När ägandet kollektiviseras i fonder och institutioner är Aktiespararna en rörelse mot tiden. Varje år bevakar de 500 bolagsstämmor med tuffa frågor bland annat till revisorerna. Vd Carl Rosén liknar sin roll vid en trädgårdsmästare som rensar ogräset i ett mestadels välskött näringsliv.

Vad kommer ni att fråga revisorerna om på årets stämmor?

– I år blir det nog en hel del impairment-frågor, exempelvis på e-handelsbolag som Kinnevik. Vi kommer också att ha särskild koll på Stora Enso och Scania där vi vill tillsätta särskilda granskare, bland annat därför att vi ifrågasätter hur revisorerna skött sitt uppdrag. Generellt sett skulle vi vilja att revisorerna var mer problemorienterade. Revisorerna har blivit allt mer aktiva på stämmorna, men vi väntar fortfarande på att de ska skriva ner det också.

Hur ser du på utvecklingen av företagens rapportering?

– Vi ser mest fina välskötta bolag som rapporterar bra. Ibland hittar vi lite ogräs, men värre är det inte. Jag har inget emot att notapparaten växer sig större, för det innebär att informationsinnehållet blir bättre och vi tillhör dem som faktiskt läser årsredovisningar. Ett större hot mot transparensen, som vi ser det, är det indirekta ägandet med en massa mellanhänder som skor sig på enskilda.

Men ni är inte riktigt nöjda med vd-ordet, varför?

– Vd:ns redogörelse är ofta väldigt lång och ordrik; vi vill ha mer relevant information och en ärlig berättelse. Vi kommer också att ställa frågor om humankapitalet, de anställda och så kallade mjuka värden. Vi lyfter frågor som speglar att långsiktighet är det viktiga och ifrågasätter bolag som bara delar ut vinst och inte investerar. Vi vill se satsningar på forskning och utveckling.

Valberedningarna får också en släng av er kritik, varför?

– De måste bli öppnare, särskilt de institutionella ägarna är som en svart låda. Det är ett stort problem eftersom det handlar om våra pengar. I år fokuserar vi särskilt på jämställdhetsfrågan. Det står i Koden att valberedningarna ska efterstäva jämn könsfördelning, men fortfarande är bara drygt 20 procent av börsbolagens styrelseledamöter kvinnor och valberedningarna förklarar inte varför!

Rakel Lennartsson

Fakta:

Carl Rosén

Ålder: 54 år

Bor: Bromma

Karriär: Civilekonom från Handelshögskolan, tio år som investmentbanker, chefredaktör för Affärsvärlden, ägaransvarig på Andra AP-fonden, vd för det internationella nätverket för bolagsstyrningsfrågor, ICGN i London.

Aktuell: Som den som ställer de obekväma frågorna på bolagsstämmorna, särskilt Stora Enso 23 april och Scania 7 maj. Till sin hjälp har han en organisation av 50 bolagsbevakare som sammanlagt besöker 500 stämmor.