FASB:s styrelse har enhälligt röstat för att avskaffa poolningsmetoden. Tidigare i år publicerade FASB en diskussions-pm där man lade fram några olika alternativ för att komma till rätta med vad som allmänt uppfattas som ett missbruk av poolning.
Enligt en uppgift från SEC är det numera fler företag som redovisar samgåenden som poolning än som förvärv om man räknar efter värde. För SEC har det här länge varit ett problem och SEC har förmodligen uppmuntrat FASB att fatta sitt beslut.
I kombination med att styrelsen tidigare uttalat sig för att begränsa avskrivningstiden på goodwill till 20 år kan man förutse en intensiv lobbyingaktivitet från de amerikanska företagen. Inte minst IT-företagen kommer säkert att hävda att förslagen kommer att få negativa konsekvenser för branschen. Ett utkast till rekommendation väntas i slutet av juli.
Diskussionen om poolningsmetodens vara eller inte vara är ett G4-projekt. Det betyder att frågan också behandlas av Storbritannien, Kanada, Australien och IASC.
IASC kommer sannolikt att diskutera poolning vid sitt nästa sammanträde i slutet av juni. Det är knappast troligt att IASC kommer att följa FASB:s linje.
En allmän uppfattning är att poolning huvudsakligen är ett amerikanskt problem och att de kriterier som finns i IASC:s rekommendation (liksom i RR 1:96) fungerar. Det är dock inte uteslute att IASC enas om att, exempelvis, skärpa kraven när det gäller storleksskillnader så att de företag som går samman måste vara lika mycket värda.
ASB i Storbritannien har också meddelat att de inte har för avsikt att föreslå några ändringar i sin rekommendation för närvarande.
Rolf Rundfelt