För Pegi Love var det aldrig någon tvekan – hon skulle bli revisor så snart hon tagit sin ekonomexamen. Det dröjde inte länge förrän hon lämnade hemstaden Saskatoon mitt inne i Kanadas inland. Idag är hon specialist på mergers and acquisitions på PricewaterhouseCoopers i Vancouver.
Yrkesvalet är ingenting hon ångrar:
– Min examen har öppnat möjligheten för många olika typer av jobb. Från början såg jag mig som en revisor, idag arbetar jag framför allt på projektbasis och hjälper mina kunder med råd inför uppköp och samgåenden.
Regnet ligger som en grå hinna över Vancouver. Genom gråhetens jalusier anar man havet nedanför höghusets fasad. Det är, frestas man att säga, alltid regnigt i Vancouver. Lite orättvis är beskrivningen kanske ändå för rätt som det är klarnar det upp. Då syns de snöklädda bergstopparna i bakgrunden och ljuset glittrar i fönstren till de många höghusen som likt stavar skjuter upp mot himlen från hjärtat av staden.
Det bor närmare två miljoner människor i Vancouver med omnejd, men stadskärnan är liten och trots de många höga husen känns Vancouver snarare som en storstad än som en världsmetropol. Vancouver är en trevlig stad. Något som bidrar till detta är att så många människor faktiskt bor i centrum, till skillnad från i de flesta andra nordamerikanska storstäder. Många av skyskraporna är bostadshus och där nedanför pågår livet dag som natt i restauranger och affärer.
Det finns en lugn, tillbakalutad inställning i Vancouver. Människor är avslappnat klädda, det fuktiga klimatet och det ständiga regnandet har gjort fleecetröjan till favoritplagget framför andra.
– Som många andra vancouverbor gillar jag att bo här för skönheten och den speciella livsstilen i staden. Vi har havet på ena sidan och bergen på den andra och detta har format Vancouver. Den som bor i centrum har nära till allt, säger Pegi Love.
PricewaterhouseCoopers kontor ligger nära den stora terminalen för kryssningsfartygen (Vancouver är hemmabas för de många företag som ordnar kryssningar till Alaska) och den plats där sjöflygplanen från Vancouver Island landar.
Påminner om Sverige
Annars påminner Vancouver och delstaten Brittish Columbia inte så lite om Sverige: Här, liksom i Sverige, är gruvindustrin och skogsnäringen viktiga. Staden präglas också av högteknologi med många företag inom mobilt IT och bioteknik. Universitet har varit en viktig inkubator för nyföretagande – och så är det ju trots allt bara några timmars bilresa till Seattle.
Det geografiska och mentala avståndet till huvudstaden Ottawa och Toronto (som är centrum för finans och näringsliv) är däremot stort. Klimatet skiljer sig också. I Vancouver är det relativt milt väder året runt, även om det som sagt regnar mycket.
– PricewaterhouseCoopers har traditionellt haft många företag inom skog, gruvor och fastighetsbranchen bland sina kunder. De senaste tio åren har det dock skett en förändring. Många nya högteknologi- och IT-företag har startats som vi kommit att arbeta med, konstaterar Pegi Love.
Själv bor hon mitt i centrum, i ett av de glashöghus som dominerar Vancouvers silhuett. Att gå till jobbet tar henne högst en halvtimme:
– Det kan vara dyrt att bo här, men det finns så mycket man kan göra. Vancouver är en stad för den som gillar natur, man simmar i havet på sommaren och vintertid är det nära till skidåkningen i bergen.
Vancouver är också en del av Stilla Havsregionen. Det är nära till Asien, både befolkningsmässigt och ekonomiskt. Kinesiska (kantonesiska) är det största språket efter engelskan och när man går i centrum av stan kan man nästan tro sig förflyttad till stadsdelen Harajuku i Tokyo: överallt rör sig japanska ungdomar i de nedre tonåren. Att komma till Vancouver för att studera engelska under något år är oerhört populärt i Japan.
– Att vi är så beroende av Asien märktes i samband med Asienkrisen för några år sedan. Den drabbade oss mycket hårdare än resten av Kanada, eftersom en stor del av exporten från Brittish Columbia går dit, fortsätter Pegi Love.
Själv har Pegi också invandrarbakgrund, även om det ligger två generationer tillbaka. Hennes morföräldrar kommer faktiskt från Norge.
– De emigrerade från början till USA, men möjligheten att få mark i Kanada lockade så därför flyttade de hit. Min mamma är född i Kanada men pratade alltid norska. Själv har jag dock aldrig varit i Norge – ja, faktiskt aldrig ens i Europa! När jag rest har det blivit söderut istället för ”tvärs över”. Men snart är det dags att också se Europa, konstaterar hon och skrattar.
Ingen tvekan – hon skulle bli revisor
Pegi föddes 1964 och växte upp i staden Saskatoon mitt inne i Kanada där hon också gick på universitetet. Under åren på universitet var det ingen tvekan: hon skulle bli revisor.
– Jag visste att jag ville jobba utomlands och ha möjligt att arbeta på olika ställen. Då var revisor det perfekta yrket, eftersom en examen öppnar möjligheten till många olika karriärmöjligheter. Jag träffade många som hade börjat som revisorer och sedan sen gått vidare till andra ledande jobb. Dessutom är lönen bra – men det visste jag inte då.
1986 tog Pegi sin universitelsexamen. Därefter började hon på dåvarande Coopers & Lybrand samtidigt som hon gick det treåriga utbildningsprogram som krävdes för revisorsexamen (chartered accountant).
– Sedan dess har reglerna för revisorer delvis förändrats, åtminstone i västra Kanada. Idag är det inte alls samma tonvikt på en slutexamen. Utbildningen har moderniserats och består i högre grad av fallstudier för att bättre passa näringslivets behov.
