Kim Lavin, auktoriserad revisor, delägare Baker Tilly i Helsingborg
Lena Möllerström Nording, auktoriserad revisor, partner och styrelseordförande i Grant Thornton
Marita Lyckstedt, auktoriserad revisor, Adsum Revisorer i Västerås
Vilka är skälen till att kunder inte förstår revisionen?
– Revisionen är komplicerad. Att kunden inte förstår den är en kombination av två saker. För det första är vissa kunder mer intresserade av slutresultatet än revisionens ingående delar, och ställer därför inga frågor om revisionen. För det andra kanske inte revisorn kommunicerar tillräckligt vad som görs i revisionen eller varför det görs. Framförallt det sistnämnda är olyckligt.
– Vi revisorer har inte tillräckligt bra lyckats förklara för kunderna vad vi gör och varför. Vi ägnar väldigt mycket tid åt att dokumentera och analysera vårt arbete för att följa ISA och våra interna byråkrav och för lite tid åt att kommunicera med kunderna. Revisionen har förändrats över tiden och jag tror tyvärr inte vi har lyckats kommunicera detta till våra kunder på ett tydligt sätt.
– Vi i branschen: FAR, revisorer och redovisningskonsulter är, och framförallt har varit, för dåliga på att berätta vad vi gör i revisionen och vad den innebär.
Varför är det viktigt att kunderna förstår vad revisorn gör?
– Om kunden bara är intresserad av slutresultatet och inte förstår revisionen är det sannolikt att slutresultatet jämförs direkt med fakturerat revisionsarvode. Utan kundens förståelse för revisionen kan en revisionsberättelse verka kostsam och leda till onödiga prisdiskussioner samt förtroendeproblem och därmed minskat anlitande. Ringarna på vattnet från varje sådan händelse skadar hela branschen.
– Revision är en tjänst som vi säljer till våra kunder. Vare sig den är lagstadgad eller frivillig måste kunden veta vad de köper och vad de betalar för. Revisionspliktens avskaffande för mindre företag medför att det för många är frivilligt med revision och nivån kommer att höjas. Detta är ett viktigt argument för att vi måste få kunden att förstå vad vi gör och att se mervärdet av revision.
– Kunden betalar för revisionen och det är naturligtvis rimligt att kunden förstår vad vi gör. Återigen måste vi berätta och ge exempel. Till exempel om en kund är intresserad av ett annat företag, är revisionen en kvalitetsstämpel på att företaget är sunt och mår bra.
Hur kan branschen förtydliga revisionen?
– Kunderna måste informeras om nyttan med revisionen samt hur den utförs. Då skapas en förståelse för revisorn som tillgång i stället för som kostnad. Informationen kan spridas genom traditionella kanaler, men bör även kompletteras med utbildande av revisorer i marknadsföring av revisionen som mervärdesskapare. Detta skapar mer nöjda kunder och branschen får ett högre förtroende vilket leder till fler affärer.
– Vi måste ta oss mer tid att prata med våra kunder om deras verksamhet, vad vi gör och hur vår revision kan bidra till företagens utveckling och tillväxt och också bidra till ökad samhällsnytta. FAR som branschorganisation kan stötta oss i detta i form av tidningsartiklar, intervjuer med mera för att nå ut med vad en revision innebär för ett företag och vilken lagstiftning och andra regelverk som styr vårt arbete.
– Genom information och kampanjer och inte minst att vi i branschen berättar. Det underlättar också om det finns informationsmaterial med exempel på den nytta revisonen ger.