Bo Svensson, som leder den så kallade revisorsutredningen, gästade Arenadagen.
Han pratade om att gränsvärdena vid slopad revisionsplikt skulle kunna hamna på de nivåer som anges i EG:s fjärde bolagsrättsliga direktiv, nämligen 7300 000 euro i omsättning (ca 68 mkr)/ 3 650 000 euro i balansomslutning (ca 34 mkr)/5o anställda. (Om ett företag överskrider mer än ett gränsvärde ska det ha revisor.)
– Jag är övertygad om att många företag ändå kommer att välja revision om det blir höga gränsvärden. Man ska inte ha några hemsnickrade gränsvärden, menade Bo Svensson.
Enklare redovisning
– Det är inte frågan om vi ska göra förenklingar, utan det handlar om vilka förenklingar vi ska göra, berättade Eva Törning som sitter med i utredningen om enklare redovisning.
Utredningen tillsattes sommaren 2007 och ska implementera EG:s redovisningsdirektiv för små och medelstora företag i Sverige.
– Vi har till exempel upplysningarna om sjukfrånvaro. Det är de enda jag sett som redovisas med två decimaler.
Ett delbetänkande kommer den sista juni 2008 och slutbetänkandet levereras den 1 juni 2009.
Samband skatt och redovisning
Sannolikt kommer sambandet mellan redovisning och beskattning att tas bort. I alla fall om utredningen med samma namn får som den vill. Det förklarade Lennart Iredahl, FAR SRS, för publiken på Arena.
– Förändringen kommer att få jättestor betydelse för oss som håller på med redo visning och skatt.
Ny bolagsform
Urban Engerstedt kommenterade utredningen om ett enklare aktiebolag.
– Vi har ju ännu inte haft något sammanträde. Men utredningen ska i första hand titta på kapitalgränsen. I England till exempel, kan ett aktiebolag ha ett aktiekapital på 1 pund.
Utredningen ska lämna sitt första delbetänkande den 31 mars.
Om en rad heta ämnen talade Jacques Potdevin, ordförande för FEE (European Federation of Accountants), på Arenadagen. Det handlade om redovisningsstandarden IFRS för mindre företag och om EU:s mål att förenkla för företagen.
– Det är vettigt att lätta på bördan för företag. Men är revision verkligen en börda? undrade Jacques Potdevin.
Han påpekade att USA:s ja till att utländska företag får rapportera enligt IFRS – utan avstämning mot den amerikanska redovisningsstandarden US GAAP – innebär ”en revolution”.
– Det här är viktigt för vår profession sett i ett globalt perspektiv.
Skadeståndsansvar är en het fråga inte bara för svenska revisorer utan även runt om i Europa. FEE:s representanter i Stockholm förklarade att organisationen arbetar för att alla medlemsstater ska begränsa revisorns skadeståndsansvar. Jacques Potdevin påpekade att ”revisorskåren håller med om att revisorer är ansvariga för sina egna misstag, men inte för andras”.