... till Olle Schmidt, EU-parlamentariker (FP) som protesterat mot mansdominansen i Europeiska centralbankens (ECB) ledning.
”EU måste börja med att sopa framför egen dörr”
1 I september skulle en ny ledamot i ECBs direktion frågas ut av EU-parlamentets ekonomiutskott, men ni ville inte ta emot honom, varför?
– ECB är den kanske viktigaste institutionen i EU just nu och ledningen består till hundra procent av män. Det är ju förfärligt orepresentativt! Jag har drivit frågan i den liberala gruppen i EU-parlamentet och i ekonomiutskottet. I maj skickade ekonomiutskottet ett brev till eurogruppens ledare Jean-Claude Juncker, där vi lyfte frågan om fler kvinnliga kandidater. Han svarade inte ens, så nu tyckte vi att det var dags att sätta ner foten.
2 Vad innebär EU-parlamentarikernas protest?
– Processen med att förankra beslutet i parlamentet är inte obligatorisk och i slutändan kan Jean-Claude Juncker och ministrarna i eurogruppen köra över oss. Men oavsett hur det går med den aktuella tillsättningen är jag övertygad om att diskussionen som vi nu har satt igång kommer att ge sidoeffekter.
3 Du har sagt att det finns ett ”systemfel” i nomineringsprocessen. Anser du att det finns en könsmaktsordning?
– Jag är ju liberal, så jag har lite svårt för sådana uttryck. Vad jag däremot är övertygad om är att det finns kompetenta kvinnor inom det penningpolitiska området och att om ECB ska vara legitim och representativ så håller det inte att bara nominera män. Får man inte fram kvinnor måste det bero på ett systemfel och att man inte har förstått att de här frågorna är viktiga.
4 Varför driver du som liberal och man den här frågan?
– Den är viktig för EUs demokratiska legitimitet och förtroendet hos allmänheten. EU lever just nu i ett gungfly när det gäller allmänhetens förtroende och då ska man inte riskera det genom att göra sådana här dumma saker.
5 Samtidigt har EU-kommissionär Viviane Reding hotat med lagstiftning för att få in fler kvinnor i europeiska storbolagsstyrelser, hur ser du på det?
– Det är ju väldigt pinsamt för kommissionen att hon gjorde det utspelet samtidigt som vi uppmärksammade hur illa det står till i EUs egna institutioner. Innan vi lagstiftar tycker jag att vi ska föregå med gott exempel och sopa framför vår egen dörr. Jag är inte för kvotering utan tycker att vi ska prova andra metoder, exempelvis att det vid alla tillsättningar tas fram en lista på kandidater där minst en av tre är en kvinna.
Rakel Lennartsson