IASC sammanträdde i mitten av november. På agendan stod bland annat att godkänna en ny rekommendation och ett nytt utkast till rekommendation; Händelser efter balanstidpunkten respektive Redovisning av förvaltningsfastigheter. Ingen av dessa kommer förmodligen visa sig vara kontroversiella.
Beträffande Händelser efter balanstidpunkten är den enda frågan som väcker intresse hur ett företag skall redovisa som finner att de är på obestånd efter balansdagen men före avlämnandet av årsredovisningen.
Där har texten tidigare varit strikt, alltför strikt enligt mångas uppfattning. Har inte den händelse som utlöst obeståndet varit för handen före årsskiftet har företag inte fått beakta obeståndssituationen i sitt bokslut. Nu har skrivningen tonats ner eftersom det kan uppfattas som orimligt att ge ut en årsredovisning baserad på going concern trots att det är klart att företaget är konkursmässigt.
När det gäller förvaltningsfastigheter anvisas två alternativ. Företag kan välja mellan att redovisa sina förvaltningsfastigheter antingen till verkligt värde, utan avskrivningar, eller i enlighet med de regler som gäller för vanliga anläggningstillgångar. Därigenom kan alla önskemål tillgodoses och den enda kritik man kan förutse är ifrån dem som motsätter sig att rekommendationer innehåller alternativ.
På IASC:s sammanträde kommer man också att diskutera redovisningen av finansiella instrument. Den slutliga rekommendationen väntas visserligen inte antas förrän på ett sammanträde i december. En första analys av kommentarerna till det utkast till rekommendation som sändes ut under försommaren har dock redan gjorts.
Klart är att IASC kommer att ge ut en rekommendation och att den kommer att kräva att många, men inte alla, finansiella instrument värderas till verkligt värde samt att det blir tillåtet att använda säkringsredovisning för många situationer.
Rolf Rundfelt