Vid sitt anförande på IFAC-kongressen i Paris i höstas betonade IASC-ordföranden Michael Sharpe behovet av att fokusera miljöredovisningsfrågorna. Den europeiska revisorsfederationen FEE har nu gjort en översyn av de internationella redovisningsstandarderna och föreslår IASC en rad kompletteringar med bäring på just redovisningsaspekter av miljörelaterad information.

Det råder allmänt en uppfattning om att de internationella redovisningsstandarderna inte lämnar tillräcklig vägledning i miljörelaterade redovisningsfrågor. Revisorer måste försäkra sig om att årsredovisningarna lämnar relevant information i verksamheten som har betydande miljöpåverkan. I Sverige har detta aktualiserats i den nya årsredovisningslagen som kräver att tillstånds- och anmälningspliktiga verksamheter enligt miljöskyddslagen skall lämna miljöinformation i årsredovisningens förvaltningsberättelse från och med nästa verksamhetsår (Balans nr 12/1997).

Flera av de internationella redovisningsstandarderna (IAS) föreslås nu uppdateras för att lämna tydligare vägledning. Så t.ex. föreslår FEE att;

IAS 1 skall kräva särredovisning av miljökostnader och förpliktelser då dessa är väsentliga.

När miljökostnader särredovisas skall redovisningsprinciperna beskriva vilka kostnadsslag som ingår, hur redovisningsprinciperna tillämpats och om miljökostnader aktiverats skall det framgå om miljökostnaden är en del av den totala kostnadsmassan eller om den är begränsad till enbart miljörelaterade kostnader.

IAS 10 skall lämna tydligare riktlinjer för att säkerställa att miljöförpliktelse som är betingad av en osäker framtida händelse identifieras om det är troligt att förpliktelsen uppkommer. Då det inte är möjligt att uppskatta storleken på förpliktelsen skall detta öppet redovisas.

De kompletta förslagen till ändringar i redovisningsstandarderna kan rekvireras från Lars-Gunnar Larsson på FARs kansli; Memorandum to IASC based on a review of IAS:s for environmental issues.

Lars-Olle Larsson är revisionsledare för miljöredovisning i KPMG Miljörevision.