Barndomsdrömmen om att bli åklagare valdes bort för en karriär som konsult på PwC. I fjol utsågs Myléne Beiming till en av Sveriges bästa skatterådgivare. I jobbet vägleder hon kunderna när frågorna saknar klara svar.

I fjol rankade tidskriften International Tax Review Myléne Beiming som en av Sveriges bästa skatterådgivare. Eller, som hon korrigerar benämningen: Bäst bland dem som arbetar som rådgivare inom skatteprocesser.

– Inte desto mindre är det smickrande, tillägger hon.

Myléne Beiming arbetar med nationell och internationell företagsbeskattning på PwC i Stockholm med inriktning på företagsförvärv och riskkapital. Att saker ska vara korrekta, in i minsta detalj, är mycket viktigt för henne. Inte bara som en naturlig del av jobbet, utan även för henne som person. Ambitiös och otroligt lojal är andra ord som hon beskriver sig med. Man skulle kunna lägga till social, lätt att prata med, men samtidigt noga med orden.

Det är 18 år sedan hon tog steget från domstolsbanan till PwC, något som bara skulle vara ett tillfälligt jobb i väntan på ett ledigt domarjobb. För det var jurist hon skulle bli, det visste hon redan som barn. Lite lätt generad berättar Myléne Beiming att det var tv som inspirerade till det yrkesvalet:

– Kommer du ihåg tv-serien Lagens Änglar, LA Laws? Det var den och en dokumentärfilm om hur polisen sprängde narkotikaligan ”Skomakarligan” från tidigt 1980-tal som lockade mig till juristutbildningen. Jag ville bli åklagare, berättar hon.

Ett stort språkintresse bidrog till yrkesvalet. För Myléne Beiming anser att juristyrket och språket hör ihop i hög grad.

– Det gäller att formulera sig klart och tydligt. Att skriva så att det inte finns tveksamheter, inga missförstånd.

Språkintresset visade sig tidigt bland annat genom att hon som barn var en flitig brevskrivare. Tätaste brevkontakten hade hon med farmor, som bodde kvar i födelsestaden Malmö. Själv växte hon upp i Nynäshamn, dit familjen flyttade när hon var tio år. Efter juristutbildning och notariemeritering i Stockholm påbörjade hon sin fiskalsutbildning i Sundsvall, där fästmannen Peter, nu hennes make, också fick ett intressant arbete. Fyra år blev det i Sundsvall totalt, med avbrott för tjänstgöring på dåvarande länsrätterna i Härnösand och Gävle.

– Tidigt, redan som länsrättsnotarie i Stockholm, fick jag arbeta mycket med skattemål. De målen var den klart roligaste typen av mål på domstolen.

På den tiden fanns det många skattemål i förvaltningsdomstolarna, vilket gjorde att Myléne Beiming snabbt blev mycket kunnig.

– Någonstans här kom jag också på att jag ville sikta på en domarkarriär i stället för åklagare. För att bli det fortsatte jag som fiskal vid Kammarrätten i Sundsvall. Eftersom jag hade jobbat mycket med skattemål som notarie, fick jag föredra spännande och knepiga mål även i kammarrätten. Jag vet inte om jag var duktig för att det var roligt, eller om det var roligt för att jag var duktig, reflekterar hon.

Just att jobbet ska vara roligt är något som hon återkommer till flera gånger under intervjun.

När hon var klar kammarrättsassessor och alltså formellt kunde söka domartjänster blev hon uppkallad till sin chef, kammarrättspresidenten. Han gratulerade henne, men förklarade sedan att det kunde ta cirka tio år innan det fanns en ledig domartjänst att söka. Vad skulle hon göra fram till dess? Det fanns alternativ: arbeta kvar som kammarrättsassessor eller söka sig till något departement som många andra gjorde. Men Myléne Beiming ville göra något helt annat ett tag och prova det privata näringslivet. Hon tog tjänstledigt för att pröva en tjänst som skatterådgivare på nuvarande PwC. Det är nu 18 år sedan. Tanken var att det skulle bli en kort tid. Men under det året blev hon gravid.

– Jag funderade över hur jag skulle göra. Komma tillbaka till PwC efter föräldraledigheten eller gå till min tjänst vid kammarrätten i Sundsvall? Jag höll fortfarande på att vänja mig vid rollen som konsult och var inte säker på vad jag ville göra.

Hennes chef sa något som hjälpte henne att välja: ”Här behöver vi personer med olika personligheter och erfarenheter, om du tycker att vi är rätt för dig, så är du rätt för oss”.

– När jag klev in genom dörrarna till PwC efter föräldraledigheten kände jag med detsamma att det var rätt.

Även om arbetet inom domstolsväsendet och arbetet som skatterådgivare i många avseenden påminner om varandra – i grunden är det rättsfrågor som ska lösas och det är samma analytiska arbete – är skillnaderna också stora. I domstolsvärlden sker bedömningen för det mesta i efterhand, långt efter att en transaktion har skett. Men som skatterådgivare är Myléne Beiming för det mesta involverad som rådgivare inför en transaktion och tittar då ofta på olika handlingsvägar.

– Det gör att vi måste tänka brett och försöka förutse alla problem som kan uppstå med de olika lösningarna. På så sätt har vi att ta ett väldigt stort helhetsgrepp, säger hon.

