Mazars vd Marianne Sandén Ljungberg efterlyser en ny syn på karriären. Själv blev hon vd efter att ha fyllt 50.

Marianne Sandén Ljungberg har lett Mazars genom en tuff omställningsperiod sedan hon tillträdde som vd 2011. Som kvinna i en mansdominerad miljö har hon lärt sig att det är viktigt att våga ta för sig – men allting måste inte ske i 30-årsåldern.

Delägarna i dåvarande SET Revisionsbyrå region Skåne sitter runt ett konferensbord i Malmö. Regionchefen har meddelat att han ska sluta och delägarna har tittat på varandra över bordet och konstaterat att det inte finns någon som kan axla ansvaret efter honom. En stund senare, när alla är på väg ut till sina bilar, fångar Marianne Sandén Ljungberg en av dem och säger: ”Bara så att du vet, jag vill bli regionchef”.

– Man måste tala om vad man vill. Det är samma sak som att man måste tala om vad man har gjort, och inte låta någon annan ta åt sig äran av ens arbete, säger Marianne Sandén Ljungberg med emfas.

Det bestämda trycket bakom orden är karaktäristisk för hennes sätt att tala, på sjungande skånska. De pigga ögonen bär inte spår av någon trötthet, även om hennes schema varit tufft den här vintern. I dag tycks alla runt omkring henne vara sjuka (inklusive reportern) så hon håller sig på armlängds avstånd. Som vd för en av branschens minsta storbyråer har hon inte tid att vara sjuk. Speciellt inte som hon lovat att fördubbla omsättningen på fem år.

– Jag gick ut tufft och det kan bli kärvt att nå målet, säger hon.

Omsättningen har det senaste året krympt, även om det på många andra sätt känns som att byrån har vuxit i samband med ombytet till Mazarskostymen.

Det var 2011 som SET Revisionsbyrå tog steget och blev fullvärdig medlem i Mazars globala nätverk. Namnbytet är det mest påtagliga resultatet, men för medarbetare och delägare har det också delvis inneburit ett kulturskifte.

– Vi har haft några avhopp av olika orsaker. Precis som många andra företag befinner vi oss mitt i ett generationsskifte med många pensionsavgångar bland delägarna, säger Marianne Sandén Ljungberg.

I övergångsfasen var vi 42 delägare. I dag är vi 37, varav fem är nyrekryterade. De 37 svenska delägarna har också rösträtt vid Mazars årliga globala möte där samtliga delägare träffas. Den i grunden franska byrån positionerar sig gärna som den demokratiska byrån som värnar om pluralism och mänskliga värden.

– Första gången jag var med på det globala mötet slogs jag av vilken värme och generositet som finns, säger Marianne Sandén Ljungberg.

Det hindrar inte att hon kan känna sig både udda och kontroversiell i sammanhanget. Hon missar inte en chans att säga att jämställdhet inte handlar om att skriva ännu en rapport:

– Man vill få fram fler kvinnor i organisationen. Man vill visa att fler kvinnor kan ta ledande positioner. Och man tror att man löser detta genom att skriva en bok eller göra en undersökning. Men jag menar att det är väl bara att göra. Det finns flera kvinnor som är tillräckligt kompetenta, säger hon.

Som många svenskar med erfarenhet av att arbeta utomlands eller i internationella miljöer vittnar hon om vilken stor förvåning den svenska föräldraförsäkringen väcker bland kollegor i andra delar av världen. Men ett samhälle som uppmuntrar aktivt föräldraskap, ställer också krav på föräldrarna. Många upplever att det är svårt att leva upp till alla ideal, som att lyckas med barnen, förhållandet och arbetet. Kvällen före intervjun har Marianne Sandén Ljungberg deltagit i ett panelsamtal om att kombinera föräldraskap och karriär, så hon är redan uppsjungen.

– Jag tror att vi måste låta saker och ting ta lite mer tid. Jag har alltid jobbat mycket, men jag har också varit hemma ett år med varje barn, och varit ledig på många skollov – det är ju därför det här är ett fantastiskt yrke för det går ju att göra så!

Även här är Marianne Sandén Ljungbergs tips att våga säga vad man tänker: Var tydlig, säg att du vill göra karriär, men att du har två barn så just nu kan du inte arbeta på max.

– Jag var femtio år när jag blev vd, vi måste låta saker ta lite tid. Det behövs en ny syn på karriären, det är viktigt för jämställdheten.

Om allting ska ske i 30-årsåldern; giftermål, barn, karriär, fritidsaktiviteter med mera, kan det bli för mycket i vissa familjer, som kanske löser det med att en part är hemma. I stället, tycker Marianne Sandén Ljungberg, måste vi skaffa oss ett annat tidsperspektiv.

Hennes eget tidsperspektiv är just nu femårigt. Hon har kommit halvvägs och är långt ifrån målet om fördubblad omsättning i bolaget. Även om hon, som 50 plus och med utflugna barn, nu kan jobba i fullt tempo går det inte alltid så snabbt som hon vill. Motvinden kommer från olika håll: avhopp, pensioneringar och revisionspliktens avskaffande, har dragit ned omsättningen. Framförallt de mindre företagens befrielse från revisionsplikt har slagit hårt mot byrån, som av tradition varit väldigt revisionsorienterad. Marianne Sandén Ljungbergs ambition är därför att göra Mazars till en fullservicebyrå och ett fullgott, om än småskaligt, alternativ till Big 4. Tillväxtstrategin är att växa genom väl valda förvärv.

