Riksdagens revisorer beslöt den 6 maj att granska Revisorsnämnden (RN) och dess verksamhet. Förslaget kommer från revisorerna själva.
I sina skäl för att sätta igång en granskning anger man bl.a. att den verksamhet som bedrivs av RN är principiellt viktig. Man betonar också att just granskningar av tillsynsmyndigheter är ett viktigt område för Riksdagens revisorer.
I sin s.k. förstudie (1998/99:13) skriver revisorerna:
”Beträffande Revisorsnämndens systematiskt uppsökande tillsynsverksamhet har den ännu efter snart fyra år inte börjat fungera på det sätt som avsetts. Intervjuade tjänstemän vid Regeringskansliet menar att nämnden ännu inte kommit så långt med sin verksamhet. Särskilt problemen med att sjösätta den systematiskt uppsökande tillsynen och det faktum att Revisionsbolagsutredningen pågått har, enligt tjänstemännen, medfört att tillsynen inte utökats i den utsträckning som avsetts.”
Granskningen ska innehålla en analys av hur nämnden fullgör sitt uppdrag i enlighet med de mål för verksamheten som givits av regeringen. Bl.a. ska man se på nämndens villkor och resurser (av RNs budget för 1999 framgår att avgifterna inte längre helt finansierar verksamheten, vilket kan innebära avgiftshöjningar för år 2000).
Revisorerna ska också se om det finns särskilda problem och hinder som påverkar nämndens möjligheter att vara effektiv. Regeringens styrning av verksamheten ska också undersökas.
I utredaren Christine Annemalms uppdrag ingår också att göra två jämförande studier; den ena om metoder för tillsyn och kontroll av lagstadgad revision i några länder jämfört med den svenska modellen, den andra om hur branschorganisationer och revisionsbolag i Sverige arbetar med sin kvalitetskontroll av revisorer och revisionsbolag.