För den som är trött på redovisningslitteratur finns det mycket annat av intresse. Från det heliga berget är en ganska udda, men oerhört fascinerande bok. Den är skriven av en engelsman som beslutat sig för att resa i spåren av en munk som år 578 begav sig från det heliga berget, det vill säga Athos i norra Grekland, genom Turkiet, Syrien, Libanon, Palestina ner till en oas i södra Egypten. Munken skrev en bok som faktiskt är översatt till svenska.
Den nu aktuella resan gjordes 1994 och torde ha varit väl så äventyrlig som den som gjordes mer än 1400 år tidigare. Överallt han reser berättar han om förföljelser och personer som drabbas etisk rensning. Oftast är det kristna men förklaringen är inte den man kanske först väntar sig, nämligen att muslimer skulle ligga bakom. Det är bara på ett ställe där han konstaterar utslag av religiös intolerans, nämligen i södra Egypten.
I Istanbul, handlar det i stället om motsättningarna mellan turkar och greker som i praktiken stängt den grekisk-ortodoxa kyrkan. I södra Turkiet är det spänningarna mellan kurder, kristna och turkar som gör livet osäkert. I Libanon är det tvärtom de kristna som ligger bakom mycket av våldet. I Palestina är det naturligtvis konflikten med israelerna som är orsaken.
Syrien säkert för kristna
Det är bara i ett land där författaren (och de kristna) verkar känna sig säker och det är något oväntat i Syrien. Där råder ordning! Många mänskliga tragedier beskrivs men också helt osannolika trosuppfattningar och roliga episoder. Där finns den ortodoxe abboten, jag vill minnas det var i Palestina som försöker omvända författaren så att han skall slippa skärselden. Och sen frammanar han en bild där världens syndare går mot undergången. Och i spetsen går påven som beskrivs som Antikrist följd av katoliker. Och sen berättelserna om alla pelarhelgonen.
Jag kan utlova en intressant läsning!
Redaktör: Rolf Rundfelt (e-post: rolf.rundfelt@kpmg.se)
Från det heliga berget av William Dalrymple, Cordia 2001. 494 sid.