– Vi ska inte förvärva för förvärvandets skull, utan det är viktigt att det blir rätt.

Ett första fokus har varit att bygga upp rådgivningen och där har Mazars genom det senaste förvärvet av redovisningsbyrån Lag och taxering nu nått målsättningen i Stockholm. Men Mazars ska fortsätta att växa i samtliga storstadsregioner, allstå även Göteborg och Malmö. Därutöver har Mazars identifierat universitetsstäderna som intressanta marknader.

En annan faktor som spelar in vid förvärven är om Mazars redan finns på orten, vilket nästan är en nödvändighet för att det ska bli en lyckad integration. Förvärv är en tidsödande verksamhet. Det är många förhandlingar som inte landar.

– Min erfarenhet är att om det inte går relativt snabbt blir det förmodligen ingen affär. Det beror mycket på var i processen säljaren är när man startar, säger Marianne Sandén Ljungberg.

Efter några förvärv som uppmärksammats i media har Mazars dock börjat få vind i seglen.

– Nu har det börjat hända att folk hör av sig till oss och det är ju ett resultat av att vi blivit mer synliga.

Tillväxt är inte ett mål i sig, men en viss volym på verksamheten är en förutsättning för att kunna konkurrera på marknaden för större företag.

– Vår målgrupp är ägarledda företag men också mindre börsbolag. Det kräver att vi har en viss storlek och hög kompetens, annars kan vi bli ifrågasatta som byrå på den marknaden. Men kompetensen är självklart viktig för alla våra kunder.

Genom att vara en fullservicebyrå för alla börsföretag blir Mazars också en attraktiv arbetsgivare för nyutexaminerade.

– Det är viktigt att de yngre får möjlighet att jobba med alla typer av frågor. Inte minst i dag när det är ett revisorsprov för alla och alla ska bli auktoriserade. Då tänker jag att det kan bli svårt att hålla kompetensen för dem som bara jobbar med små bolag.

Egna erfarenheter spelar alltid roll för våra värderingar. Marianne Sandén Ljungberg berättar om när hon just börjat på dåvarande Lindebergs (numera Grant Thornton) och en kund kom till henne och sa: ”Vi tänker notera det här företaget och vi tänker göra det själva med hjälp av dig”.

– Det är ju sådant som får en att växa, säger hon och placerar ett av sina många utropstecken i luften.

Genom att vara fullvärdig medlem i ett globalt nätverk har Mazars numera allt som krävs av en stor revisionsbyrå, även om byrån fortfarande är liten. Målet är att komma upp i 400 anställa.

Det talas mycket om konkurrensen om de bästa talangerna, som en av företagens stora utmaningar. Men Marianne Sandén Ljungberg intar en skeptisk hållning till hypen kring employer branding och jakten på top talent.

– Självklart behöver vi anställa duktiga medarbetare, men det här är också ett yrke som kräver uthållighet, social förmåga och en vilja till ständigt lärande.

– Den sociala förmågan är jätteviktig, att kunna prata med människor och vara intresserad av deras business. Det är så man bygger relationer som leder till merförsäljning, i form av bland annat konsulttjänster.

Själv har Marianne Sandén Ljungberg en omvittnad social förmåga, som utan tvekan underlättar för en kontroversiell banbrytare. Men på frågan vad det innebär att tillhöra en minoritet i en mansdominerad miljö har hon inget svar.

– Jag har ofta varit ensam bland män, säger hon nästan förvånad. Jag vet inget annat.

Men detta förändras nu snabbt; yrket håller på att bli ett kvinnoyrke och Mazars Sverige är en förebild inte bara för kollegorna i övriga världen utan även på hemmaplan. Byrån har de senaste åren lett ligan i Balans återkommande jämställdhetsunderökning. Förutom den högsta andelen kvinnliga delägare dominerar kvinnorna i Mazars ledningsgrupp. Enligt Marianne Sandén Ljungberg är det inte resultatet av någon kvotering utan av att alla får samma chans.

– Man får inte glömma bort killarna, det finns många killar också som behöver stöd. Det handlar om att få en jämn fördelning, och inte en för stor övervikt av vare sig män eller kvinnor.

Rakel Lennartsson

FAKTA:

Marianne Sandén Ljungberg

Ålder: 54

Familj: Maken Christer, vd för konsultföretaget Trivector, barnen Caroline, civilingenjör, som arbetar som konsult och sonen Hampus läser till civilingenjör.

Karriär:

  • Peters & Co.

  • Börje Johansson Revisionsbyrå AB

  • Consilia Revision AB

  • Lindebergs/Grant Thornton

  • SET Revisionsbyrå/Mazars SET

FAKTA:

Mazars

Delägare: 37

Anställda: 240

Omsättning: 264 miljoner kronor

Marianne Sandén Ljungbergs

KARRIÄRTIPS

  • Utmaningar får dig att växa.

  • Var tydlig med vart du vill nå.

  • Uthållighet är en framgångsfaktor.

  • Allt måste inte ske direkt och samtidigt.

  • Planera din karriär med längre tidsperspektiv.