Hur tar ni samhällsansvar i skatterådgivningen? Det var en av många bra frågor som gymnasielever ställde under ett besök på FAR i början av april. I dialogen med ungdomarna från Göteborg växte en insikt sig allt starkare. Inget kan ersätta gott omdöme och ansvarstagande, inget kan ersätta människan.
Jag läser i framtidsstudien för branschen att allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Men det finns ett viktigt tillägg: Allt bör inte digitaliseras.
Om man ska tro på ”The Economist’s big story on the future of jobs” är sannolikheten för att en redovisare eller revisor inom 20 år ska vara utbytt av en robot hela 94 procent. Det är bara telefonförsäljaren som med sina 99 procent ligger än mer pyrt till. Tandläkaren berörs jämförelsevis mycket litet av digitaliseringen.
Men, och det är ett stort MEN. Jag tror att människan även i framtiden kommer att göra skillnad i de tjänster som vår bransch erbjuder, oavsett hur digitaliserade och standardiserade de än blir.
På branschdagarna i september är temat Nya tidens byrå. Fokus ligger på hur vi konkret ska ta oss till framtiden. FAR vill inget hellre än att branschen förbereder sig och kan välkomna framtiden. Några byråer har lovat att berätta för oss andra på Friends Arena vilka steg de har tagit kring automatisering av redovisnings- och revisionstjänster eller modeller för prissättning. Men jag kommer också att lyssna efter hur man utvecklar kundrelationerna för att så öka värdet i tjänsterna.
För att uppmuntra till framtidsarbete kommer vi på branschdagarna att för första gången utse Årets framtidsbyrå. Alla redovisnings- och revisionsbyråer är varmt välkomna att nominera sig själva eller andra. Och vilket jubel det ska bli när vi korar vinnaren på Friends Arena!
I min förra ledare skrev jag att nyckeln till kvalitet är att förstå kundens verksamhet. Det är också bästa ingången till att bli en bra rådgivare. I framtidsstudien lyfts rådgivaren fram som framtidsyrket nummer ett i branschen. Jag vill understryka att rådgivarrollen gäller alla professionerna. Redovisningskonsulten och revisorn har stor potential att utveckla och expandera sin rådgivning. För att stötta företagaren behövs ofta ett bollplank med bred kompetens. Att vara generalist är därför på sätt och vis också en specialisering. Och där har roboten inte en chans.
Jag träffade en nyföretagare som hade berättat om sina visioner för sin revisor. Några av idéerna var inte så klara i konturerna, men revisorn hade lyssnat uppmärksamt och sett möjligheter. Och det blev den lilla puffen som företagaren behövde för att våga pröva något nytt. Det är så här jag tror det nya kapitlet för branschen kan skrivas. Ett steg i taget, men målmedvetet och med ambitionen att göra än större nytta för kunden.
I dag lunchade jag med författaren till en bok om innovation. Jag lärde mig att innovation inte bara är stora paradigmskiften, utan även mindre förändringar och nyheter som gör att värdet av varan eller tjänsten ökar. Och verklig innovation sker på marknaden när människor krokar arm och lär av varandra. För då uppstår nya kombinationer av kunskap.
Från stenyxa till smartphones – säga vad man vill, men människan är oslagbar. Påhittig och social som hon är.
Jag tror att vi som bransch har ett gyllene tillfälle. Vi behöver inte skicka några önskelistor till regering och riksdag. Och vi ska inte vänta på någon annan. Utan vi kan börja där vi står, och lyssna än mer på kundens behov och skaffa oss kunskap om vad marknaden faktiskt vill att vi ska göra. Det blir också ett viktigt inslag på branschdagarna.
Tänk vilken betydelse den dubbla bokföringen har haft för industrialiseringen och vårt välstånd. Men nu är det dags att ta klivet in i den nya tiden för att hjälpa näringsliv och samhälle på nya sätt. Vi måste då släppa på kontrollen och ge plats för nya idéer.
Jag glömmer aldrig när en medarbetare på justitiedepartementet beskrev vår bransch som avantgarde. En bransch som är experimentell, nyskapande och innovativ har alla möjligheter.
Dan Brännström är FAR:s generalsekreterare.