– En annan skillnad är att vi ofta har en absolut deadline att hållas oss till. Även om det finns tidspress även i domstolsvärlden är det skillnad när rådgivningen ska lämnas inför en transaktion som ska genomföras. Ibland kontaktas vi skatterådgivare alldeles för sent – strax innan ett avtal ska undertecknas. Men bättre sent än aldrig – då finns det i alla fall förutsättningar att undvika de uppenbara fallgroparna.

Tid återkommer Myléne Beiming till. Bland annat tycker hon att hon periodvis arbetar för mycket. När barnen var små var det lättare att sätta gränser för jobbet, men nu när de är tonåringar och behöver mindre av hennes uppmärksamhet, fortsätter hon ofta att jobba även när hon kommit hem.

När Balans träffar Myléne Beiming har hon dock precis haft semester med familjen. I samband med maken Peters 50-årsdag gjordes drömresan till Hawaii, där familjen besökte tre öar.

– Starkast intryck på mig gjorde ön Hawaii, kallad Big Island. Där finns en så varierande natur med aktiva vulkaner med lava som väller fram, regnskog och vattenfall.

– När jag kom tillbaka till jobbet tyckte jag dock att jetlaggen var väldigt jobbig, men jag kämpade på. Sedan visade det sig strax senare att jag hade 39 graders feber. Inte vad man vill direkt efter semester med tanke på jobbet.

Det är bara en vecka sedan men nu mår hon bra igen. Från foajén i Bonnierhuset, med spännande konstverk från Bonniers stora samling, har vi förflyttat oss högre upp i huset. Här i Bonnierhuset har PwC sitt kontor med hela 1500 medarbetare – knappt hälften av företagets anställda.

Myléne Beiming har alltid arbetat i en mansdominerad värld. Men hon ser en tydlig förändring sen 2008 då hon blev delägare.

– Det är så många fler kvinnor nu i branschen och det är verkligen jättekul. Det har tågat på de senaste åren och det ser helt annorlunda ut nu när man tittar framåt. När det gäller mångfaldsfrågan däremot tycker jag att branschen har mycket kvar att lära.

Under de år som Myléne Beiming har varit skatterådgivare har hon sett att arbetet förändrats. Ökad erfarenhet har medfört mer spännande arbetsuppgifter, dessutom har skattelagstiftningen blivit mer komplex.

– Jag ser som min främsta uppgift att hjälpa kunderna att betala rätt skatt, varken för mycket eller för lite.

Även om kunderna vill göra rätt, är det inte alltid helt lätt att göra det. Ibland är reglerna klara men svåra att applicera på verkligheten. Lika ofta har varken lagstiftning eller rättstillämpning hunnit med den globala utvecklingen. Det saknas därför ett klart svar på frågorna.

– Min uppgift blir då att försöka vägleda i osäkerheten och förklara för kunden vad det finns för olika risker. När jag började arbeta som skatterådgivare gjordes analysen i princip helt med utgångspunkt i den juridiska bedömningen, men ett nytt inslag är att vi också diskuterar etiska och moraliska risker. Det kan exempelvis vara en situation där Myléne Beimings bedömning är att kunden med mycket hög sannolikhet skulle vinna i en skatteprocess, men bara risken att hamna i en process gör att kunden ändå avstår ett handlingsalternativ.

Under flera år som lärare på FAR:s etikkurs för skatterådgivare har det blivit många intressanta diskussioner just kring etik och moral. För henne är det självklart att det är kundens moraliska kompass som ska styra besluten, inte hennes.

– Mitt jobb är att upplysa kunden, diskutera olika lösningar och eventuella risker med dem. På så sätt hjälper jag kunden att ta ställning. Men det är kunden som fattar besluten.

Att det blivit mer moraliska frågor i arbetet än tidigare är en del av samhällsutvecklingen och inte något som Myléne Beiming kritiserar. Men hon konstaterar att det blir svårare för kunderna att göra rätt när det inte bara handlar om juridik utan också om etik – vilka bestämmer reglerna då?

– Å andra sidan gör det vårt jobb väldigt intressant. Vi måste förmedla vilka konsekvenser olika lösningar har och lotsa kunderna rätt.

Åsa Ohlsson

Fakta:

Myléne Beiming

Ålder: 48 år.

Yrke: Partner och skatterådgivare på PwC.

Bor: Enskede i Stockholm.

Familj: Maken Peter och barnen Christoffer, 17 år, och Filippa, 13 år.

Intressen: Skidåkning, familjen, barnens sportaktiviteter. Läser mycket – senast Ken Follets historiska triologi ”Århundradet” om världskrigen, samt Jonas Trolles kriminaldokumentär ”Jakten på Kapten Klänning”.

Drömmer om: Mer tid, för att umgås mer med vänner, plocka svamp i skogen och baka mer. Men också för att lära sig crawla och kitesurfa.

Mål: Att springa maraton före 50-årsdagen. Inte för att få en bra tid, utan för känslan att klara ett mål som nästan känns omöjligt. Var tvungen att bryta Amsterdams maraton förra året på grund av skada. Har gjort en svensk klassiker redan med väninnan Lotta.