En dag med Maria Falck – nybliven godkänd revisor
Maria Falck är 29 år och godkänd revisor sedan september månad i år. Hos Esset Revision i Örnsköldsvik arbetar hon mest med små och medelstora företag och då fortfarande ofta i rollen som revisorsassistent. ”Jag har hittills skrivit på i två företag” förklarar hon på klingande norrländska. Hon tycker att revisorsprovet var stressigt. ”Det skulle behövas längre tid” anser hon och förklarar att i verkliga livet kan man be att få återkomma när man inte kan svara på en kunds fråga.
Maria Falcks dag börjar hemma i Gottne. Ett samhälle några mil utanför Örnsköldsvik där hennes mammas släkt bor sedan generationer tillbaka. Till kontoret, inte långt från hamnområdet inne i Örnsköldsvik, kommer hon oftast vid 7:30-tiden. Här är hon en av två revisorer – och så företagets grundare som snart går i pension och därför arbetar en dag per vecka. Tillsammans med Essets huvudkontor i Sundsvall samt mindre kontor i Ånge och Upplands Väsby så har företaget 50 anställda.
– Det är skönt att veta att man kan ringa och fråga även revisorerna i Sundsvall, förklarar Maria Falck som på andra försöket klarade av provet för att bli godkänd revisor.
– Det handlar om personlighet men också om tur. Första gången jag skrev provet hade jag otur med en del frågor som bl.a. handlade om utländska dotterbolag i en stor koncern – frågor som jag inte varit i kontakt med i jobbet. Andra gången passade frågorna mig bättre eftersom de handlade mer om mindre företag.
Hon förklarar att hon var så nära att klara provet vid första tillfället att hon ganska snabbt bestämde sig för att direkt göra ett nytt försök. Men, nej hon tror inte att hon kommer att ta även högre revisorsexamen eftersom det var mycket att läsa till de två provtillfällen hon nu klarat av. Vid det andra tillfället läste hon dessutom parallellt med att det var högsäsong på arbetet. ”Auktoriserad revisor är ju bara en annan titel” konstaterar hon.
Stressande prov
Maria Falck säger att revisorsexamen var stressande.
– Jag anser mig vara en fokuserad person, det har jag lärt mig bl.a. genom gevärsskyttet, men tiden var så knappt tilltagen att stressen tog överhand.
Samtidigt menar Maria att hon lärde sig mycket genom studierna före proven. Tror hon att det var svårare för henne som kom från småbyrå-världen?
– Jag har i princip följt IREV:s utbildningsprogram. Det tycker jag är bra. Men det hade nog varit svårare för mig ifall jag stannat kvar på enmansbyrån i Östersund. Man behöver folk att diskutera med och ställa frågor till, säger hon och tillägger att man inte kan räkna med att få allt serverat på ett fat.
Maria Falck började på handelshögskolan i Umeå direkt efter gymnasiet. År 2000 var hon klar med civilekonomprogrammet och hade då stött på revisionsbranschen bl.a. i sitt uppsatsarbete. Hennes specialinriktning var redovisning och finansiering.
– Många av mina studiekamrater fick jobb på revisionsbyråer i Stockholm. Men storstaden lockade mig inte utan jag blev revisorsassistent hos KPMG i Sundsvall.
Maria säger att hon fick utmärkt internutbildning och dessutom hade tur att få en bra handledare.
– Jag hamnade i hetluften på en gång! Redan första dagen fick jag följa med på revision i ett större bolag.
Hon arbetade på KPMG i ett år men hade sedan chans att börja på en revisionsbyrå i Örnsköldsvik.
– Det var ett jobbigt år i Sundsvall, men nu efteråt inser jag hur mycket jag lärde mig.
Tillbaka till Ö-vik
Efter en kortare anställning på en enmansbyrå i Östersund kom Maria i augusti 2005 tillbaka till hemstaden och samma byrå där hon tidigare arbetat – i mellantiden hade denna köpts upp och ändrat namn till Esset Revision.
Att läsa och svara på e-post är dagens första arbetsuppgift. Maria försöker svara på all post ”även om jag inte vet svaret på en fråga så skriver jag att svaret kommer senare”.
– Jag är mycket på kontoret. Kunderna kommer ofta hit – anmälda eller oanmälda.
Hon talar också flitigt i telefon. Den dag Balans är på besök i Örnsköldsvik får hon bl.a. en telefonfråga som handlar om ett klientföretags bokslut.
– Det gällde ett avräkningskonto som företagaren inte tyckte var 100 procent. Men vi diskuterade fram och tillbaka och kom fram till att det var okej, berättar Maria Falck.
