Bo Lagerström. Revisor på PwC och FAR:s representant i FEE:s policygrupp för företagens externa rapportering och kommunikation. I höstas publicerade gruppen rapporten The Future of Corporate Reporting – creating dynamics for change. Syftet är att stimulera diskussionen om framtidens årsredovisningar och delårsrapporter.

Vad är problemet med företagens kommunikation i dag?

– Som revisor kan jag konstatera att bolagens kommunikation inte är så informativ som den kunde vara. Den är inte tillräckligt kondenserad och koncis, den är utspridd på många platser och den hänger inte alltid ihop. En årsredovisning inklusive hållbarhetsrapport ligger ofta på 200–400 sidor, därtill kommer delårsrapporterna. Det är en ohanterlig informationsmängd, som det krävs onödigt stora resurser för att sätta sig in i och att förstå. Kort sagt, det är för mycket och för krångligt.

Vad behövs för att företagens rapportering och kommunikation ska bli bättre?

– Ja, det är just vad vår rapport The Future of Corporate Reporting handlar om. Den är ett initiativ för att få fler att delta i diskussionen om hur vi praktiskt och konkret ska göra för att uppnå en kortare, mer koncis, begriplig, lättillgänglig och användbar bolagsrapportering.

Efterfrågan på information från företag har blivit större och större och företagen har svarat upp mot olika intressenters krav. Till slut, menar jag, kommer vi till en punkt där vi måste vända på frågan och fokusera på det vi tror är allra viktigast. Det kan inte bara bli mer för fler, då förfelas hela syftet med företagens rapportering.

Vad är FEE:s konkreta förslag?

– Vi i policygruppen har tagit fram en modell som vi kallar för Core & More. I stället för att berätta allt mer för fler, så föreslår vi att företagen tar fram en kärna som sammanfattar det väsentliga kring deras verksamhet och framtid, både vad gäller finansiell och icke-finansiell information. På så vis förstärks företagets trovärdighet och det upplevs också som mer transparent. Utifrån kärnan kan företagen sedan bygga på med detaljinformation inom olika områden som intresserar olika intressentgrupper. Ett sätt kan vara genom exempelvis hyperlänkar som tar läsaren vidare till den information, utökad eller rentav fullständig, som är mest relevant. På sikt blir rapporterna också lättare att producera och upprätthålla genom att företagen kan gå in och uppdatera data i stället för att producera nya rapporter varje gång.

Har företagen ett intresse av detta?

– Absolut. Om företagen lyckas med att vara tydliga och konkreta kommer förtroendet för informationen att öka och företagen kommer att upplevas som mer transparenta, vilket bidrar till att den långsiktiga trovärdigheten ökar.

Även företagets interna processer för hur information tas fram och bearbetas kommer att förbättras: Dels är det en kostnadsfråga att effektivisera arbetet med att ta fram informationen. Dels kan de krav som nu ställs på att rapporteringen ska hänga ihop bättre, bidra till att även verksamhetens interna processer börjar hänga ihop bättre, det vill säga leda bort från stuprörstänkande och medverka till att organisationen jobbar bättre ihop. Det finns alltså även ett internt perspektiv på företagens externa rapportering.

FEE:s vision för framtidens bolagsrapport verkar också innehålla ett hållbarhetsperspektiv:

– Ja, jag menar att det handlar om kommunikation kring en långsiktigt hållbar affärsmodell. Och en sådan kräver långsiktig verksamhet på alla plan: Vilka resurser förbrukar jag? Varför? Vilka är förutsättningarna? Vad är konsekvenserna av att konsumera mina varor och tjänster? Hur tar jag hand om avfallet efter mina produkter? Om de olika bitarna i rapporteringen inte hänger ihop, om det bara är öar av information, blir det svårt för mottagarna att få ihop budskapet. Allt måste hänga ihop, först då kan företagen få fram en sammanhängande information om deras bidrag till värdeskapande över tid.

Företagens rapportering består av både finansiell och icke-finansiell information, hur ser de olika utmaningarna ut?

– Den finansiella rapporteringen har dominerat i företagens rapportering sedan åtminstone förra sekelskiftet, förmodligen ännu tidigare. Den har haft lång tid på sig att utvecklas och blivit allt mer komplex. Den icke-finansiella informationen har inte varit lika framträdande och området är fortfarande i sin linda. Lagstiftningen har precis börjat ställa krav på icke-finansiell information, men hur informationen ska presenteras är inte alls lika formaliserat som för den finansiella informationen. Den finansiella informationen behöver förenklas medan den icke-finansiella behöver samordnas bättre.

Företagens rapportering är en av FEE:s tre strategiska prioriteringar, varför?

– Förutom det uppenbara behovet av förenkling ser vi att vi har ett momentum just nu. Det pågår för närvarande ett antal initiativ runtom i världen som behandlar olika aspekter av frågan: Allt från OECD och EU, som på överstatlig nivå ställer krav på företagen, till NGO:s och intressentgrupper som kräver att företagen tar ansvar.

EU inför exempelvis tvingande rapportering för större företag av viss icke-finansiell information. Även standardsättare ser över sina ramverk och standarder. IASB som ger ut IFRS ser över de svällande tilläggsupplysningarna och IIRC har med sitt ramverk för integrerad rapportering skapat en intressant idé för presentation av mer sammanhållen och förkortad finansiell information.

Rapporten The Future of Corporate Reporting kom i oktober, vad händer nu?

– FEE vill driva debatten. Vi tror ju på det branschen gör, nämligen att aktivt bidra till att företagens externa rapportering håller en hög nivå och att det går att lita på informationen. Det är en viktig del i branschens samhällsnytta. Nu vill vi använda vår samlade kunskap för att lyfta fram idéer om hur företagens rapportering och kommunikation kan förbättras så att den blir till ännu större nytta för samhället och intressenterna. Vi har stora utmaningar framför oss, men med tanke på den höga utvecklingstakten på området inklusive tekniska lösningar tror jag att inom en fem- till tioårsperiod kommer företagens årsredovisningar att se mycket annorlunda ut.

Rakel Lennartsson

FAKTA:

FEE är den europeiska samarbetsorganisationen för 47 yrkes- och branschorganisationer för revisorer och rådgivare från 36 länder. Tillsammans organiserar de 800.000 praktiker inom redovisning, revision, analys och rådgivning. Rapporten finns att ladda ned på fee.be/images/FEECogitoPaper – TheFutureofCorporateReporting.pdf. Senast den 30 juni vill FEE ha ditt förslag till hur framtidens rapportering ska se ut.

Förkortningar:

FEE – Fédération des Experts Comptables Européens

IASB – International Accounting Standards Board

IFRS – International Financial Reporting Standards

IIRC – The International Integrated Reporting Council

NGO – Non-Governmental Organization