Håller inte Skatteverket avtal? Det frågar sig Krister Andersson, Annika Fritsch och Urban Rydin i debatten om SKV:s samarbetsavtal med FAR och SRF. Tidigare inlägg infördes i Balans nr 7/2015 och nr 10/2015.
Det samverkansavtal rörande skattekontrollen som Skatteverket har med FAR och SRF kallar Anders Bäck och Tomas Algotsson, Skatteverket, i Balans nr 10 för tidsbegränsad pilotstudie om två år. En verksamhet som kommer att utvärderas. De hävdar att skattekontrollen för klientföretag hos medlemmar anslutna till FAR eller SRF inte har förändrats på något sätt.
Samverkansavtalet med FAR och SRF ingicks 10 september 2012. Som framgår av avtalet anser parterna att det är väsentligt att samverkan leder till nytta för samtliga intressenter varefter följande uttalas:
”Samverkan behöver utformas på sådant sätt att denna ambition nås och Skatteverkets syn är att klienterna (skattebetalarna) vinner ökad trygghet och ”drabbas” av färre kontakter med Skatteverket efter det att uppgifter lämnats. Revisorer, redovisningskonsulter och skatterådgivare vinner genom att de kan erbjuda sina klienter en bättre service. FAR och SRF vinner genom att de kan tillföra sina medlemmar ytterligare mervärde.”
Nu hävdar Anders Bäck och Tomas Algotsson att Skatteverket inte lovar mindre kontroll. Men att som skattskyldig ”drabbas” av kontakt med Skatteverket, är inte det att bli föremål för kontroll i en eller annan form?
Problemet med Skatteverkets samarbetsavtal med FAR och SRF är att de företag som tillhör dessa organisationer tillförsäkras en gynnsam specialbehandling. Det innebär att övriga företag i dessa branscher ställs utanför. Detta särskilt som kunderna lär kunna uppfatta att det är fördelaktigare att anlita företag som är anslutna till avtalet med Skatteverket eftersom det kan ge fördelar i form av minskad risk för efterhandskontroll från Skatteverkets sida. Avtalet snedvrider konkurrensen på marknaden och det strider mot likabehandlingsprincipen i grundlagen liksom även svensk förvaltningstradition.
Varje gång Skatteverket kritiseras för arrangemanget med avtalet hävdas att det är en försöksverksamhet som kommer att utvärderas. Nu har det gått mer än tre år sedan avtalet ingicks och någon utvärdering har ännu inte skett. Även om så kommer att ske och försöket avbryts är dock skadan redan skedd. Konkurrenssnedvridningen är redan uppnådd.
I motsats till vad som står i avtalet hävdar nu Bäck och Algotsson att Skatteverket inte lovar mindre kontroll av FAR/SRF:s kunder. Det kan bara konstateras att Skatteverket talar med kluven tunga.
Krister Andersson Skatteansvarig, Svenskt Näringsliv
Annika Fritsch Skatteexpert, Företagarna
Urban Rydin Skatteansvarig, LRF