Vad driver ett par att arbeta tillsammans och hur påverkar det förhållandet, och affären? Balans blev nyfiken på dynamiken i en relation där makarna både lever och arbetar ihop, vilket är vanligare än man kanske tror.

Läkarna har rekordet – var fjärde läkare lever tillsammans med en annan läkare, enligt Statistiska Centralbyrån (Vanligt att träffas på jobbet? SCB, 2012). Revisorer är inte upptagna i denna mätning, men jämförbara yrken, som jurist och tandläkare, ligger också i topp på listan över yrkesgrupper där det finns en stark tendens att bilda par med en kollega.

En förklaring till varför man väljer en partner inom samma yrke kan vara att man har liknande utbildningsnivå, skriver SCB. Tidigare forskning visar att personer som gifter sig med varandra ofta är lika när det gäller sociala egenskaper som exempelvis utbildningsnivå. Detta stämmer på paren i Balans reportage. De är välutbildade, ambitiösa och upplever sig som jämställda.

En annan gemensam nämnare är att de tycks vara individualister som hittat sin jämlike. De hade kanske kunnat ha högre timpenning på en stor byrå, men väljer hellre friheten – att kunna disponera sin tid som man vill är en fördel om man ska jobba nästan jämt.

Ett problem som alla egenföretagare brottas med är att det är svårt att stänga av jobbet. Om man dessutom arbetar ihop med sin livskamrat, flyter arbete och fritid ihop än mer. Men detta är som två sidor av samma mynt, en fördel och en nackdel på samma gång. Den givna fördelen är att ens partner har förståelse för att man ständigt tänker på jobbet. Och, än bättre, partnern finns alltid där som ett bollblank.

– Det är väldigt skönt att man kan slänga ur sig det medan man står och rakar sig på morgonen, säger Mats Olsson, som driver Adrian & Partners tillsammans med sin livskamrat Helena Adrian.

De korta beslutsvägarna som uppstår när man lever under samma tak 24 timmar om dygnet och känner varandra utan och innan är en stor fördel. Men ibland kan man behöva en paus. Margarita och Göran Johansson som driver egen byrå i Nacka utanför Stockholm har bestämt sig för att stänga av telefonerna när de kommer hem och inte prata om jobbet, utan göra andra saker.

Men så har det naturligtvis inte alltid varit. Dynamiken som uppstår mellan två komplementära individer kan bli ganska ostoppbar. För det är gemensamt för alla paren i reportaget – att de är lika, men samtidigt har olika egenskaper och kompletterar varandra i stället för att konkurrera med varandra.

Rakel Lennartsson

Hanna & Peter

De startade med ett tomt bankkonto. 24 år senare är de gifta, har egen hästgård och driver den prisbelönta revisionsbyrån Deskjockeys. Hanna och Peter Rexhammar hittar sin styrka i gemensamma värderingar.

Det började med att Hanna tog över Peters tjänst på BDO, när han skulle börja plugga. Några månader senare var de ett par. Hanna berättar att det var Peters handstil som först väckte hennes intresse.

– På den tiden var det fortfarande mycket handskrivet, det var ju innan internet och datorernas genombrott. Jag minns att jag noterade vilken otroligt fin handstil den där killen hade, och det gjorde mig nyfiken.

Inom några månader träffades de två genom personalaktiviteter på BDO, dit även före detta medarbetare var inbjudna. När de väl blivit ett par gick allting snabbt. Gemensamma värderingar och gemensamma mål i livet har varit deras kitt och drivkraft.

– Sedan vi träffades har vi haft gemensamt bankkonto. Vi hade i och för sig inga pengar, vi var ju unga då, säger Hanna Rexhammar.

De kommer från liknande förhållanden. Båda är enda barnet till strävsamma föräldrar, som inte haft några höga inkomster, men som levt i närheten av samhällets elit. I Hannas finska släkt finns storföretagare och riksdagsmän, hennes föräldrar var entreprenörer. Peter är uppvuxen i en vaktmästarbostad på Villagatan på Östermalm i Stockholm, bland entreprenörer och diplomatbarn.

– Vi kommer från enkla förhållanden men har samtidigt alltid vetat att man kan bli något. Vår gemensamma drivkraft har varit att få det bättre ställt än våra föräldrar och samtidigt trivas med livet.

Som ensamma delägare i revisionsbyrån Deskjockeys med 15-talet anställda jobbar de nästan jämt och tar inte så ofta gemensam semester, utan försöker i stället att njuta av så mycket de kan i vardagen.

– Eftersom vi lever ett så intensivt liv ihop tror jag faktiskt att vi kopplar av bäst på varsitt håll. Den ena kan koppla bort både företaget och gården då man vet att den andra är hemma och sköter allt, säger Hanna Rexhammar.

När de blev ett par var dealen att Hanna skulle få fortsätta med sitt intresse för travhästar om Peter fick se alla matcher i fotbolls-VM.

– Jag hade ingen aning om hur många det var, skrattar Hanna.

Med tiden har de kommit att dela vissa intressen.

