... till Peter Lundkvist, chef för corporate governance på Tredje AP-fonden, som tillsammans med andra institutionella investerare i EU är positiva till en skärpt reglering av revisionen.
1 ”Någonting är fel med revisionsprocessen” slog ni fast i en debattartikel i Financial Times i september, vad menar ni?
– I Sverige fungerar revisionsprocessen tillfredsställande, men tyvärr inte i stora delar av övriga Europa. Bristande oberoende är ett problem och det finns otaliga exempel på intressekonflikter. I samband med finanskrisen fick 114 europeiska banker antingen likviditetstillskott eller hjälp med att sanera sina balansräkningar. Ingen av dessa bankers revisioner visade på de svagheter som senare skulle medföra att många av dem inte finns kvar i dag.
2 Du talar om ett systemfel i dagens revision:
– Det finns tyvärr så många enskilda exempel på att informationsgivningen från revisorerna har brustit att det kan liknas vid ett systemfel. Revisorn arbetar på aktieägarnas uppdrag, men många gånger känns det som om vi investerare kommer i andra hand och att styrelse och ledning har alltför stort inflytande över revisionen.
3 Får aktieägare veta för lite?
– Ja, ur ett europeiskt perspektiv tycker jag definitivt att så är fallet. I Sverige har revisorerna en ganska framträdande roll på årsstämmorna, där de brukar berätta om vilka fokusområden de haft och hur de arbetat. Det är stor skillnad mot för bara ett par år sedan, men fler länder bör ta efter.
4 Ni förespråkar obligatorisk byrårotation, varför?
– Därför att bolagen inte byter revisor tillräckligt ofta helt enkelt. I Storbritannien lyckas revisionsfirmorna behålla en klient på FTSE100 i genomsnitt 48 år. Då är det enligt min mening svårt att vidhålla att man fortfarande är oberoende. Däremot har vi motsatt oss EUs förslag på 6-årig rotation och föreslagit 15 år som en övre gräns.
5 Hur skulle du vilja att revisorsollen utvecklades?
– Revisorn måste givetvis vara kunnig i redovisningsregler och skattelagstiftning, men finanskrisen visar tydligt att man även måste kunna testa och analysera tillgänglig information. Jag tror också att man skulle tjäna på att sträva mot en flergradig skala i slutbedömningen av revisionen. I dag ligger fokus på att bolagen ska ha en ren revision, men det finns ett signalvärde i att information som kanske inte alltid ter sig särskilt allvarlig syns även i en slutbedömning.
Rakel Lennartsson