De senaste veckorna har financial Times rapporterat om ett förslag från EU-kommissionen att alla europeiska noterade företag skall upprätta sin redovisning i enlighet med IAS, dvs. principer antagna av International Accounting Standards Committee (IASC). Förslaget framfördes första gången i oktober av den kommissionär inom EU som är ansvarig för redovisningsfrågor och kan uppfattas som en reaktion på det förslag till ny struktur för IASC.
Som beskrivits i tidigare nummer av Balans finns ett förslag att ledande normgivande organisationer, FASB i USA, ASB i UK m.fl., skall få ett större inflytande i IASC. En allmän uppfattning är att om det här förslaget genomförs så skulle de nuvarande IASC-medlemmarnas inflytande minska. Det gäller även EU-kommissionen som deltar i IASC-arbetet som observatör. Det som möjligen är EU-kommissionens tanke är att stödja förslaget till ny struktur för IASC men bara under förutsättning att man får ett inflytande över hur IAS implementeras i Europa.
Det initiativ som Kommissionen tagit är också anpassat till införandet av euron. Den gemensamma valutan kommer sannolikt att få stora konsekvenser för handeln med värdepapper med ökad handel över gränserna. Det leder till ett naturligt krav på ökad harmonisering av redovisningsinformationen. Trots att EUs första redovisningsdirektiv har snart 30 år på nacken är skillnaderna i redovisningspraxis stora. Att EU skulle kunna ta fram enhetliga redovisningsregler för europeiska företag är ingen som tror. Något realistiskt alternativ till IAS existerar därför inte. Därför kommer det inte som någon större överraskning att Kommissionen nu gör sitt utspel i vilket man framhåller att ett möjligt nästa steg på harmoniseringens område är att föreskriva att alla europeiska noterade företag skall tillämpa IAS.
Vad som är svårare att förstå är om Kommissionen verkligen tänker sig att ta ett ansvar för hur IAS skall tolkas i den europeiska miljön och/eller att företag tillämpar IAS på ett korrekt sätt. Några konkreta förslag har inte förts fram. Det är dock ingen hemlighet att Kommissionen anser att den europeiska rösten i IAS är alltför splittrad vilket motverkar möjligheten att skapa en balans till det amerikanska inflytandet.
När Kommissionen säger att noterade företag skall upprätta sina bokslut i enlighet med IAS är det underförstått att företagen samtidigt måste respektera de regler som finns inskrivna i EUs redovisningsdirektiv. En viktig fråga blir därför i vilken utsträckning som IAS är förenliga med direktiven. Den frågan behandlades nyligen i ett möte mellan Kommissionen och medlemsländerna.