När jag skriver detta har jag precis gjort en speciell sak för första gången. Jag har bokat tid med en personlig tränare, en egen PT. Det är stort och – det måste erkännas – angeläget.
Vid första mötet ska det inte bli någon träning, utan vi ska diskutera vilka mål jag har (eller borde ha). Och så ska det ske en ”kroppsmätning”. Det senare låter inte enbart trevligt, men jag inser att det kan vara bra att dokumentera hur nyckeltalen ser ut innan träningen går igång på allvar. I några fall är förbättringspotentialen säkert betydande.
det här håller för övrigt på att bli en riktig PT-höst. För på Branschdagarna i september diskuterades entreprenörers och företagares behov av en PT. Det var Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist som först myntade begreppet, och sedan har jag inte kunnat släppa tanken. Och nu är vi många på FAR som funderar på hur en företagar-PT (eller vad det nu ska heta) bör se ut och jobba.
Jag tror att branschens rådgivning till övriga näringslivet är eftersatt. Vi har haft starkt fokus på bokslut, deklarationer och årsredovisningar. Men det finns så mycket mer att göra. Prognosen i framtidsstudien säger också att den stora potentialen ligger i rådgivningstjänster.
Och det finns ett behov. Många företag som startas upp kan redan efter några dagar göra affärer med avlägsna marknader. Bara en sådan sak som att göra rätt med momsen från början kräver, tror jag, att företagaren får handfast hjälp. Den hjälpen kan inte komma i efterhand, utan det behövs ”en PT som går bredvid kunden”, för att citera kollegan Annelie Dahlqvist. I det inte alldeles givna valet mellan redovisningsregelverken K2 och K3 behöver många företagare också råd från någon som på djupet känner till företagets verksamhet och mål.
Det är företagaren som ska göra jobbet, men det behövs någon som hejar på och som ser till att saker och ting blir gjorda utan onödiga skador. Jag sätter själv stort hopp till en positiv effekt av att jag nu engagerar en egen PT. På samma sätt är jag övertygad om att en företagar-PT kan ge stor utväxling. Nyttan överstiger med råge kostnaden.
det måste vara ett fantastiskt stöd för en företagare att få hjälp med att prioritera och sätta mål, och med utgångspunkt i en ”företagsmätning” gemensamt analysera hur verksamheten utvecklas. Det kommer tveklöst att lyfta kvaliteten i den angelägna affärsplanen, och företagets bokföring och rapportering vässas givetvis för att bli riktigt bra beslutsunderlag. Jag kan inte tänka mig annat än att det också uppstår ett ömsesidigt lärande när företagaren på det här sättet samverkar med sin PT.
Det är väl så här vi redan jobbar, tänker säkert många. Men detta handlar om att ta rådgivningen vidare, framför allt handlar det om en mer proaktiv rådgivning. På FAR kommer vi därför att initiera ett projekt för att utveckla ett PT-koncept. Säkert kommer det att inrymma utbildning, för den som ger sig ut för att vara PT måste ju själv vara vältränad.
avslutningsvis vill jag referera till en lokal FAR-aktivitet i Skellefteå för någon vecka sedan där det var en paneldebatt om hur branschen kan göra ännu större nytta för näringsliv och samhälle. Vi diskuterade några av trenderna i framtidsstudien och hur ny teknik kommer att förändra byråernas affärsmodeller. Men det jag minns mest var konklusionen om betydelsen av det personliga mötet. Ny teknik i all ära, men den personliga kontakten är oslagbar. Det behövs en PT (ja, uttrycket från Branschdagarna ekade faktiskt i lokalen), någon som kan företagets verksamhet och som har förmågan att lyssna. Men som också analyserar och klär siffror i ord. Och tack vare allt detta ger goda råd.
Som du märker är detta tankar och idéer i ett tidigt skede. Därför är du varmt välkommen med förslag kring hur PT-rollen kan utvecklas. Vem kan för övrigt bli företagar-PT? Vilken utbildning och specialisering behövs? Om du inte alls tror på PT-idén får du också gärna höra av dig med dina argument.
Tills motsatsen bevisas hoppas jag hur som helst att min egen PT ska lyfta mig till oanade höjder.
Dan Brännström är FAR:s generalsekreterare.