Bokföringsnämnden arbetar vidare med sitt K-projekt och närmast på tur är K2 årsbokslut. Många företag avslutar sitt räkenskapsår med ett årsbokslut och varken kan eller vill tillämpa K1 förenklat årsbokslut. K2 årsbokslut kommer självklart att följas upp med ett K3 årsbokslut, som kommer att bli huvudregelverket.
På Bokföringsnämndens bord ligger även en annan mangrann uppgift – att anpassa årsredovisningslagen till det nya redovisningsdirektivet från EU. I detta fall har Sverige och övriga medlemsstater inget val. Den nationella lagstiftningen ska anpassas. Punkt slut! I december 2012 tillsattes Redovisningsutredningen, som i april 2014 lämnade sitt delbetänkande Genomförande av EU:s nya redovisningsdirektiv SOU 2014:22 avseende anpassningen till det nya redovisningsdirektivet. Lagrådsremissen väntas senare i vår och Riksdagen ska fatta beslut under 2015. Utredningens förslag är att lagändringen ska gälla från och med 1 januari 2016.
En nyhet är att vi kommer att få fler storlekskategorier på företag. Och kategoriindelningen innebär att ju större ett företag är, desto mer tilläggsinformation ska lämnas.
En annan nyhet av mer redaktionell karaktär är att kapitel 5 omarbetas så att tilläggsinformationen presenteras utifrån storleken på företag. Först en sektion som omfattar alla företag, sedan en sektion som omfattar alla företag som inte är små, och därefter en sektion som omfattar de företag som är större. Bra gjort justitiedepartementet och utredningen! Det underlättar betydligt.
EU har varit mycket tydliga i sin förenklingssträvan. Bland annat får inte Sverige genom lagstiftning eller normering kräva mer tilläggsinformation för små företag än vad direktivet kräver. Små företag är enligt direktivet de företag som vi i dag kallar mindre företag.
Nåväl det slutar inte där. Redovisningsutredningen fortsatte att arbeta med del två av sitt uppdrag och i februari lämnade utredningen slutbetänkandet En översyn av årsredovisningslagarna SOU 2015:8. Betänkandet innehåller ett förslag på ny årsredovisningslag, den gamla lagen med alla sina bokstavsparagrafer mönstras ut och en ny lag kommer. Bland nyheterna finns förslag om att införa mikroföretag som en kategori i årsredovisningslagen. Utredningen konstaterar att runt 70 procent av alla företag som i dag omfattas av ÅRL och klassas som mindre företag är mikroföretag.
Både delbetänkandet och slutbetänkandet innebär att normgivningen avseende årsredovisning måste omarbetas under hösten 2015, men också under 2016 eftersom Redovisningsutredningens slutbetänkande föreslås träda i kraft 1 januari 2017. Spännande tider väntar! Först en omarbetning av lagen och sedan ett år senare, en ny årsredovisningslag. För en redovisningsnörd som jag är det som att befinna sig i himmelriket.
Men allt är inte nytt och spännande. Jag fick höra ett rykte att jag skulle bli tvungen att säga farväl till en älskad vän. Ryktet var att FAR:s samlingsvolym ska gå i graven som bok, och att vi i stället ska läsa och söka informationen i FAR Online. Glädjande nog var detta inte sant. Ingen är gladare än jag!
Personligen anser jag att det är bra med en bok, där man kan göra anteckningar, vika ett hundöra eller sätta en post-it lapp. För mig är det inte detsamma att läsa på en skärm. I synnerhet inte när jag håller kurs och ska visa kursdeltagarna var någonting står eller hur en punkt i ett allmänt råd ska läsas. Tänk om alla skulle sitta med datorer eller Ipads i framtiden? Och hur skulle det bli om det saknades wifi-kapacitet för alla kursdeltagare?
Jag tillhör dessutom dem som har flera exemplar av FAR:s samlingsvolym Redovisning. En i väskan jag alltid bär med mig, en eller två på kontoret och en hemma i köket. Hur skulle jag klara mig utan dessa böcker, som följer med mig överallt? Tack och lov – ryktet var inte sant – och jag är salig. Kanske är jag gammaldags – men det står jag för i så fall. Jag tror på böcker i pappersform!
Caisa Drefeldt är auktoriserad revisor och redovisningsspecialist på KPMG i Göteborg. Hon skriver i vartannat nummer av Balans.
caisa.drefeldt@kpmg.se