– Det var faktiskt jag som föreslog att vi skulle köpa en egen häst, säger Peter Rexhammar.

Vad är det bästa och sämsta med att driva byrå som äkta makar?

– I och med att vi är tillgängliga för varandra hela tiden är beslutsvägarna korta och problemlösning går snabbt. Var och en tar ansvar för sin del, men vi kan också åtgärda problem snabbt om de uppstår. Nackdelen är att arbete och fritid flyter ihop, säger Peter Rexhammar.

Hanna och Peter känner sig lika på många sätt. Samtidigt har de olika styrkor och svagheter som gör att arbetsfördelningen sker naturligt: Peter är en administrativ talang av stora mått, medan Hanna är utåtriktad och social med hundraprocentigt kundfokus.

Kunderna däremot, har fortfarande bilden av att en revisor ska vara man.

– Speciellt när jag var yngre hände det att kunderna inte ens tittade på mig när vi hade gemensamma möten. Vi har fortfarande problem med att Peter måste ta fler kunder initialt, för att så småningom slussa över dem till mig. Män åtnjuter ett självklart förtroende medan vi kvinnor får jobba hårdare för det, säger Hanna Rexhammar.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Familjen Rexhammar

Hanna Rexhammar 49 år.

Peter Rexhammar 50 år.

Gifte sig: 2000. (Har varit ett par sedan 1991.)

Verksamhet: Äger och driver Deskjockeys med 15-talet anställda. Deskjockeys vann 2014 titeln Årets framtidsbyrå.

Mats & Helena

2001 fusionerade makarna Helena Adrian och Mats Olsson sina byråer, och grundade Adrian & Partners – byrån som inte är rädd att sticka ut.

De är ett svartklätt men färgstarkt par. Ett stort mått av engagemang kring yrkesfrågorna förenar dem.

– Det är roligare att påverka än att bli påverkad, säger Mats Olsson som bland annat är FAR:s representant i IFAC:s kommitté för små och medelstora företag.

Han har även en bakgrund på Skatteverket där han hade kunnat ”fälla folk på löpande band”, men bytte sida eftersom han tyckte att det skulle vara roligare att arbeta förebyggande.

– För min del handlar det om utveckling och förändring. Det är inte bra som det är, utan det ska vara på något annat sätt. Det handlar om kreativitet, jag vill alltid skapa något nytt, säger Helena Adrian.

Helena är gift för tredje gången. Men i Mats har hon hittat en person som accepterar att hon alltid tänker på jobbet och får sina bästa idéer vid poolkanten i Thailand.

– Med tanke på hur vi är som personer är det nog ganska bra att vi driver företag ihop, även om vi från början hade bestämt oss för att hålla isär våra verksamheter, säger Mats Olsson och fortsätter:

– Vi korsbefruktar varandra och blir starkare, samtidigt som vi är olika och kompletterar varandra. Det är få områden som vi konkurrerar på när det gäller våra starka och svaga sidor.

Helena drar iväg och Mats håller tillbaka.

– Helena har bristande impulskontroll, säger Mats.

– Och Mats är så jädra långsam och kan aldrig bestämma sig, replikerar Helena blixtsnabbt.

Båda skrattar. De skrattar mycket. Men det var inte meningen att de skulle bli ett par.

Första gången Helena såg Mats tänkte hon: ”Bara han inte sätter sig vid vårt bord”. Mats Olsson, å sin sida, menar att han mycket väl kan ha satt sig där för att Helena var en av få kvinnor i sammanhanget. De lärde känna varandra i dåvarande FAR:s lokalverksamhet i Västsverige. Båda var frånskilda med barn varannan vecka. Inför ett skollov visade det sig att båda hade planerat att åka på äventyrsbad med barnen. Varför inte åka ihop?

– Barnen fann varandra direkt och hade jättekul och ville träffas igen. Vi gick på bio och gjorde allt möjligt. Efter några månader sa vi att vi kanske borde gå på bio själva någon gång, berättar Helena.

Biobesöket ledde till giftermål. De hade varsin revisionsbyrå med sig in i boet. Tre år senare fusionerade makarna de två byråerna och grundade Adrian & Partners. I dag är de fem delägare. Modellen är ett så kallat ”true partnership”, vilket innebär att delägarna delar lika på vinsten.

– Ens engagemang ska inte vara ekonomiskt relaterat utan relaterat till företagets och branschens utveckling. Dessutom är det aldrig någon som gör något internt arbete om var och en är sin egen resultatenhet, säger Helena.

Så länge hon är ensam styrelseledamot i Adrian & Partners ligger fokus på att utveckla verksamheten, inte dra ned på kostnaderna. En dyr vana som byrån skaffat sig är julkorten. Varje medarbetare ansvarar för att skaffa sin kostym och rekvisita för sin roll enligt årets tema, som ofta har morbida eller satiriska inslag. Lokal bokas och fotografen flygs in från Stockholm.

