Bertil Oppenheimer om rättegången som påverkat åtta år av hans liv
Skärtorsdagen 2014 är en dag Bertil Oppenheimer aldrig kommer att glömma. Då kom beskedet från Högsta domstolen: han och BDO frias från skadeståndsansvar. Åtta års process var äntligen över.
2005 fick Bertil Oppenheimer, revisor och delägare i BDO, uppdraget i Daydream, ett bolag noterat på Stockholmsbörsen. Bolaget var på obestånd och det var bråttom med en nyemission och ett bokslut för 2005, berättar han.
Sedan gick händelseförloppet snabbt. I januari 2006 köptes Daydream av 24h Poker. Senare har det framkommit att 24h Poker ville in på börsen, och var på jakt efter ett så kallat frimärksbolag.
– Daydream var ett lämpligt objekt, på den tiden var omvända förvärv ganska nytt, säger Bertil Oppenheimer.
I mars 2006 hölls en bolagsstämma för Daydream och en ren revisionsberättelse lades fram. Samma vår kom beskedet att 24h Poker valde att lägga ner Daydream. Bertil Oppenheimer försvann ur bolaget och PwC kom in som revisorer och upptäckte att det såg sämre ut i verksamheten än vad man hade trott. Oppenheimer anmäldes till Revisorsnämnden, RN och enligt honom själv började då det som kom att bli åtta års mardröm.
– Självklart mådde jag dåligt, jag glömmer aldrig när varningen från RN kom, säger Bertil Oppenheimer.
Varningen från RN blev startskottet för den process i domstolen, där BDO och Bertil Oppenheimer förlorade i tingsrätt och hovrätt för att sedan vinna i Högsta domstolen.
Under årens lopp har processen bevakats av media. Bertil Oppenheimer tycker inte att bevakningen varit rättvis alla gånger, och i vissa fall har rena felaktigheter förekommit.
– När varningen kom från RN såg jag framför mig stora rubriker i tidningarna, som gillar att skriva illa om revisorer. Så jag ringde runt till alla börsbolag och andra stora kunder som jag hade uppdrag åt då och berättade vad som hänt. Jag ville att de skulle få beskedet om varningen från mig och inte bakvägen via media, säger Bertil Oppenheimer.
Bertil Oppenheimer beskriver domstolsprocessen och bevakningen av den som oerhört plågsam.
– Jag har många gånger liknat det vid en sur uppstötning som bara kommer tillbaka. Det har varit en jättejobbig process, för mig personligen, men även för min familj. I och med att jag har ett ovanligt namn och har varit länge i branschen är det många som vet vem jag är, säger Bertil Oppenheimer.
Han upplever däremot att han fått ett mycket bra stöd från sina kollegor, och andra i branschen.
– Men det har varit tufft. Som jag ser det är det tuffare att vara revisor i dag än när jag började på 1970-talet. När jag var ny revisor sattes revisorn nästan på piedestal, nu känns det som revisorn ifrågasätts precis hela tiden, säger Bertil Oppenheimer.
Samtidigt som processen har pågått har Bertil Oppenheimer varit sakkunnig i ett par andra case.
– Där har det hänt att advokater har smutskastat mig. Jag tycker det är ett fult sätt att arbeta och det har liknat ärekränkning. Jag fick rådet att anmäla till Advokatsamfundet, men har inte orkat, säger han.
När oron blivit för stor under processens gång har Bertil Oppenheimer vänt sig till Olof Nilsson, advokat på Hamilton advokatbyrå, och företrädare för BDO och Bertil Oppenheimer i processen.
– Han har varit ett stort stöd, både för mig och min familj.
Men inget ont som inte har något gott med sig brukar man ju säga, och i det här fallet kan det ligga en del sanning i det. Under åren som gick kände Bertil Oppenheimer att jobbet inte var lika roligt som tidigare, och sökte sig andra vägar. Det har resulterat i två böcker. En mer självbiografisk, om hans släkt (se Balans nr 4/2011), och en ren faktabok om företag i kris.
– Ingen av böckerna hade kommit till om jag inte hade haft det här hängande över mig.
Charlotta Marténg