Mycket har hänt under de senaste två åren som har betydelse för Redovisningsrådet. Framförallt har IASC blivit allt mer betydelsefullt, inledde Lennart Axelman, kanslichef.
Redovisningsrådets organisation har också förändrats. Bland annat har antalet huvudmän ökat och därmed har också de ekonomiska resurserna blivit större. Staten som var med från början finns inte med längre och Rådet är därmed mer självständigt.
Inom Rådet finns den så kallade Akutgruppen, som har som huvuduppgift att tolka innehållet i redovisningsrekommendationer när olikheter finns hos redovisarna.
– Utgångspunkten i Rådets rekommendationer finns i IAS, men i bland finns hinder såsom lag undantagsvis finns även andra stora hinder.
Under året har Rådet publicerat tre rekommendationer: RR 6:99 Redovisning av leasingavtal, RR 9 Redovisning av inkomstskatter och RR10 Redovisning av entreprenader och liknande uppdrag. Dessutom är under rekommendationer om Materiella anläggningstillgångar och Intäkter under färdigställande. Därutöver arbetar Rådet just nu med fem utkast, bland annat redovisning av intellektuellt kapital.
Sigvard Heurlin, som är svensk representant i IASC, berättade att man arbetar på förbättringar av redan existerande IAS.
– Det pågår en tuff debatt inom IASC:s styrelse om redovisning till verkligt värde när det gäller Investment properties.
– En annan viktig fråga är diskontering och det finns en arbetsgrupp som arbetar med denna.
Sigvard Heurlin berörde också kommande nyheter från IASC.
– Under år 2000 kommer en rekommendation om Agriculture (skogsföretag), vilken är långt ifrån svensk redovisningspraxis idag. Det pågår också ett arbete med en rekommendation om Insurance, men detta är ett komplicerat projekt och det finns starka föreställningar om hur det ska vara. Enligt tidsplanen ska den vara klar år 2002.
Göran Tidström frågade podiet om vi ser några tendenser till att vi närmar oss US GAAP.
– Ja, de ledande normgivarna arbetar tillsammans med en gemensam agenda. Detta bidrar också till att man bäddar för så få konflikter som möjligt. Men det är ingen enkel linje att följa.
Det är en lång och imponerande lista som presenteras, menade Peter
Malmqvist. Men han undrade var det verkliga konflikterna finns.
– Financial instruments och verkligt värde är en svår fråga att hantera. Det är ett långt steg från det vi har idag och det kommer att bli tufft och det är en lång väg att gå för att sälja in det här, avslutade Sigvard Heurlin.
Bengt Holmquist och Åsa Johansson