Pokertrenden drar fram över västvärlden, och moraltanter av bägge könen förfasar sig i Tv-sofforna. Liksom med mat, politik, TV-tittande, kärlek och religion finns det dock ett fåtal människor som dessvärre inte klarar av att hantera det. Det har lett till att röster höjts för att förbjuda poker, främst då i skolorna. Dessutom är det säkert bara en tidsfråga innan Folkhälsoinstitutet börjar sätta upp efterlysningsaffischer på mig.
Men låt oss vända på saken. Föreställ er istället att svenska skolor skulle ta tjuren vid hornen och resolut sätta poker på schemat, lämpligen i samband med ekonomilektionerna.
En absolut vansinnig idé från undertecknad? Tänk då en gång till på saken.
Finns det någon poäng med att lära ut effektiv, strategisk poker i skolan? Ja, faktiskt. Vad man då lär ut – bland mycket annat – är ett sunt ekonomiskt beslutsfattande.
I boken ”The Poker Face of Wall Street” av Aaron Brown (en av cheferna på legendariska investeringsfirman Morgan Stanley, och med en examen i matematik från Harvard) pekar författaren på ett högintressant faktum: att många av de framgångsrika mäklarna på US A-börsen har ett förflutet som skickliga poker-, bridge-, schack- eller backgammonspelare.
Varför? Kopplingen är kristallklar. Har du lärt dig att fatta taktiskt och ekonomiskt korrekta beslut, att utvärdera situationer och inte minst att bedöma vad dina medmänniskor går för, har du förvärvat talanger för livet – och som kan appliceras på många områden.
I våras gick en reporter från Expressen upp till finansdepartementet och besökte dåvarande ministern med ansvar för spelfrågor, Sven-Erik Österberg. Han visade sig inte bara helt okunnig om poker, han sade också: ”Jag har aldrig gillat spel, inte ens Monopol.”
Det är ytterst beklagligt. För att bli framgångsrik i poker krävs ju att man förvärvar egenskaper som självdisciplin, ödmjukhet, tålamod och kurage. Och på ett djupare plan fungerar alla bra spel som demokratiträning: ungdomar lär sig samarbete, respekt för spelregler och för varandra, att vänta på sin tur och framförallt att tänka.
För två år sedan tog Mary McDonnell, chefen för det Chicago-baserade företaget Geneva Trading, till orda i Wall Street Journal och sade öppet följande: ”Vi letar aktivt efter mäklare med erfarenhet av både Internetpoker och dataspel. Genom att spela poker lär man sig göra riskbedömningar och att avgöra om någon bluffar.” Uttalandet väckte sensation då, men allt McDonnell gjorde var att högt säga vad många redan tänkte och visste.
Faktum är att varje god förälder borde lära sitt barn poker från grunden, för att ”förbereda dem för livets besvikelser” som författaren Mario Puzo har formulerat det. Men i ännu högre grad för att bibringa dem viktiga ekonomiska elementa. Aaron Brown citerar på ett annat ställe i sin bok en av sina mäklarkollegor, som i späda år fick en introduktion i poker av sin mormor – och som spelade av honom veckopengen samma eftermiddag. ”Jag hade automatiskt utgått från att hon skulle lämna tillbaka mina slantar efter partiet,” kommenterar kollegan, ”men hon behöll dem istället. Det var mitt livs viktigaste ekonomilektion.”
Förrförra gången jag var i Las Vegas, i april i år, fick jag själv ännu en aha-upplevelse beträffande hur smart gambling lär ut ekonomiska principer. Det var den kväll när jag kom tillbaka till mitt hotell med taxi, och var på väg att lämna över tolv dollar och chaffisen föreslog: ”Singla slant om notan, kvitt eller dubbelt?”
”Taget”, svarade jag, men frågade varför. För mig är det ju en fifty-fifty: singlar jag slant om alla kommande taxinotor livet ut, kommer jag att gå ungefär jämnt upp.
Men så var inte fallet för honom, förklarade chaffisen. Förlorade han fick han ur egen ficka betala taxibolagets andel på cirka åtta dollar; men vann han kunde han stoppa på sig tolv dollar extra! Det var en nyttig inblick.
”Man lär inte för skolan utan för livet”, hette det när jag gick i plugget. Kanske är det dags att sätta poker på schemat, för allt det goda som spelet lär ut.
Dan Glimne är spelspecialist och författare till bestsellern Pokerhandboken; hans största enskilda turneringsvinst är 344 000 kronor i Amsterdam 2005.