Carola Lundgren, godkänd revisor, ägare Revisionären AB, Piteå
Veronica Blom, auktoriserad revisor, Tönnerviks Horwath, Malmö
Jonas Svensson, ordförande FAR och partner EY, Stockholm/Uppsala
Hur ser detta nya ledarskap ut?
– I dag ska personalen ha roligt på jobbet. Och frihet. Kunna påverka. Flexa. Distansarbeta. Min pappa skulle ha blivit väldigt förvånad om sådana saker vägdes in överhuvudtaget. Det nya ledarskapet innebär att hitta en bra balans så att man som ledare kan jobba mot de uppsatta målen – utan att hamna på villovägar för att man vill ta hänsyn till personalgruppens tankar och idéer.
– I en förändringsprocess är ett tydligt ledarskap extra viktigt och att samtliga i organisationen strävar mot samma mål. För att uppnå detta måste kommunikationen fungera. Nyckeln i allt ledarskap är att motivera medarbetarna. I en tid med mycket förändringar krävs det ännu mer. En del individer hoppar gärna, medan andra måste puttas över kanten. Det gäller att hitta metoder för att få med sig alla.
– Det nya ledarskapet behöver vara nyfiket, framåtriktat och förändringsbenäget. Viljan att söka nya lösningar är avgörande för ett framgångsrikt ledarskap i vår allt mer digitaliserade bransch. Att värna om medarbetarna har alltid varit viktigt men att se dem även i den snabba förändring som vi nu upplever är viktigare än någonsin.
Vad gör du för att bli en bättre ledare själv?
– Jag lyssnar på min personal, på deras idéer och synpunkter. Vi har årligen ett strategimöte där vi bland annat diskuterar förbättringar vad avser kund- och personalvård och kvalitetsarbete. Vi sätter agendan tillsammans. Personalen arbetar i grupper och ger förslag till åtgärder. Allt protokollförs och följs upp. Självklart har vi utvecklingssamtal där jag får feedback för att förbättra mitt ledarskap.
– Jag har utbildat mig en del inom ledarskap, bland annat FAR:s byråledarutbildning, och jag försöker hålla mig uppdaterad avseende de förändringar som spås inom branschen. Jag vill ha mina visioner klargjorda för att kunna inspirera andra. Man kan alltid lära sig att kommunicera och lyssna bättre. Det är viktigt att vara en bra förebild. Jag tror att en bra ledare ska vara öppen och våga vara sig själv.
– Jag försöker vara ”framåtlutad” och aktivt se möjligheter och inte problem. Att aktivt föra dialog med medarbetare och intressenter är viktigt liksom att avsätta tid för att vara en bra ledare. Lika viktigt är att medarbetare ges tid att bli ledda. Jag tror att tidsbrist ofta är orsaken till ett dåligt ledarskap.
Vad är det svåraste med att vara en bra ledare?
– Jag har själv haft chefer under stor del av mitt liv. När jag var anställd saknade jag ibland att bli lyssnad på. Jag upplevde att vissa av cheferna var trångsynta och inte tog sitt ledarskap på allvar. Tidigare ville jag gärna vara all personal till lags men nu har jag förstått att det inte är likställt med att vara en bra ledare, så det får jag kämpa med.
– Det är lätt att tappa fokus, särskilt under tidspress. Då kan man lätt glömma målsättningarna och arbetar därför med fel saker. Under stress är det lätt att falla tillbaka i gamla invanda mönster. Alla individer vill bli sedda och det är viktigt att ge feedback för att styra den enskilda medarbetaren rätt. Jag glömmer ibland att höja blicken och uttrycka det jag känner eller tycker.
– Ledarskap handlar om att utveckla och inspirera individer. Vi är alla olika och ledarskapet behöver individanpassas på ett klokt och aktivt sätt, vilket är komplicerat och ofta svårt. Det är också lätt att vara en ”problemlösare” i stället för att bedriva ett aktivt ledarskap.