Samgåendet i Danmark mellan KPMG och EY drar med sig en kamp om de multinationella kunderna. KPMG Global är fast beslutet att ha fortsatt närvaro i Danmark.
Samgåendet mellan KPMG och EY i Danmark slog ned som en bomb i branschen. Medieuppgifterna var till en början förvirrade, vilket kan bero på att affären är skenbart ologisk. Om KPMG är den starkare parten, varför är det då EY som betalar? En förklaring är att de stora revisionsbyråerna är globala aktörer i en allt mer globaliserad ekonomi. KPMG må vara starka i Danmark, men globalt är det EY som för närvarande leder tillväxtligan.
– Vi har i KPMG i Danmark en stark lokal marknadsposition och ett gott renommé, och när vi kombinerar detta med EY:s globala nätverk ser vi stora fördelar för våra kunder, medarbetare och partner, säger Jesper Koefoed, vd för KPMG Danmark i ett pressmeddelande.
Han har i dansk press talat om fusionen som ett rent samgående på lika villkor utan pengar emellan. På det nationella planet är det sant. Men på det globala planet är det KPMG som förlorar en stark marknadsposition och EY som betalar för att stärka sin position i Danmark.
I danska tidningar har Jesper Koefoed hållit hög profil, men när det kommer till internationell media, inklusive Balans, säger han inte ett ord. Frågan är mycket känslig i branschen och det kommer sannolikt att bli strid på kniven om kunderna. Revisionsbyråernas största kunder är multinationella företag som har verksamhet i många länder och förväntar sig att deras revisonsbyrå också ska ha det.
– Vi har ett antal kundföretag i vilka vi jobbar tillsammans med KPMG Danmark och det kommer vi att lösa, säger Annacari Astner Wimmerstedt, vice vd KPMG Sverige.
Det finns fem till tio stora svenska företag med global verksamhet som kan få problem till följd av samgåendet mellan KPMG och EY i Danmark. Jens Koefoed har i dansk media sagt att det inte kommer att bli någon förändring för kunderna, de följer med sin valda revisor (KPMG) in i det nya bolaget (EY). Men ska då deras dotter- eller moderbolag i andra länder också byta till EY? Inte om man frågar KPMG.
– Vi jobbar väldigt intensivt på att ha en verksamhet på plats så att vi även fortsättningsvis ska kunna serva våra internationella kunder, säger Annacari Astner Wimmerstedt.
Detta bekräftas från KPMG:s internationella huvudkontor i London:
– I det globala nätverket är man fast besluten att ha en fortsatt stark närvaro Danmark och vi kommer att göra vad som krävs för att ha det, säger Brian Bannister, head of Global Communications.
Han berättar att KPMG International är i full färd att bygga upp ett nytt bolag i Danmark. Detta kommer att börja operera så snart kontraktet med det nuvarande är löst. Avtalstiden löper ut 30 september 2014, men kontraktet kommer gissningsvis att lösas tidigare så att den nya enheten är på plats inför företagens bolagsstämmor.
– Ytterst är det kunden som väljer sin revisor, säger Annacari Astner Wimmerstedt.
Den kontroversiella affären i Danmark kommer förmodligen att leda till viss ofrivillig turbulens för kunderna. Möjligheten finns att det varken blir KPMG eller EY som drar det längsta strået, utan att företagen som tvingas till ett nyval till slut fastnar för PwC eller Deloitte.
Andra spekulationer som förekommit är att KPMG Global kommer att lägga ett bud på BDO i Danmark. Brian Bannister vill inte kommentera de uppgifterna, men bekräftar att flera av de nuvarande medarbetarna i Danmark signalerat intresse för att stanna kvar inom KPMG.
Rakel Lennartsson
FAKTA:
Byråsamgående
KPMG
KPMG Danmark hade 2012 en omsättning på drygt 1,5 miljarder danska kronor och omkring 1.400 anställda.
EY
EY Danmark hade 2012 en omsättning på drygt 630 miljoner danska kronor och omkring 400 anställda.
Efter sammanslagningen kommer de två verksamheterna att bedrivas under EY-flagg. ”Hemgiften” står EY Global för.
48 delägare
KPMG Danmarks 48 delägare följer med i fusionen och ska enligt kontraktet med EY stanna minst tre år. Inga uppgifter finns om huruvida KPMG:s 48 delägare fått några pengar emellan.
2014
Affären måste godkännas av den danska konkurrensmyndigheten, vilket väntas ske under det första halvåret 2014.
Källa: Berlinske business och börsen