Större frihet att konkurrera över gränserna, men i övrigt mestadels åtstramningar när det gäller krav på revisorn och sanktioner mot den som inte följer reglerna. Om mindre än ett år träder de nya revisorsreglerna i kraft. Balans presenterar här de viktigaste förändringarna.
Sedan fem år tillbaka pågår arbetet, men nu är det snart klart. I juni 2016 träder de nya lagarna i kraft i hela EU, dels genom en direktverkande förordning, dels genom ett direktiv som nu håller på att införas i medlemsländernas nationella lagstiftning. I Sverige sker detta främst genom förändringar i revisorslagen och aktiebolagslagen. Men vad innebär det rent konkret för dig som är revisor? Balans listar de sju viktigaste förändringarna för revisorer och revisionsbyråer.
1 Arbeta över gränserna
Om en revisionsbyrå är godkänd i Sverige gäller godkännandet per automatik i alla andra EU-länder, vilket innebär att revisionsbyrån kan åta sig lagstadgad revision i vilket EU-land som helst. Den huvudansvarige revisorn på uppdraget måste emellertid vara godkänd i den medlemsstat där revisionen utförs.
2 Strängare oberoenderegler
Begreppet professionell skepticism införs i lagen, som en påminnelse om att revisorer måste ha en ifrågasättande inställning och göra en kritisk bedömning av revisionsbevis.
För företag av allmänt intresse införs dessutom en rad restriktioner:
Möjligheten att sälja icke-revisionstjänster begränsas genom en förbudskatalog (”svarta listan”).
Bestämmelser om hur revisionsarvoden får beräknas:
Revisionsarvoden i företag av allmänt intresse får inte vara villkorade.
Det sammanlagda arvodet för icke-revisionstjänster får inte överstiga 70 procent av genomsnittet för de arvoden som betalats för den lagstadgade revisionen under en tidsperiod.
Om ett företag av allmänt intresse under en tidsperiod står för mer än 15 procent av en revisors eller revisionsbyrås totala arvoden ska detta rapporteras till revisionsutskottet.
3 Riskuttalande i revisionsberättelsen
Revisionsberättelsen ska innehålla ett uttalande om väsentliga osäkerhetsfaktorer som kan påverka företagets fortsatta drift. För företag av allmänt intresse ska revisorn uttala sig ingående om väsentliga risker för felatigheter och vilka åtgärder revisorn vidtagit för att upptäcka dessa. Revisionsberättelsen för företag av allmänt intresse ska även innehålla en försäkran om att revisorerna varit opartiska och självständiga och att inga förbjudna tjänster har tillhandahållits. Revisorn i företag av allmänt intresse måste redovisa andra tjänster som revisorn eller byrån tillhandahållit i varje specifikt fall.
4 Rapportering av överträdelser
Revisorsnämnden (RN) får utökade befogenheter. Ett granskat revisionsföretag kan bli skyldigt att lämna uppgifter till RN. RN får också rätt att vid behov göra ”husrannsakan” hos ett revisionsbolag.
Alla registrerade revisionsbyråer måste upprätta en visselblåsar-funktion, det vill säga ett internt system för rapportering av misstänka överträdelser.
5 Sanktioner och böter
Revisorsnämnden (RN) får även utökade befogenheter att utdöma sanktioner, såsom tillfälligt förbud om högst tre år att utöva revisionsverksamhet och administrativa sanktionsavgifter i storleksordningen miljontals kronor, upp till en miljon euro.
Den svenska utredningen menar emellertid att utställande av böter i det fall en revisor brutit mot sin uppgiftsplikt kan vara ett brott mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna. Därför anser utredaren att sanktionsavgifter inte bör införas, utom i ett enda fall – när en revisor överträder förbudet att börja arbeta hos kunden innan karenstiden gått ut.
6 Styrelsens roll
Alla företag av allmänt intresse måste hädanefter ha ett revisionsutskott och detta får utökade skyldigheter. Alternativt måste hela styrelsen ta på sig revisionsutskottets utökade roll. Dotterföretag, fondföretag och onoterade kreditinstitut är undantagna kravet på revisionsutskott.
7 Obligatorisk byrårotation
Klausuler som begränsar stämmans valfrihet till vissa kategorier eller förteckningar av revisorer förbjuds. Full konkurrens ska råda vid revisorsvalet.
För företag av allmänt intresse gäller att revisor och revisionsbyrå måste bytas efter max tio år. Möjlighet finns att förlänga perioden med ytterligare en tioårsperiod under förutsättning att en upphandling sker däremellan. Om ytterligare en oberoende revisor anlitas på uppdraget efter tio år (så kallad joint audit) kan uppdraget förlängas till sammanlagt 24 år. Möjligheten till förlängning efter den första tioårsperioden gäller inte finansiella företag.
Rakel Lennartsson
7. Obligatorisk byrårotation:
Börsföretag | Finansiella företag | |
---|---|---|
Maxlängd | 10 år | 10 år |
Vid ny upphandling | 20 år | – |
Vid ”joint audit” | 24 år | – |
Oktober 2010
EU-kommissionär Michel Barnier lägger fram en så kallad grönbok om revisionspolitik.
November 2011
EU-kommissionen lägger fram sitt förslag om nya regler för revisorer och revision, det så kallade revisionspaketet. Lagförslaget går vidare till EU-parlamentet och rådet (medlemsstaterna) för beredning.
December 2013
Medlemsstaterna och EU-parlamentet kommer överens om vilka förändringar som ska göras i EU-kommissionens lagförslag. Det så kallade revisionspaketet består av ett reviderat revisorsdirektiv och en ny förordning om revision.
Mars 2014
Justitierådet Kristina Ståhl utses till särskild utredare med uppdrag att anpassa svensk lagstiftning till de nya reglerna så snart de är klubbade (sker i april detta år).
Maj 2015
Utredningen om EU:s revisionspaket, ledd av Kristina Ståhl, publicerar sitt delbetänkande Nya regler för revisorer och revision.
15 september 2015
Remisstiden går ut för synpunkter på delbetänkandet Nya regler för revisorer och revision.
Januari 2016
Lagrådsremiss.
Mars 2016
Proposition till riksdagen.
April–maj 2016
Förslaget behandlas i riksdagen.
17 juni 2016
De nya reglerna träder i kraft genom lagstiftning i alla medlemsländer.