Fusionen med KPMG i Danmark är ett led i EY:s offensiva tillväxtstrategi. Den ovanliga affären hade förmodligen inte varit möjlig utan EY:s globala struktur. Det menar Ragnar Gustavii, sverigechef på EY.

1 juli i år skedde det uppmärksammade samgåendet mellan EY och KPMG i Danmark. Nyheten om den tilltänkta fusionen har varit ute sedan november 2013. Sedan dess har förhandlingarna pågått mellan de två byråerna och affären har prövats av den danska konkurrensmyndigheten, en procedur som drog ut något på tiden. Men 28 maj meddelade Konkurrencerådet sitt godkännande av sammanslagningen. I anslutning till det godkände den danska konkurrensmyndigheten även ett undantag från gällande konkurrensklausuler, vilket gjort det möjligt för personal att flytta mellan de båda organisationerna med kortare tidsfrister än normalt.

– Vi har räknat med att tappa ett fåtal kunder och medarbetare som en naturlig konsekvens av detta, och så här långt har fusionen gått långt över förväntan, säger Ragnar Gustavii, sverigechef för EY.

Ett mindre antal anställda har valt att gå över till KPMG:s nystartade verksamhet i Köpenhamn, som Balans berättade om i nr 6.2014. Den stora merparten av de anställda på KPMG Danmark valde emellertid att stanna kvar och följa med sin chef Jesper Koefoed över till EY.

– I och med sammanslagningen växte EY Danmark från 300 till närmare 1800 medarbetare, vilket ger oss en utmärkt marknadsposition i Danmark samtidigt som det stärker EY i Norden, säger Ragnar Gustavii, Sverigechef för EY.

Den unika affären i Danmark är en konsekvens av EY:s offensiva tillväxtstrategi. EY:s finansiella muskler i form av ett starkt globalt ägande har också varit en förutsättning för att den skulle kunna bli av.

– Den här affären har haft stor support i Norden och från EY globalt, utan det hade den förmodligen inte varit möjlig, säger Ragnar Gustavii.

Andra faktorer som medverkar till att sammanslagningen sker just nu är förändrade spelregler i och med att EU:s nya regleringar av revisorer och revision träder i kraft i juni 2016. Tvingande regler för byrårotation och begränsningar av vilken typ av rådgivningstjänster, och i hur stor omfattning, revisionsbyråerna får sälja till revisionskunder väntas skapa viss turbulens på marknaden.

– Vi tror att vi är väl rustade nu för det slag om kunderna som kommer att komma. Den här affären handlar om att möta efterfrågan hos kunderna, säger Ragnar Gustavii.

Rakel Lennartsson

Fakta:

EY Norden

Näst största revisions- och rådgivningsföretaget

142 kontor

7000 anställda, varav:

2400 i Sverige,

1800 i Danmark (efter sammanslagningen)

1800 i Norge

800 i Finland

60 på Island