Det var under föreningens fyrtioandra verksamhetsår, dvs. 1964/65, som man beslöt att skapa två nya kommittéer: Revisionskommittén och Redovisningskommittén.
I början av 60-talet utvecklades föreningen och dess arbetsformer starkt och det bildades vid den tiden även flera andra kommittéer, t.ex. ADB-kommittén och Blankettkommittén. Visserligen hade FAR då fortfarande färre än trehundra ledamöter, men det var ändå nu som verksamheten började växa på allvar och – som framgår på annan plats – det var också under de här åren som servicebolaget bildades och det började finnas heltidsanställd personal på kansliet.
Kommittéer och grupper har naturligtvis kommit och gått under åren. För tio år sedan fanns t.ex. också en Databehandlingskommitté, en Informationskommitté och en Kommitté för internationella frågor, däremot inget Examensråd.
De båda nykomlingarna från 1965 finns dock fortfarande med – även om utvecklingen vad gäller t.ex. lagstiftning, nya institutioner, praxis, internationalisering och ny teknik har givit dem delvis nya arbetsuppgifter.
Balans presenterar här kortfattat några av FARs kommittéer, samordningsgrupper och andra organ vid sidan av styrelse och nämnder.
Redaktionskommittén har som huvuduppgift ”att inför FARs styrelse ansvara för utgivningen av Balans”.
Kommittén ska se till att innehållet stämmer med programförklaringen och ledamöterna får löpande del av ”artiklar och annat mera betydande redaktionellt material”. Det är kommittén som inför styrelsen svarar för tidningens ekonomi.
Chefredaktören ska bl.a. planera och genomföra verksamheten vid redaktionen, vara ansvarig utgivare, upprätta budget samt rapportera det ekonomiska utfallet till kommittén.
Ordförande är Karl-G. Giertz, KPMG Bohlins, Stockholm.
Kommittéer och projektgrupper
Redovisningskommittén ”skall som FARs expertorgan i redovisningsfrågor aktivt verka för en positiv utveckling av god redovisningssed”. Kommitténs nuvarande stadgar är från 1991, året då Redovisningsrådet gav ut sin första rekommendation.
Bland frågor för redovisningskommittén märks att ”för styrelsen påpeka bristfälligheter i och lämna förslag till önskvärda förändringar av gällande normer inom redovisningsområdet”.
Ordförande är Carl-Eric Bohlin, Price Waterhouse, Stockholm.
Regelkommittén ska på olika sätt behandla ”reglerna till vägledning för FAR-ledamöternas skyldighet att följa god revisorssed” bl.a. genom att ge förslag till ändringar av reglerna och även genom att ge tolkningar. Man ska även ”behandla andra frågor avseende utvecklingen av god revisorssed”.
En uppmärksammad ändring genomfördes nyligen av regel 8 om resultatbaserat arvode, något som fick Revisorsnämnden att reagera.
Aktuella frågor inom kommittén är t.ex. en omarbetning av reglerna för god revisorssed för att kunna anpassa den till ett internationellt regelverk (IFAC, FEE), ett arbete som kompliceras av nationella svenska lagar och regler.
Kommittén följer också RNs beslut i tillsynsärenden och arbetar dessutom bl.a. på frågan om företagsrekonstruktörer.
Ordförande är Sven Santesson, Ernst & Young, Helsingborg.
Revisionskommittén ”har som sin primära uppgift att klargöra innebörden i god revisionssed och verka för utveckling på revisionsområdet”.
På kommitténs aktuella projektlista står bl.a. uppföljningen av den nya revisionsberättelsen. Viktigast här just nu är skapandet av en revisionsberättelse för andra företags- och organisationsformer än aktiebolag.
Andra högaktuella projekt handlar om revision av miljörelaterad information och om hur ändringar i ABL, t.ex. rörande revisors anmälningsskyldighet vid upptäckande av brott, kan komma att påverka revisionsprocessen.
Ett mer eller mindre ständigt pågående arbete är också uppdateringar till Samlingsvolymen. Intyg är ett annat ofta diskuterat ämne.
Ordförande är Åke Danielsson, Öhrlings Coopers & Lybrand, Stockholm.
Skattekommittén ”har som uppgift att utveckla FARs policy i skattefrågor samt att formulera dess ställningstaganden”.
En huvuduppgift för kommittén (som är organiserad i tre geografiska undergrupper) är att formulera FARs remissvar på skatteområdet. Aktuella i tiden är t.ex. ”Integritet-Effektivitet-Skattebrott”, ”Självdeklaration och kontrolluppgifter – förenklade förfaranden” och ”Utvidgning av näringsbegreppet – F-skatt åt flera”.
En fråga som ständigt är närvarande för skattekommittén är naturligtvis sambandet mellan redovisning och skatt, ett problem som återkommer i många sammanhang.
T.f. ordförande är Lars Olander, Öhrlings Coopers & Lybrand, Göteborg.
Utbildningskommittén ska ”tillse att FARs ledamöter och deras anställda erbjuds en väl utformad och anpassad utbildning där ämnesinriktningen och kursstrukturen styrs av ledamöternas behov och önskemål”.
Det betyder bl.a. att man följer utvecklingen inom aktuella områden både i Sverige och internationell och att man tar initiativ till förändring och utveckling av IREVs kurser.
Ordförande är Anna-Karin Norberg, Öhrlings Coopers & Lybrand, Skellefteå.
Examensrådet ”skall säkerställa en jämn och hög kvalitet på de för ledamotskap i FAR obligatoriska prov I–III och därvid se till att proven täcker de kunskapsområden som är väsentliga för revisorsyrket”.
Det betyder att man t.ex. utser provkonstruktörer, granskar och fastställer prov och rättningsmallar inför varje omgång, samt handlägger överklaganden och dispenser.
Det är IREV som administrerar det praktiska i samband med både de obligatoriska kunskapsproven och den frivilliga revisorsexamen.
Ordförande är Einar Björkander, Öhrlings Coopers & Lybrand, Göteborg.
Utöver de fasta kommittéerna finns inom föreningen även andra grupper, mer eller mindre permanenta, t ex.: Projektgruppen för associationsrättsliga frågor; Genomförandegruppen för informationsprojekt euro; Samordningsgruppen för redovisningsfrågor; Samrådsgruppen för miljöfrågor och Jubvileumsgruppen.
Bengt Holmquist