... till Kristina Ståhl, justitieråd, som utsetts till särskild utredare för de nya EU-reglerna om revisorer och revision (det så kallade revisionspaketet).
Vad tänkte du när du fick frågan?
– Att det var ett roligt uppdrag, men att jag måste fundera på om jag var rätt person att ta det och om jag skulle ha tid med det. Men att det var roliga frågor avgjorde saken.
Hur mycket visste du om revisionspaketet sedan tidigare?
– Inte så mycket, men jag kände att uppdraget skulle passa min profil. Jag har varit ersättare i Revisorsnämndens tillsynsnämnd sedan några år och har precis kommit med i Finansinspektionens styrelse. Med min bakgrund i den ekonomiska juridiken – jag är professor i skatterätt i botten – tycker jag att det här är intressanta frågor som passar mig.
Hundratalet artiklar att implementera på ett år, hur stressigt blir det?
– Det är kort tid att gå igenom en så här stor materia, så det är bråttom och det kommer att bli en del jobb på kvällar och helger. Men jag har två sekreterare och ett gäng experter till min hjälp.
Vad blir den största utmaningen?
– Tiden och mängden materia som ska gås igenom. Det är ju två delar, ett direktiv och en förordning. När det gäller direktivet handlar det om att få det att passa in i den svenska lagstiftningen. När det gäller förordningen är den direktverkande så där handlar det inte om att införa något, men att se vad som kan behöva tas bort för att det inte ska uppstå krockar med EU-rätten.
Hur ska man göra om man vill påverka utredningen?
– Man kan skriva debattartiklar i Balans – den kommer vi att ha koll på. Sedan kommer det ju att sitta med intresserepresentanter i utredningen. I april 2015 går vårt betänkande ut på remiss och då kan vem som helst ha synpunkter. I april 2016 är det meningen att de nya reglerna ska träda i kraft.
Rakel Lennartsson