Hon får också besök av en företagare som ska söka trafiktillstånd för ytterligare en lastbil.
– Det krävs en ansökan hos Länsstyrelsen med revisorsintyg och hur företaget ska finansiera körningarna, osv.
Efter diverse sysslor på kontoret ger sig Maria av till redovisningsföretaget Contera med kontor i centrala Örnsköldsvik. Ägarna Lena Ström och Marianne Lundgren arbetar sedan 1992 med redovisning och har idag två anställda. Esset reviderar företag som Contera gjort redovisningen åt.
– Hittills har jag skrivit på i två företag, berättar Maria Falck som tycker att det är spännande att få mer ansvar och andra arbetsuppgifter nu när hon är godkänd revisor.
Hon funderar över att hon måste lära sig att delegera arbetsuppgifter till dagens revisorsassistenter, ”annars orkar man inte”. Detta kommer dock att ta tid, tror hon. Hon räknar med att stegvis få ta över som påskrivande revisor när företagets grundare går i pension. Nya klienter kan hon också få ta hand om. Men det är en plan på sikt, vilket Maria tycker är bra. Hon lär sig på vägen genom att hålla sig uppdaterad i branschen och genom att ställa frågor till mer erfarna revisorer.
– Det är en hög kompetensnivå i branschen. Man måste utbilda sig och lära nytt hela tiden. Det tycker jag är en fördel. Att jag hela tiden står inför nya utmaningar.
Som ung kvinna
Hur är det att arbeta som ung kvinna i revisionsbranschen?
– Stämpeln att revisorn är en gubbe i grå kostym försvinner mer och mer. Visst finns det företagare i den äldre generationen som tycker att jag är ung, men det går bra. Jag försöker att vara ödmjuk. Jag vet ju att jag inte kan ha svar på alla frågor. Då får man inte utge sig för att kunna utan ber om att få återkomma med svar. Men då måste man komma ihåg att svara och att svara utförligt.
Som revisor måste man ställa frågor, säger Maria bestämt när hon rattar sin bil mot Mellansel cirka tre mil från Örnsköldsvik. Hon är på väg att göra en kontrollinventering hos Bergströms Mekaniska – där en av Essets delägare är påskrivande revisor.
– Vi kontrollerar lagret en gång varje år eftersom lagret är en väsentlig post.
Andreas Byström, ekonomiansvarig på Bergströms, tar emot och visar Maria lagerlistor. Hon läser och frågar. Andreas Byström svarar: ”Jo, du kan få se hur det ser ut” säger han och föreslår att de ska ”ta en sväng för att bocka av”. ”Det ser bra ut” förklarar Maria Falck efter att tillsammans med Kjell-Åke Olsson (ansvarig för kvalitet och logistik) ha tittat på lagret där det finns diverse tunga detaljer för bl.a. hydrauliska produkter.
Vem tycker du passar att vara revisor?
– Revisorn bör kunna hålla många bollar i luften. Vi har ju många uppdrag samtidigt och det gäller att man är strukturerad så att inte något faller mellan stolarna.
Själv strukturerar Maria upp sin dag så att hon oftast kan gå hem vid 17-tiden. Detta gäller dock inte högsäsong då det kan bli både sena kvällar och helgarbete.
– Har jag mycket att göra tar jag kanske hem arbete. Jag tycker om att åka hem och äta middag. Sedan sätter jag mig en stund till med mina papper.
Maria Falck
Yrke/arbetsplats: Godkänd revisor hos Esset Revision i Örnsköldsvik.
Viktigaste arbetsredskap: Datorn, i den finns all information och programvara jag behöver i jobbet. Den är också viktig för mejl som är ett tidseffektivt sätt att kommunicera.
Om jag inte var revisor: Då hade jag nog arbetat på en ekonomiavdelning på något företag.
För- och nackdelar med yrket: När jag började såg jag branschen som en bra ingång i arbetslivet. Att slussas in med utbildning och handledning, så att säga. Idag ser jag flexibiliteten i arbetsdagen som den största fördelen. Nackdelar... ja det skulle vara den höga arbetsbelastningen på våren – i maj vore det skönt att få vara ute på fjället emellanåt! Och så debiteringskravet.
Fritidsintressen: Just nu renoverar jag och min sambo en lägenhet. Annars är gevärsskytte mitt stora fritidsintresse. Jag är med i svenska landslaget. Under vår och sommar tränar jag flera gånger i veckan på skjutbana och tävlar ofta på helgerna.
Elisabeth Precht