1900-talets företagsmodell har kommit till vägs ände och behöver reformeras i grunden. Då vänder allt fler blicken mot kapitalismens ingenjörer – redovisningsekonomerna. Revisorer och redovisningsspecialister sitter på verktygen som kan forma framtidens affärsmodell. Inför 2014 lanserades ett nytt ramverk för företagens årsredovisning – integrerad rapportering.
Göran Tidström är entusiastisk. Integrerad rapportering är – hittills – en framgångssaga utan like.
– Det har funnits en global uppslutning från starten, vilket är helt unikt och det har varit ett helt annat tempo än vi är vana vid, säger han till dem som kommit för att höra om det senaste på hållbarhetsområdet.
I egenskap av tidigare revisor och ordförande i både den europeiska och den internationella branschorganisationen har Göran Tidström varit i händelsernas centrum under tiden som hållbarhetsredovisning och integrerad rapportering tagit form. Nu är han inledningstalare vid FAR:s hållbarhetsseminarium i anslutning till utdelningen av pris för årets bästa hållbarhetsredovisning 2012. FAR:s generalsekreterare Dan Brännström konstaterar att branschorganisationen missbedömt intresset för frågorna.
– Vi har fått tacka nej till anmälningar, nästa år ska vi boka en betydligt större lokal, säger han.
Hållbarhetsredovisning har på kort tid etablerat sig som en självklarhet för många stora företag och omtalas allt oftare som en ”hygienfaktor”, det vill säga som en självklar komponent i ett sunt företagande. Och nu är det redan dags att ta nästa steg – integrerad rapportering. Göran Tidström kallar det för en affärs- och rapporteringsmodell för det 21:a århundradet. Om han får rätt är det en smärre revolution som har ägt rum.
2010 tog prins Charles initiativ till International Integrated Reporting Council (IIRC). Ett år senare gick ett första diskussionsunderlag ut på remiss till december 2011. Två år senare finns alltså ett färdigt ramverk. Osedvanligt snabbt tempo, men har det blivit bra?
– Ja, jag tycker att det har blivit väldigt lyckat, säger Göran Tidström. Tempot har inte varit på bekostnad av kvalitén. Sen ska man komma ihåg att detta är ett ramverk som ger riktlinjer, men inga konkreta standarder.
Är ramverket ändå praktiskt användbart?
– Ja, ledande företag i 16 av världens viktigaste ekonomier har redan börjat tillämpa integrerad rapportering. Men ramverket är sådant att även mindre företag kan använda det, allting behöver inte heller beskrivas i siffror eller nyckeltal, utan kan beskrivas resonemangsmässigt, säger Göran Tidström.
En kritik mot integrerad rapportering är att den inte skapar tillräcklig jämförbarhet, vilket ställer högre krav på användarna av informationen. Men Göran Tidström menar att analytiker redan i dag arbetar med ”spridd materia” och har kompetens att hantera informationen i integrerad rapportering.
En annan invändning mot integrerad rapportering är att den i nuläget inte går att revidera. Den springande punkten är vem som ska ta ansvar för information och uttalanden som spänner över betydligt mer materia och längre tid – inklusive framtid – än dagens årsredovisningar.
– Jag tror att marknaden kommer att vilja ha någon form av bestyrkande och många frågor återstår att lösa. Det är en svår uppgift, men som bransch måste vi göra vad vi kan för att vara relevanta, säger Göran Tidström.
Han menar att revisions- och rådgivningsbranschen har goda förutsättningar att driva utvecklingen eftersom branschen redan har fungerande internationella institutioner med erfarenhet av hur man utvecklar globala standarder.
– Vi är, som prins Charles säger, maskinisterna i världsekonomins maskinrum, om vi inte håller ihop systemet så fungerar det inte, säger Göran Tidström och påminner om att integrerad rapportering inte bara syftar till att revolutionera redovisningen.
– Syftet med integrerad rapportering är ju inte bara att ge en allsidig bild av företagets verksamhet utan att också förändra företagets beteende och affärsmodell.
Rakel Lennartsson
Integrerad rapportering i korthet
1 Den primära målgruppen är investerare, men eftersom syftet är att ge en heltäckande bild av företagets verksamhet och hur den påverkar omvärlden,tänker man sig att integrerad rapportering har en bredare intressentgrupp.
5 Syftet är helhetstänkande vilket innebär att integrerad rapportering ska beskriva hur företagets olika tillgångar (kapital) är beroende av varandra. Successivt väntas affärsmodellen anpassas enligt insikten om ömsesidigt beroende.
3 Förutom den finansiella informationen redovisas även andra typer av tillgångar (kapital), exempelvis sociala och ekologiska. (I originaltexten benämns de olika tillgångarna/kapitalen: ”financial, manufactured, intellectual, human, social, relationship and natural”).
2 I redovisningen ska alla delar kopplas samman och informationen ska vara koncis och materiell med avseende på vision, strategi, risk, styrning, affärsmodell och effekt på värdeskapande.
4 Tidsperspektivet spänner över kort medellång och lång sikt.