessa ökar kommer kraven att öka och de som inte anpassar eller ställer om sin verksamhet riskerar de bli utkonkurrerade. Risken finns att de företag som inte tar i denna fråga blir omkörda likt Facit och Nokia blev. Tänk globalt, agera lokalt!
– Företag har stora möjligheter att driva på arbetet med hållbarhet och barns rättigheter genom att samarbeta med och ställa krav på det civila samhället, myndigheter och regeringar. Risken för barnarbete, kränkningar av barns rättigheter och felaktig marknadsföring av för barn mindre lämpliga varor och tjänster är exempel på sådana områden som företag inte alltid har identifierat.
– Utvecklingen har gått från att till stor del vara ideologiskt till att nu vara mer affärsmässigt motiverad. Utöver detta är lagstiftning en stark drivkraft, vilket vi sett i andra länder. Vidare har vi i Sverige haft ett antal förtroendekriser på senare tid som fått konsekvens för bolagen.