Europeiska unionen har 15 medlemsländer. Ytterligare 12 länder har ansökt om medlemskap. Sverige är ett av de länder som anser att dessa ska bli medlemmar så snart som möjligt, vilket markerades under Sveriges ordförandeskap. Frågor runt utvidgningen diskuterades under ett seminarium där förre tyske förbundskanslern Helmut Schmidt beskrevsin syn på det framtida Europa. Först och främst ansåg han att EU måste gå från enhälliga beslut till fler majoritetsbeslut. Idag finns det 70 områden där enhällighet krävs, vilket gör att det är mycket svårt att fatta gemensamma beslut. Han ansåg vidare att det idag finns för många kommissionärer. Med den planerade utvidgningen skulle det innebära 27 stycken, som skulle ha lika mycket att säga till om. Ett annat område är EUs omfattande lagstiftning. EUs grundlag består idag av 80 000 sidor lagtext, där både nya och gamla lagar finns med.
I diskussionerna om ett framtida medlemskap i EU ingår även frågan om EMU. Om kandidaterna godtar Maastrichtfördraget innebär det att de även accepterar att gå över till euro. Nu känns nog frågan om ett EMU-medlemskap avlägsen, men utvecklingen går snabbt, om några år är det inte omöjligt att de knappat in på övriga EU-länder. Parlamentet har klargjort att de gärna vill att kandidatländerna blir medlemmar i EMU, men att de inte kan räkna med någon ”rabatt”. De måste uppfylla de fem konvergenskriterierna som fastställts och som alla andra länder varit tvungna att följa.
Det är inte bara eurozonen som berörs av den stundande introduktionen av eurosedlar och mynt. Flera länder i Central- och Östeuropa använder idag D-mark som sitt lagliga betalningsmedel. Det kan finnas flera orsaker till det, bl.a. att deras egen valuta har ansetts för instabil. I länder med mycket oroligheter är det många som inte litar på de lokala bankerna. Istället för att sätta in sina pengar på ett bankkonto har de stoppat pengarna i madrassen, eller på annat lämpligt ställe. Dessa pengar dras in efter nyår och kommer att bli olagliga två månader senare. Det är därför en stor och svår uppgift att upplysa om valutabytet. Man har bl.a. bett journalister i dessa länder att informera lokalbefolkningen. Det har talats om att ställa upp bussar i små byar dit de kan gå och växla sina D-mark. Växlingen kommer dock troligtvis att kosta pengar. För att uppmuntra befolkningen till att istället sätta in sina pengar på banken har man bestämt att valutabytet på bankkontot är gratis.
Samtalen om utvidgning har intensifierats det senaste året, mycket tack vare Sverige. EU har idag en befolkning på drygt 370 miljoner invånare. Om samtliga kandidatländer skulle bli medlemmar i EU skulle det innebära att folkmängden ökade till mer än 500 miljoner invånare. Anpassningen till EU går framåt, men det är mycket som ska harmoniseras och det är viktigt att varje enskilt kandidatland går framåt i lämplig takt. Det måste få ta den tid som behövs för att samtliga inblandade länder ska känna sig tillfreds med EU.
Civ. ek. Ewa Fallenius arbetar på Öhrlings PricewaterhouseCoopers enhet ”New Europe” med frågor runt Europa, EU och EMU.