De säger nej till kvotering men betonar vikten av målbilder och strategiskt arbete. Deloitte och EY har ökat andelen kvinnor bland delägarna med tre procentenheter sedan förra året.
Efter att ha legat och skvalpat runt 13 procent kvinnliga delägare varje år sedan Balans började mäta, tar EY nu ett stort kliv mot ökad jämställdhet inom delägargruppen. Ökningen från 13 till 16 procent är resultatet av ett medvetet jämställdhetsarbete som initierades för fem år sedan.
– Vi var från starten klara över att det skulle vara ett långsiktigt arbete och vi har inte nått målet, men ökningen som börjar slå igenom nu är resultatet av ett hängivet och fokuserat arbete, säger Agneta Strandberg, HR-direktör och delägare i EY.
Målet sedan snart fem år tillbaka är minst 30 procent kvinnor bland delägarna.
– På EY tror vi på att arbeta med en tydlig målbild kring jämställdhet snarare än att införa kvotering. Har man en målbild kommer frågan upp på ett naturligt sätt både i rekrytering och i tillsättandet av nya positioner, säger Agneta Strandberg.
Till skillnad från kvotering som av många uppfattas som kontroversiellt, innebär att jobba med en målbild att frågan kommer upp på agendan utan risk för negativa debatter.
EY:s nyrekryteringar består till 60 procent av kvinnor. Det råder inte brist på kompetenta kvinnor, men befordringar till högre positioner sker ofta vid en tidpunkt då många bildar familj. Jämställdhetsarbetets utmaning är att skapa förutsättningar för att kunna kombinera familj med karriärsmöjligheter.
– Med tanke på att vi rekryterar så många kvinnor vore det ett slöseri om vi inte fick fram de duktigaste, säger Agneta Strandberg.
På Deloitte, som har ökat från 17 till 20 procent kvinnliga delägare, upplever man inte heller någon brist på kompetenta kvinnor.
– Det är inte svårt att hitta kvinnor som har rätt förutsättningar. Det handlar om hur vi förvaltar dessa förutsättningar, säger Anna Pontén, HR-direktör och delägare i Deloitte.
En utmaning som hon ser är att göra partnerskapet attraktivt även för kvinnor. Kvotering är inte aktuellt, men en viss positiv särbehandling av kvinnor kan företaget tänka sig.
– Vi är beredda att investera mer i kvinnor för att rucka på den historiska obalansen, säger Anna Pontén.
Både EY och Deloitte arbetar med en tydlig genusagenda och karriärstöd för medarbetarna. Jämställdhet på 2000-talet handlar inte om rättvisa, men om resultat.
– Jämställdhet är en affärsstrategisk fråga, säger Anna Pontén och nämner fyra skäl till detta.
Samhällsutvecklingen i stort med ökad mångfald
Varumärkeshänsyn och hur företaget vill uppfattas
Talangförsörjning där kvinnorna står för hälften
Kvalité i våra tjänster och att kunna matcha kunderna
Rakel Lennartsson