Efter några år flyttade Pegi till staden Victoria som ligger på Vancouver Island och är huvudstad i provinsen Brittish Columbia.
– Då var jag uthyrd som internrevisor hos provinsregeringen. Det var vanligt att de arbetade på det sättet på den tiden.
Sen lockade Auckland på Nya Zeeland och där var det nära att hon blivit kvar för gott. Men efter tre och ett halvår återvände hon ändå till Kanada.
– Det finns faktiskt många likheter mellan Nya Zeeland och trakten kring Vancouver i Kanada så jag hade utan problem kunnat bli kvar där för gott om det inte varit för min familj. En annan likhet mellan oss och Nya Zeeland är att vi båda har varsin stor granne bredvid oss, i vårt fall USA, i deras fall Australien.
Som i de flesta länder är revisorsyrket välbetalt i Kanada, även om lönen varierar mellan olika delar av landet. I västra Kanada är revisorer efterfrågade vilket pressar upp lönerna. Där ligger ingångslönen för en assistent på ca 245 000 kr för att på fem–sex år nästan nå det dubbla. Samtidigt är kostnadsläget lägre än i USA.
Baksidan i sammanhanget heter möjligtvis skatter. Jämfört med USA är Kanada snarast en välfärdsstat av nordeuropeiskt slag och faktum är att företagsskatten är betydligt högre än i Sverige. Kanada är precis som USA ett starkt decentraliserat land och delstaterna har en stor självbestämmanderätt, bland annat när det gäller skattefrågor. Den federala företagsskatten är 38 procent. Sedan tillkommer en delstatsskatt som varierar mellan olika delstater och verksamheter. I Brittish Columbia landar därför den totala företagsskatten på drygt 44 procent.
Ser man till den privata inkomstskatten är skillnaderna också mycket stora jämfört med USA. Avdragsmöjligheterna är sämre, marginalskattegränsen lägre. Förenklat uttryckt kan man säga att den med hög inkomst tjänar på att flytta till USA.
– Men det är inte så enkelt att bara jämföra rätt av. I USA betalar man mycket mer själv för till exempel sjukvård och utbildning. Dessutom är det ju inte bara skattesystemet som avgör i vilket land man lever – som tur är! fortsätter Pegi Love.
Politiskt skifte
Fram till nyligen har Brittish Columbia styrts av ett parti som närmast kan beskrivas som socialdemokratiskt. Nu har det liberala partiet (som också styr hela Kanada) vunnit valet och stora förändringar är på gång.
– Det första de gjorde var att sänka inkomst- och företagsskatten. Stora privatiseringar är också att vänta. Målet är att få fart på tillväxten. De senaste tio åren har Brittish Columbia gått från att vara en av de mest utvecklade delen av landet med snabb tillväxt, till att sacka efter. Tillväxten är lägre och företagsskatterna högre än i de delstater som omger oss, fortsätter Pegi.
De flesta mindre företag i Kanada drivs enligt den form som kallas Canadian Controlled Private Corporation och som egentligen är en skatteteknisk definition. Dessa bolag behöver inte revideras av en auktoriserad revisor, även om ägarna kanske ofta ändå väljer detta. Inte heller finns det någon begränsning i hur litet aktiekapitalet kan vara. Auktoriserade revisorer krävs enbart av bolag som handlas på börsen.
– I teorin har små aktiebolag begränsat ansvar, men i praktiken så krävs det nästan alltid någon form av privata garantier för den som driver denna typ av aktiebolag.
Bytte sida under ett år
Det råder ingen tvekan om att Pegi är nöjd med det jobb hon har. Ändå har hon inte varit yrket troget hela livet. Efter elva år i branschen lämnade hon PricewaterhouseCoopers för att under ett år jobba hos en klient.
– Jag kände att jag behövde se mer av den praktiska verkligheten. Jag hade gett klienter råd om vad de skulle göra, men aldrig varit med om att följa upp dessa råd i verkligheten. Nu ville jag få vara med om att genomföra något av det som jag så ofta pratat om och föreslagit.
Varför kom du tillbaka?
– Orsaken var att företaget jag gick till behövde omstruktureras. Mitt jobb förändrades till att bli mer av en controller och det var inte vad jag ville göra. Erfarenheten under det året gjorde också att jag kom till insikt om att det jag gillar med revisorsyrket är just dess projektnatur, hur man hjälper ledningen i ett företag att omstrukturera en verksamhet och fatta tuffa beslut.
När Pegi Love återvände till PricewaterhouseCoopers blev hon en del av den snabbt växande grupp inom företaget, det som kallas Transaction Services Group, som arbetar med råd till företag inför mergers and acquisitions. Ofta handlar uppdragen om att göra så kallade due dilligence, på uppdrag av köpare eller säljare.
– Specialiseringen startade i USA där revisorer hjälpte sina kunder med mergers and acquisitions i så hög grad att en del kom att arbeta med detta på heltid. Investmentbankerna såg våra rapporter och blev entusiastiska. Därmed uppstod ett specialiserat område och sedan dess har verksamheten vuxit mycket snabbt, fortsätter Pegi som i hög grad ser sitt arbete som att föra samman och värdera olika företagskulturer.
– Vi är närmare siffrorna än vad investmentbankerna är. De ger råd till kunderna, medan vi går och in och gör en oberoende värdering av företaget. Idag är detta sistnämnda förmodligen än mer viktigt än tidigare, eftersom investeringar inom t.ex. IT är betydligt mer riskabla än för några år sedan. I en långsam marknad som idag blir due dilligence än mer viktigt. Nu krävs än större noggrannhet.
David Isaksson