För några dagar sedan medverkade jag vid upptakten till kursen ”Redovisningskonsultens dagar”. På vägen tillbaka till FAR kunde jag inte låta bli att reflektera över kursnamnet och att det finns de som säger att redovisningskonsultens dagar är räknade.
I rapporter om hur automatiseringen kommer att påverka olika branscher och yrken nämns ofta redovisningskonsulten som en av de yrkeskategorier som påverkas mest. Stiftelsen för Strategisk Forskning skriver i den omtalade rapporten ”Vartannat jobb automatiseras inom 20 år – utmaningar för Sverige” från 2014 att sannolikheten för att redovisningskonsulten har ersatts av datorer om 20 år är 97 procent.
Jag utmanar gärna den prognosen, för jag tror tvärtom på en ljus framtid. Med digitaliseringen följer förväntningar på redovisning i realtid som i sin tur ställer krav på att allt är rätt från början. Det måste därför finnas rutiner som gör att siffrorna stämmer. Här kommer det alltid att finnas en uppgift för redovisningskonsulten.
Visst kommer arbetsinnehållet att förändras när robotar och smarta program utför traditionella arbetsuppgifter som registrering av verifikationer. Men det skapar samtidigt utrymme för analys och rådgivning – väl så utmanande och inspirerande arbetsuppgifter som skapar stor kundnytta.
En föraning av morgondagens roll för redovisningskonsulten går att utläsa i Kundmonitorn 2015 (se sidan 11). När jag tog del av utfallet i mätningen noterade jag särskilt att marknaden efterlyser proaktiv rådgivning samt mer av innovation och nyskapande från redovisningskonsulten.
Det är också därför som FAR under 2016 sjösätter utbildningen till personliga tränare (PT) för företagare. Första omgångarna av PT-utbildningen syftar till att rusta just redovisningskonsulten att i högre grad kunna ta sig an rådgivarrollen. För jag är övertygad om att många företagare är i stort behov av en PT som proaktivt medverkar till att nå de uppsatta målen.
Redovisningskonsulten kommer att kunna erbjuda rådgivning inom många nischer och områden. Här gäller det att fånga kundernas behov och tänka utanför lådan, för möjligheterna är många. Ett område med stor potential är hållbarhet. Allt talar för att hållbarhetsfrågorna över tiden får en allt större påverkan på allt vad företagande, och därmed också redovisning, heter.
Hållbarhet behöver inte vara så stort och komplext som det först låter. En bra start kan vara att börja med ett hållbarhetsprojekt i den egna byrån. Det ger kompetens och skapar trovärdighet.
Vi har även bett Kairos Future att komplettera framtidsstudien från 2013 med en ny rapport. I den ska digitaliseringens påverkan på främst mindre och medelstora företag beskrivas. En central del blir självklart att visa på vägen framåt för branschen och FAR:s medlemmar.
Rapporten kommer att presenteras och diskuteras under Branschdagarna 22–23 september 2016. Målsättningen är att ytterligare ett stort antal byråer ska starta upp det angelägna förändringsarbetet. Här har alla med ledaruppgifter i branschen ett särskilt ansvar. För varje dag som går står det alltmer klart vilken avgörande betydelse ledarskapet har för att anpassa verksamheter till en omvärld i ständig förändring.
Vi planerar också att tillsammans med Srf konsulterna stanna upp och fundera över hur auktorisationen av redovisningskonsulter kan utvecklas för att underlätta stegen in i framtiden. Svensk standard för redovisningstjänster, Reko är naturligtvis en viktig pusselbit.
Det är också angeläget att synliggöra redovisningskonsultens arbete. Nya och bättre kryss i deklarationen för att visa på medverkan från proffs kan vara en idé. Hör gärna av dig med dina egna förslag för att profilera redovisningskonsulten!
Jag brukar säga att framtiden blir inte som vi tror utan vad vi gör den till. Det gäller i högsta grad utvecklingen för redovisningskonsulten. Om vi spanar på framtiden och utvecklar nya kompetenser och tjänster kan branschen i morgon göra ännu större nytta för näringsliv och samhälle.
Det gäller bara att våga, att våga förändringen!
Dan Brännström är FAR:s generalsekreterare.