– Det är jättedyrt, men nu kan vi inte sluta. Gamla kunder som lagt ned verksamheten hör av sig och ber om att få julkort ändå, säger Helena Adrian.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Familjen Adrian Olsson

Helena Adrian 52 år med barnen Carl 24 år och Karin 31 år.

Mats Olsson 54 år, med barnen Linnea 25 år och Andreas 27 år.

Gifte sig: 1999.

Verksamhet: Äger och driver Adrian & Partners med 16–18 anställda samt ägare till Adrian & Partners redovisning med 7–8 anställda. Helena är ledamot i FAR:s policygrupper för revision och skatt. Mats är ledamot i IFAC:s kommitté för små och medelstora företag.

Margarita & Göran

Hårt arbete, men en frihet som de inte skulle vilja vara utan. Så beskriver Margarita och Göran Johansson livet med egen byrå. Att alltid stötta varandra och utvecklas med livets olika skeden har varit deras framgångsrecept.

De träffades redan som studenter på Stockholms universitet. Målmedvetenheten och arbetsmoralen har de haft gemensamt sedan dess.

– Vi var ett gäng som kom åtta på morgonen och stannade till fem. Vi skötte studierna som ett heltidsjobb och tog gemensamma mat- och fikapauser, berättar Margarita.

Hon läste språk och blev så småningom rättstolk, medan Göran pluggade ekonomi. De gifte sig och 1985 kom första barnet – samtidigt som Göran Johansson tog över revisionsbyrån efter sin mamma och morbror. Det blev en rivstart, eftersom morbrodern blev oväntat sjuk kort tid därefter.

– Jag jobbade dygnet runt. För att härda ut beställde vi vår första långresa, berättar Göran Johansson.

Margarita fyller i:

– Det är lättare att acceptera en sådan situation när båda är inblandade i företaget. Jag visste hur viktigt det var för oss att företaget fungerade och jag hade stor respekt för vad familjen hade byggt upp.

Efter några år började Margarita sköta byråns fakturering och har sedan successivt tagit mer och mer ansvar. Verksamheten har utvecklats med livet – expanderat och krympt, flyttat hem och flyttat ut, i olika skeden. Lika praktiskt som det var att under småbarnsåren ha hemmakontoret i gäststugan på tomten – ”holken” – lika skönt var det att vidga vyerna, när barnen var utflugna och inte längre behövde passning hemma. Då flyttade verksamheten in i en vacker kontorsfastighet med utsikt vid Nacka Strand.

I dag arbetar båda heltid i byrån, Margarita har vidareutbildat sig för att kunna bli auktoriserad redovisningskonsult (utan att använda övergångsreglerna) och fungerar sedan i maj förra året som kontorschef.

– Vi försöker styra upp verksamheten som om det vore ett större företag och arbeta professionellt, säger Margarita.

Bland annat har de inlett ett samarbete med en kollega från en större byrå, som kommer in och coachar paret.

– Vi behöver någon som ser oss med andra ögon och ställer de kritiska frågorna om verksamheten, säger Göran Johansson.

När man är ett så sammansvetsat team som Margarita och Göran, är det mycket kommunikation som sker ordlöst.

– Vi har så mycket kunskap om varandra vet hur den andra reagerar i olika situationer, säger Margarita.

Samtidigt är båda väldigt kommunikativa och det har hjälpt paret att ta sig igenom svårigheter. Som när deras tredje barn, sonen Joakim, dog vid födseln.

– Vi hade sorgen tillsammans och pratade hela tiden. Det var jättejobbigt, men vi klarade krishanteringen och det är en erfarenhet som har svetsat oss samman ytterligare, säger Margarita Johansson.

Hon är den som i vanliga fall står med båda fötterna på jorden; medan Göran är den som är ”uppe och flyger”.

– Du är mer romantisk och fantasifull och konstnärlig, säger Margarita och tittar på sin make.

Det var det hon föll för hos Göran, berättar hon sedan. Det finns en stor respekt i parets sätt att tala om varandra. De berömmer varandra för deras olika styrkor och tolererar varandras svagheter.

– För oss är anställning inte längre ett alternativ, för vi är så vana att göra som vi vill och vi trivs med det. Men vi drömmer inte om att våra barn ska ta över. Det är hårt att vara egen företagare och framtiden för våra yrken är osäker.

Men Margarita och Göran är inte laget som ger upp. De arbetar oförtrutet vidare med att utveckla sin byrå och hittar nya grepp, som i höstas när de bjöd in sina kunder på individuella frukostmöten.

– Vi bjöd på kaffe och fralla och stängde av taxametern. Genast blev det mycket trevligare stämning och vi fick en massa information som inte kommer fram i vanliga fall, säger Göran Johansson.

Rakel Lennartsson

Fakta:

Familjen Johansson

Margarita Johansson 54 år.

Göran Johansson 56 år.

Gifta: sedan 1982.

Barnen: Vanessa 29 år, Jessica 27 år och Jacob 23 år.

Verksamhet: Driver tillsammans Göran Johansson Revisionsbyrå i Nacka. Göran är ensam ägare, men i praktiken är de lika delaktiga. Paret har inget äktenskapsförord.