Deskjockey Revision har satsat på avancerad teknik för att effektivisera arbetsflödet. Den nya plattformen gör byrån väl rustad inför den omställning som nu väntar.
Peter Rexhammar läste framtidsstudien på FAR:s branschdagar i september förra året. Ett par dagar senare hade han och de andra delägarna fattat ett beslut:
– Det var bara att byta riktning. Framtidsstudien kändes väl genomarbetad och vi bestämde oss för att anpassa oss efter den.
Framför allt var det slutsatsen att rådgivningen kommer att dominera branschen och att revisionen kommer att minska, som fick Peter Rexhammar att inse allvaret och agera.
Det finns många idéer, men en framtidssatsning som redan påbörjats är att bygga upp en IT-revisionsenhet.
– Det handlar om att vara nere och titta i företagens routrar, kolla hur det är med brandväggar och liknande. Hur står det exempelvis till med säkerheten när de anställda har allt i mobilen, som mejl, dokument och kontakter? Här finns ett stort behov av rådgivning, säger Peter Rexhammar.
Idén om en IT-revisionsenhet är helt sprungen ur framtidsstudien. I huvudsak kommer den att bestå av underkonsulter med IT-kompetens.
– Hade vi inte läst framtidsstudien hade idén om IT-revision inte fötts. Det är ett exempel på att flytta fokus från revision till rådgivning.
Deskjockey Revision sitter i ljusa, rymliga lokaler på Narvavägen i Stockholm. I dagsläget har byrån 13 anställda, men planen är att bli fler.
– Småbyråerna kommer att få det tufft i framtiden. Vi behöver vara minst 15 personer, annars överlever vi inte.
En utmaning för många byråer är att ta det så kallade ”tekniksprånget”. Men inte för Deskjockey Revision som teknikmässigt befinner de sig i den absoluta fronten. För fem år sedan bytte man ut alla pc mot mac. Det var delvis en imagefråga men framför allt för att möjliggöra ökad kundnytta. Peter Rexhammar förklarar:
– Vi arbetar med en terminal server-lösning vilket möjliggör distansarbete och effektiv intern kommunikation. Jag kan genomföra en review obunden av plats, genom hemdatorn eller med iPaden på tåget. Revisionsteamet får snabb feedback och leveranstiden till kunden förkortas avsevärt.
Tekniken har också underlättat fakturahanteringen.
– Vi skannar så mycket som möjligt av vårt material för att få åtkomst via internet oavsett vart men befinner sig. Utan att bedriva någon omfattande redovisningsverksamhet har vi även infört fakturaskanning internt för att lära oss att förstå tekniken. Jag vågar nog säga att vi är en av de mest teknikdrivna byråerna i landet. Vi har satt vår infrastruktur, som är skalbar i all oändlighet. Det handlar om att effektivisera och är själva grunden till att vi är där vi är i dag.
Även här kommer rådgivningen in i bilden. Med tillgång till redovisningen i realtid finns stora möjligheter till ökad kundnytta genom mer analys.
– Vi funderar dagligen på hur vi kan använda den information som finns. Exempelvis skulle vi kunna ”tracka” kundens beteende och utnyttja befintlig ekonomidata för att se vart företaget är på väg. Detta är en stor utmaning, och det gäller att hitta de viktiga markörerna. Men lyckas vi med det, kan vi leverera den ultimata nyttan för kunden.
Än har Peter Rexhammar inte märkt av någon minskning av revisionsuppdragen, trots att den allmänna trenden är att färre bolag väljer att ha revisor. Tvärtom har det varit en liten nettoökning. Han framhåller att revisionen har anpassats så att den är mer efterfrågestyrd och kundanpassad och lyfter fram ISA som en viktig faktor.
– Revisionen har blivit mer relevant. I och med ISA är vi ute och möter kunderna och pratar med dem på ett helt annat sätt än tidigare, då vi kommunicerade mer via mejl. Nu träffar vi styrelser och ledningar och diskuterar olika frågor innan vi påbörjar revisionen.
Att det finns de som upplever att ISA är krångligt har han svårt att förstå.
– ISA har faktiskt gjort arbetet enklare, konstaterar han.
Att attrahera arbetskraft är en annan utmaning som lyfts fram i framtidsstudien. Men vad krävs för att morgondagens ekonomer ska hitta sina drömyrken i branschen?
Peter Rexhammar menar att det är viktigt att erbjuda yrkesmässiga utmaningar, men att det sannolikt är minst lika viktigt att jobbet går att kombinera med familj och fritid.
– Vi vill att de som börjar här ska jobba hos oss länge. Arbetslivet måste fungera med privatlivet och därför har vi stor flexibilitet med exempelvis arbetstider. Trygghet är också viktigt. Det kan ju hända saker i privatlivet som gör att man presterar mindre under en period, och då ska man känna att andra går in och täcker upp.
Och den så kallade debiteringshetsen ger han inte mycket för.
– Prestation handlar inte alltid om att arbeta så mycket som möjligt och att debitera mycket, risken för fel är ju större om man är stressad och trött. Vi anpassar också förväntningar och mål utifrån individens förutsättningar och kunskaper, och har respekt för individens målsättning för sin karriär.
Framtidsstudien tar sikte på år 2025. Hur tror du er verksamhet ser ut då?
– Rådgivningen utgör en större del, men jag tror att vi har kvar en hel del revision. Men det handlar nog mer om särskild revision, exempelvis av varulager, eller om intyg till banker och styrelser.
Pernilla Halling
Fakta:
Deskjockey Revision KB
Antal anställda: 13, varav 9 revisorer och 4 konsulter
Omsättning: 13 miljoner kronor