När någon nämner en filmtitel minns jag inte alltid klart om jag har sett filmen. Men det finns ett undantag: ”Nyckeln till frihet”. För övrigt verkar många minnas just den filmen med Morgan Freeman i en av huvudrollerna.
På samma sätt hoppas jag att det blir med nästa framtidsstudie. Den går under namnet ”Nyckeln till framtiden” och lanseras på Branschdagarna 22–23 september. Eftersom jag har fått tjuvkika i rapporten anar jag att ingen kommer att glömma den.
Den första framtidsstudien presenterades hösten 2013. Den fick stort genomslag såväl inom som utanför branschen. Internationellt rönte den också uppmärksamhet, och hittills har jag aldrig hört någon säga att slutsatserna om exempelvis digitaliseringens påverkan skulle vara felaktiga. Bäst av allt är när jag får höra hur små och stora byråer låtit sig inspireras i utvecklingen av sina verksamheter.
Jag har förstått att flera byråer nu gör FAR:s framtidstest online inför eventuell nominering till tävlingen ”Årets framtidsbyrå”. Det bådar gott. Samtidigt tvingas jag konstatera att det är långt ifrån alla redovisnings- och revisionsbyråer som påbörjat ett förändringsarbete med mål och strategier för en digital framtid. På FAR uppfattar vi att cirka 20 procent av byråerna har inlett den angelägna förändringsresan. Med tanke på hur annorlunda framtiden blir ger vi oss inte förrän många fler kliver på tåget. Allt under 100 procent oroar.
Det finns såklart ett behov av konkreta råd om hur förändringsarbetet kan läggas upp. Och det är ju inte givet hur man ska navigera i det digitala landskapet. Den tekniska utvecklingen kommer dessutom att gå allt snabbare och – som någon sa – aldrig mer så sakta som nu. Därför har vi bett Kairos Future om en ny rapport med tydligt fokus på hur digitaliseringen påverkar branschen.
På annan plats i Balans (sid 12) läcker det lite om den nya framtidsstudien. Att byråernas affärsmodeller behöver ändras i takt med digitaliseringen är värt att reflektera över. Jämfört med dagens situation, när byråerna ofta liknar varandra i organisation, tjänsteutbud och prissättning, kommer vi att få se en ökad variation. Branschens nya affärsmodeller ägnas också särskild uppmärksamhet under Branschdagarna. Sedan måste jag få citera att innovation blir det nya svarta, även i vår bransch. Vem trodde det för fem år sedan?
Att omställningen ställer nya krav på ledarskapet framkommer i den nya rapporten. Att leda i förändring är inspirerande, men få har erfarenhet av den förändringsledning som kommer att behövas. Och omställningen handlar om så mycket mer än anpassning till ny teknik. Under Branschdagarna tar vi ett första steg och presenterar en konkret handlingsplan för det vi kallar hållbart ledarskap. Här är det roligt att se hur företrädare för byråer generöst delar med sig av sina erfarenheter.
Det är naturligtvis inte bara i Sverige som branschen börjar ställa om. Jag läser boken ”Remaining relevant – the Future of the Accounting Profession”. Utmanande och hoppfullt på en och samma gång. Att författaren Rob Nixon är från Australien är ingen slump. Australien ligger långt framme vad gäller nytänk och implementering av ny teknik. Jag rekommenderar boken, dels till dig som söker glöd i förändringsarbetet, dels till dig som tvivlar på huruvida branschens framtid blir så annorlunda.
För mig är det påtagligt hur näringsliv och samhälle nu förändras till följd av trender som digitalisering och hållbarhet. Det gör att spelplanen ritas om, också för vår bransch. Och då duger det inte att sitta på läktaren. Som profession förväntas vi ju vara steget före. Därför behöver vi återkommande träffas över byrågränserna och gemensamt ta ut färdriktningen. Under förra årets Branschdagar på Friends upplevde jag att branschen blev modigare och yngre. I år är förhoppningen att vi ska kicka igång motorn för att med fullt pådrag köra mot framtiden. Och självklart ska huset bli fullt även i år, så anmäl dig tidigt!
Trevlig sommar, och väl mött på Branschdagarna!
Dan Brännström är FAR:s generalsekreterare.