Vart fjärde nystartat bolag värdesätter att ha revision. Det visar de senaste siffrorna från Bolagsverket.
Under det första året med frivillig revision valde drygt 8.000 av aktiebolagen registrerade före 1 november 2010 bort revision. När tre år hade gått hade siffran tiodubblats. Nu, efter snart fyra år, kan man konstatera att runt 75 procent av alla bolag registrerade senare än 31 oktober 2010 har valt att inte ha revision.
– Å andra sidan betyder ju det att ungefär vart fjärde bolag värdesätter att ha revision, betonar Bengt Skough, godkänd revisor hos FAR.
När det gäller bolag registrerade före 1 november 2010 har andelen som valt bort revision ökat något snabbare än vad man hade trott. De senaste siffrorna visar att drygt 50 procent av de ”gamla bolagen” har valt att inte ha revision. För ungefär ett år sedan var den siffran 43 procent.
Tittar man på både gamla och nya bolag är det 60 procent som valt att inte ha revision.
Bengt Skough framhåller dock att bara för att ett bolag valt bort revision betyder inte det att man har valt bort revisorn.
– Hälften av alla som har haft revision har inte det längre men det betyder inte att byråerna tappat 50 procent av kunderna. I de fall man har haft kombiuppdrag har man kanske inte kvar revisionen men säljer mer konsultation i stället, säger han.
Många revisorer har också i samförstånd med kunden kommit överens om att revisionen inte behövs. Framför allt ligger det stora tappet hos dem som arbetat tillsammans med en extern redovisningskonsult.
– Har man en duktig konsult är det för vissa mindre bolag kanske inte motiverat att även ha revision, säger Bengt Skough.
Under de senaste åren har en hel del politiska insatser gjorts för att stimulera företagande i Sverige. Bland annat har riksdagen och regeringen strävat efter att minska den administrativa bördan för företagare. Den största reformen i den satsningen var införandet av den frivilliga revisionen 1 november 2010. För de bolag som berörs av reformen gäller vissa gränsvärden som regeringen beslutat om: genomsnittligt antal anställda 3, balansomslutning 1,5 miljoner kronor, nettoomsättning 3 miljoner kronor. Om minst två av gränsvärdena överskrids ska bolaget ha revision.
Charlotta Marténg